Какво да очакват пазарите с още 4 години Меркел начело?

В неделя германският канцлер обяви, че се кандидатира отново
21 ное 2016 13:00, Виктория Тошкова
45
Какво да очакват пазарите с още 4 години Меркел начело?
Снимка: архив Ройтерс

На фона на политическите турбуленции в цял свят решението на Ангела Меркел да се кандидатира за четвърти мандат на федералните избори през следващата година дава на инвеститорите перспектива за още четири години германски канцлер, чийто стил на водене добре познават, коментира Bloomberg.

По време на 11-те си години като канцлер Меркел опазва еврозоната цяла, въздържа се да критикува политики на Европейската централна банка (ЕЦБ), застъпва се за икономическите санкции срещу Русия и силен военен алианс с НАТО, докато в същото време ясно заявява подкрепата си за свободната търговия.

Несигурността около нейните намерения бе "продължителен последващ риск" за пазарите, заяви Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg. Какво обаче може да е потенциалното влияние върху данъците, паричната политика и геополитика от победа на Меркел?

Акции

Германският индекс DAX и еврото може да преминат през краткосрочни трудности, смята Карстен Бржески, главен икономист в INDG-Diba във Франкфурт. Макар че DAX достигна рекордно ниво при Меркел през април 2015 г., индексът сега е с 14% по-нисък.

Инвеститорите до голяма степен залагаха, че Меркел ще се кандидатира отново, затова повторното ѝ избиране елиминира „потенциала от негативни шокове“, ако беше решила да се оттегли, пише Джейкъб Функ Киркегаард, старши изследовател в Peterson Institute for International Economics.

В дългосрочен план акциите може да поевтинеят, тъй като бежанската политика на Меркел предизвиква популистки ответен удар, който „ще натежи върху пазарите“, казва Джеймс Батърфил, ръководител инвестиции и проучвания в ETF Securities в Лондон.

Валутна търговия

Еврото поскъпна в ранната азиатска търговия след новината за кандидатурата на Меркел. Предвид факта, че то поевтиняваше през последните осем сесии, достигайки най-ниското си ново за 2016 г. в петък, пазарите най-вероятно вече са били подготвени за това.Hidden Field

Европейската централна банка

Германският финансов министър Волфганг Шойбле поведе критиките в партията на Меркел, заявявайки, че рекордно ниските лихвени проценти на ЕЦБ привличат гласоподавателите към антиевропейската, антиимиграционната партия "Алтернатива за Германия". Меркел до голяма степен избягва критиките към председателя на ЕЦБ Марио Драги.

„За ЕЦБ подновената кандидатура на Меркел носи известна доза облекчение“, казва Шмидинг. „Независимостта на ЕЦБ е много важна за нея“.

Европа при Тръмп

След британския вот за излизане от Европейския съюз Меркел сигнализира, че ще се бори с националистическите сили, казвайки, че само обединена Европа може да има глобално икономическо и морално влияние. Победата на Доналд Тръмп на изборите за президент в САЩ подкрепя популистите, предизвикващи водещите политически партии на изборите през следващата година във Франция и Холандия - последствия отчасти извън нейния контрол.

На изборите в Германия Меркел може да отговори с кампания, фокусирана върху законността и реда, вътрешната сигурност и данъчните облекчения.

НАТО и отношенията със САЩ

Президентът Барак Обама нарече Меркел най-важния си европейски съюзник по време на последната си визита в Берлин. Това поставя висока летва за отношенията с Тръмп, който определи бежанската политика на Меркел като „катастрофа“ и изрази опасения за американския ангажимент по отбраната в НАТО по време на кампанията си.

Меркел не остави съмнения за това какво иска: „Съдбата на Германия е обвързана с нашето членство в алианси – Европейския съюз, НАТО“, каза тя при посещението на Обама на 17 ноември. Германия вече увеличава разходите си за отбрана, за да покаже готовността си да поеме по-голяма част от бремето в трансатлантическия алианс, макар че все още не е достигнала целта от 2% от БВП.

Brexit

Британският премиер Тереза Мей не може да се надява на някакво облекчение, тъй като Меркел защитава твърда линия за новите отношения на Великобритания с ЕС. Тя изключва неформални преговори, преди Великобритания официално да обяви излизане от ЕС – и потвърди това пред Мей в петък, докато в същото време твърдо изисква Великобритания да позволи свободен достъп на европейските граждани като част от сделка, която ще даде пълен достъп до единния пазар на блока.

Русия

Позицията на новата администрация на САЩ към руския президент Владимир Путин може да наложи известен натиск върху Меркел. Ако Тръмп облекчи санкциите на САЩ срещу Русия заради ролята ѝ в конфликта в Украйна, това може да насърчи страни като Италия да се противопоставят на наказателните мерки на ЕС, които Меркел се опитва да запази.

В същото време тя е основният дипломатически канал с Путин. Обама, Меркел и четирима други лидери на европейски правителства договориха на 18 ноември запазването на санкциите срещу Русия, докато Путин „не спази изцяло“ условията по Минското споразумение за прекратяване на конфликта в Източна Украйна.

Изборни последици

Ключовият актив на Меркел е, че тя олицетворява стабилност, нещо, което тя каза на партийните лидери в неделя, когато обяви решението си.

„Несигурността на пазара, особено при политическа и икономическа нестабилност, никога не е било така ясно изразена, както днес“, каза Мартин Зилке от Commerzbank на банкова конференция на 18 ноември. Социологическите проучвания сочат, че Меркел може да разшири водената от нейните Християндемократи коалиция с отслабената Социалдемократическа партия, ако спечели отново изборите.

"Алтернатива за Германия" вероятно ще спечели места в парламента за пръв път, макар че според лидерите ѝ те не се интересуват от това да станат част от някакво правителство. Коалиция между Социалдемократите, Зелените и антикапиталистката Лява партия засега не стои като вариант. 

Други подобни новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сдуханата баба явно ще е следващата жертва на "социолозите".
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази баба не разбира ли че в Европа и по света стават промени този диктат омръзна на хората искат промяна дори и да спечели което може да стане само ще забави нещата и от това загубите ще продължат да се увеличават какво се мъчи един губещ модел да спасява
27
3
 
7
 
! Отговори
Циник до 28 преди 7 години
Шойбле ли? Сериозно?! Ако следиш темата наистина - сигурно ти е убягнало изявлението му пред медиите, че ще бори "инцухта" кръвосмешението с арабски , и африкански мигранти!!! Те вече запретнаха ръкави в Кьолн...и осеменяват немкини наред! Няма алтернатива - Само Алтернатива За Германия!
26
8
 
3
 
! Отговори
следя темата. преди 7 години
В последната година където е имало избори там е загубила и то катастрофално.Дори във столицата където беше много силна.Не зависимо какво казват социолозите тя не че няма шанс ами направо ще загуби със нейното CDU катастрофално.Единствения вариант да оправлява е голяма широка коалиция със зелените и SPD но пак ще е крехко мнозинство.Аз съм фен на дясно център и ми е тъжно как съсипва тази хубава партия със нейния янат.По добре да беше Шойбле или някой друг.Тя вече е мн. възрасна и наивна.
25
2
 
0
 
! Отговори
GASTARBEITER преди 7 години
Germancite govorqt za majka j.........
24
2
 
6
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Лу*дата бабичка си я изпратиха американците в къщи,сега да видим какво ще направят германците със зомбираната!Верно,швабите си държаха докрай дори за Хитлер,ама да видим дали ще е така и с Бабата...А германската индустрия едва ли е стигнала дотам да зависи от разни политици.
23
2
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
бабушкерата на ***!
22
2
 
10
 
! Отговори
ugly freak up преди 7 години
Красотата ще спаси света, а грозотата ще затрие Европа!
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп и Килъри бяха звездите на 2016, ти от отдавна не си интересна вече, жалка си, не се хаби!
20
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел, меркел забрави за власта. Идват времената на националистите и вие нищо не можете да промените. Фалшивият либерализам ще падне и ще беде погребан во век и веков. Франция избира националистката Льо Пен, Германия ще избере крайно левите а либералите ще останат с пръст в уста, както симатизантите на Хилари!
19
4
 
20
 
! Отговори
без ценности преди 7 години
Т.н. "западни ценности" на баба Меркел се състоят единствено в оплюването на Русия. С това се и изчерпва и приносът на канцлерката на т.н. "западна цивилизация" по въпроса за ценностите.
18
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заради меркел, Германия стана пудела на САЩ. Иззеха тая руля от Великобритания направо. Напоследък съвсем е изперкала и само грешни решения.Факт е че заради Меркел Германия е един от най-глемите замурсители за произведена единица енергияФакт е че заради Меркел Европа се ислямизира.Факт е че заради Меркел, дясно-радикалните сили набират все повече сили.Факт е че заради Меркел отношенията изток-запад са обтегнати
17
3
 
14
 
! Отговори
ужас! преди 7 години
Ужас! Баба Ангела, дакела на Обама, заплашва цяла Европа с още четири години безпомощно администриране на ФРГ и на Европа. Тя няма нито план, нито идея, нито концепция, нито визия. Тя има само един болен инстинкт, на всяка цена да е на власт!
16
3
 
11
 
! Отговори
проктолог преди 7 години
Путин ще уволни всички агенти на КГБ във ФРГ. Баба Ангела ще свърши повече работа от тях, в бързото разлагане на Германия.
15
4
 
15
 
! Отговори
началото на края преди 7 години
Баба Меркел ще кандидатства отново за канцлерка. Как реагира автомобилната индустрия в Германия? Фолксваген ще съкрати 23 000 работника. Мерцедес ще съкрати 30 000 работника. Цялата автомобилната индустрия ще уволни около 100 000 работника.
14
5
 
13
 
! Отговори
тя преди 7 години
е като шоузвезда, която не знае кога да спре. Това означава, че ще стане за срам и посмешище!
13
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пазарите най добре да очакват нов канцлер. Меркел няма да получи 4-ти мандат,просто хората вече не и вярват. Аз живея от пет години в Германия и много добре виждам настроението на хората. Меркел сама си преряза гърлото с безумната си политика. Кой ще е тоя дето ще гласува за нея? Насилените жени от Кьолн ли? Семействата на загиналите след атентатите в Мюнхен и Арнзбах ли? Или хилядите прогонени германци от собственните им имоти за да настаняват икономически мигранри в тях.
12
4
 
8
 
! Отговори
човек преди 7 години
може и да бъде още четири години , а може и да не е . по - скоро може да не е .
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая няма ни срам ни очи.
10
3
 
21
 
! Отговори
:) преди 7 години
Според шорошоидната пропаганда и Клинтън беше сигурен победител, а какво стана? Дядо Тръмпи я отвя на изборите. Същото се получи и с мис Цеца от село Драгана. Генерала даже не разбра, че е ходил на избори. Смазваща загуба за ГРОБ, Рапоня и Цеца. На лъжата краката са къси.