"Политико": Новият български еврокомисар ясен догодина

Той ще бъде определен вероятно от служебния кабинет
22 ное 2016 12:07, Елка Василева
9
"Политико": Новият български еврокомисар ясен догодина
Снимка: архив, Reuters

Новият български еврокомисар може би ще бъде посочен едва в началото на следващата година, съобщава европейското издание на сайта "Политико", като се позовава на източници, "запознати с търсенето" на кандидат.

Изданието цитира няколко имена на възможни кандидати - министрите в оставка на правосъдието Екатерина Захариева и на регионалното развитие Лиляна Павлова, заместник управляващия директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова и българския представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова.

Потърсени от "Политико", Цанова е уточнила, че не е водила официални разговори по този въпрос, а Иванова - че не е свързана с никакви разговори по тази тема.

Допълва се, че разместването, предизвикано покрай оставката на досегашния български еврокомисар Кристалина Георгиева, е причинило главоболия на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Председателят вече обяви, че досегашните отговорности на Георгиева ще бъдат поети от еврокомисаря Гюнтер Йотингер. Досега Йотингер отговаряше за цифровизацията и предстои да бъде определено кой ще поеме тази област.

Стремеж към поста на еврокомисар по цифровите въпроси проявявал португалският представител в ЕК Карлуш Моедаш, възпитаник на университета "Харвард", който отговаря за изследванията и науката.

"Политико" пояснява, че кълбото би се разплело, ако България посочи кандидат с грамотност в областта на цифровизацията, но няма силни фигури в тази сфера и затова би предпочела да излъчи еврокомисар по регионалната помощ. За регионалната политика в момента в ЕК отговаря румънката Корина Крецу.

Изданието пише, че изглежда следващият български еврокомисар ще бъде определен от служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев. Кристалина Георгиева ще напусне ЕК най-късно на 31 декември.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: ЕСеврокомисар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
BIVSHREFMIN преди 7 години
:-) А СЕГА СЕ СЕТЕ ТЕ КОЯ СКОРО ПЪТУВА ДО БРЮКСЕЛ :-) и то на свои разходи, :-)каква мъка да се вози така :-) , И БЕ ВИДЯНА ТАМ. НЕЙНОТО ИМЕ Е АПОТЕОЗ.ТЯ ГРЕЕ СЪС СВОЯ КАПАЦИТЕТ - разбира от всичко:1) ядрени реактори ,едно, две, три, ЧЕТИРИ и ПЕТ.2)фурнаджийски лопати, :-)3)има изградено СОБСТВЕНО ВЕТРОПОКАЗАТЕЛНО мнение :-4)разбира от правопис - глаголица , кирилица , И ЛАТИНИЦА5)изразен бранител на турското роб...... АААУУ САКЪН т.е СЪЖИТЕЛСТВО6) винаги казва ДА т.е ЙЕС7)пенсионер ОТ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕНЗ с подобна пенсия ОТ ЕВРОПАРЛАМЕНТА разбира се заслужена.8)виден
7
0
 
2
 
! Отговори
Стефи преди 7 години
Който и да е друг, само не и лудата и алчна евродепутатка от Герб Мария Габирел
6
0
 
1
 
! Отговори
232 преди 7 години
не разбирам защо на всяка цена трябва да се издигат кандидатури на жени...
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да зная дали на КГеоргиева ще и платят огромната сума за адаптация! Според правилата на ЕС, когато служител бъде съкратен му се полагат 1/3 от заплатите, дължими до края на договора. Но не така стои въпросът с подалите оставка, какъвто е случаят с Кристалина. На какво основание ще и се изплаща сумата от над 1 милион лева от българската държава? Някой все пак следва да ни осветли по въпроса, както непрекъснато ни осветляват как няма пари за редица други важни неща!
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бсп няма ли да номинира Бокова?
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименотиде да работи за България, тоест против комунизма
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Таз Георгиева какво стана с нея, изритаха ли я?
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма да е комунисти, някой гербаджия ще пратят