Европа не ни пожали! България изтегли късата клечка за Brexit-а

Великобритания ще е готова да напусне ЕС до октомври 2018 г.
6 дек 2016 20:00,
154
Европа не ни пожали! България изтегли късата клечка за Brexit-а
Снимка: архив, Reuters

На България ще се падне да води заключителната част от преговорите за напускането на Великобритания на ЕС. Това стана ясно от първото публично изявление на главния преговарящ по Brexit-а на ЕС Мишел Барние в Брюксел днес.
 
Той съобщи, че ЕС си поставя за цел да приключи преговорите до октомври 2018 г., което означава, че най-трудните въпроси ще се паднат за разрешаване на България, която ще председателства Съвета на ЕС между 1 януари и 30 юни същата година.
 
Макар че с преките преговори ще бъде ангажирана Европейската комисия, от Съвета ще се очаква да дава насоки за воденето на разговорите.
 
Първото председателство на България беше изтеглено с 6 месеца напред, след като станаха ясни резултатите от референдума през юни и Лондон обяви, че се отказва от своя ред, който се падаше догодина.
 
В първата си публична изява след назначаването си през октомври Мишел Барние съобщи, че преговорите за напускането на Великобритания ще са по-кратки от предвидените 2 години, за да се даде време на двете страни да ратифицират договореностите и те да могат да влязат в сила.
 
"Разчитаме, че британският премиер Тереза Мей ще спази обещанието си и ще информира ЕС за решението за напускане най-късно до края на март, след което преговорите ще започнат в рамките на няколко седмици", заяви Барние.
 
Така за същинските разговори ще останат около 15 месеца, а Великобритания ще бъде свободна от връзките си с ЕС към март 2019 г., когато се очаква Европейският и британският парламент да ратифицират договореностите за излизане.
 
Така следващите европейски избори през май 2019 г. ще се проведат без Обединеното кралство и в следващия Европейски парламент няма да има евродепутати, избрани на Острова.
 
Мишел Барние добави, че до края на януари възнамерява да посети София, за да научи от българското правителство какви са очакванията му за условията, при които Великобритания трябва да напусне Съюза и кои са най-важните за България теми, по които тя иска да се постигнат договорености.
 
Визитата в София ще бъде част от обиколката на главния преговарящ, който вече е посетил 10 европейски столици.
 
Тази седмица той се видя с експерти от 27-те оставащи в ЕС страни, за да обсъди с тях правни, технически и финансови последици от Brexit-а.
 
Барние заяви, че четирите основни свободи: движението на хора, стоки, капитали и услуги са неделими. Това означава, че ЕС ще настоява гражданите му да имат право да работят и живеят свободно в Обединеното кралство в замяна на достъп до вътрешния си пазар.
 
Той посочи отношенията между ЕС и Норвегия и Исландия като евентуален модел, който може да се договори за бъдещите връзки и с Великобритания. Осло и Рейкявик плащат определени вноски в бюджета на ЕС в замяна на правото да търгуват при по-благоприятни условия със страните членки.
 
Според Барние обаче няма как едновременно да се преговаря по условията за излизането на Великобритания от ЕС и по бъдещите отношения на партньорство. Едното трябва да се свърши след другото, поясни той, без да уточни кога ще може да се постигне споразумението за новото партньорство между Брюксел и Лондон.
 
Барние обаче категорично изключи Великобритания да получи същите права и ползи като редовните членове на Съюза, тъй като след напускането си тя няма да има техните задължения.
 
ЕС ще изчака предложение от Лондон какви отношения иска да поддържа с Брюксел и тогава ще отговори кои искания може да приеме и кои не.
 
"Много по-добре е да бъдеш солидарен, отколкото да си сам“, повтори два пъти Барние, след като обясни, че Европа остава "скалата, на която европейските граждани ще градят своето бъдеще". Той съобщи, че първото гласуване в живота му е било на референдума за влизането на Великобритания в ЕС и още продължава да вярва, че тази стъпка е била вярната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kakvo ima za mislene. Wsi4ki dogovori se kysat i da se mahat. Niama ni6to za pregovariane.
67
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 7 години
Ние ще ги оправим!
66
0
 
24
 
! Отговори
Издислав преди 7 години
Пуснете Фики и Бареков да водят преговорите! Няма да могат да се разберат до 2020-та поне!!
65
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа не ни пожали! Че кога Европа ни е пожалила - на Сан Стефанският договор ли? на Берлинският конгрес ли, или на Ньойският договор и още колко пъти. Ами и сега благодарение на тех какво у нас като икономика работи, къде са ни пазарите, какво ни е здравеопазването, образованието и още много от това което бехме преди доста години като държава.
64
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май ще трябва да намерят някой знаещ и можещ, а не поредната Калинка от ГЕРБ.
63
9
 
7
 
! Отговори
Магазинера преди 7 години
До Анонимен 99Прав сте за антирекламата от Брексита, но и руската пропагандна война я има и още как
62
2
 
9
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До Анонимен 108Не сте напълно прав. Разбира се, всяка от изброените от вас държави ще си гледа интереса, но държавата, която е председател на Съвета определя дневния ред на министерските срещи и преговаря с останалите европейски институции от името на страните членки. Т.е. И от нас ще зависи. Не съм чул някой да се е замислил в кабинета по въпроса
61
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-голяма гупост от заглавието на тази статя рядко можеш да срещнеш.Представям си как Германия,Франция,Испания ,Италия,Холандия и другите страни членки чакт на управниците на България да решат въпроса с излизането на Великобритания от ЕС.Абсолютна глупост.
60
7
 
7
 
! Отговори
аз преди 7 години
защо АЗ трябва да плащам за някои които си е отишъл да живее на маината си???защо?ако толкова му е мило за Бг да доиде и да гласува.т о ч к а
59
0
 
4
 
! Отговори
Уилям Гладстон преди 7 години
До Анонимен 101Какви фантазии? Това са си документирани факти.
58
7
 
15
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Абе що на никой от американските тролоци дето виреят във фейса не съм виждал и един да си сложи българското знаме, а се си правят профилни снимки с американското? И що всичките русофили все са на фона на българското знаме снимани, а не на руското?
57
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз от цялата статия харесах само това: ".... категорично изключи Великобритания да получи същите права и ползи като редовните членове на Съюза, тъй като след напускането си тя няма да има техните задължения". В момента най-ценното е да нямаш задълженията на страна-членка на ЕС. И какво смята да прави ЕС без английските стоки или пък без английските пазари?
56
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 94 МНОГО СЕ ФИЛМИРВАШ,ФАНТАЗИРАШ ПРЕПОРЪЧВАМ ТИ ДА НЕ ПРЕКАЛЯВАШ С ГЛЕДАНЕТО НА ВСЯКАКВИ ФАНТАЗИЙКИ ДА СЕ СПРЕШ МАЛКО
55
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква русофилия те гони ?Англичаните сами си взеха това решение.Плюте по тех ,че искат да разбият ЕС.Стига сте обвинявали Русия за некакви хибридни войни.По голяма аниреклама на ЕС от излизането на Великобритания няма.
54
2
 
6
 
! Отговори
Уилям Гладстон преди 7 години
Това пълно избавяне, това най-блажено освобождение, е единственото възмездяване, което можем да сторим за купищата мъртви, за накърнената чест както на невяста, така и на мома, и на дете; за цивилизацията, която е подиграна и посрамена; за законите Божии, или, ако щете, законите на Аллах; за нравственото чувство на човечеството изобщо. Няма ни един престъпник в европейски затвор, няма ни един престъпник в островите на Южните морета, чието възмъщение не би пламнало и избухнало при споменаването.
53
1
 
16
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Викаш почти като историята с ИДИЛ и американското вайкане колко са лоши ИДИЛ и как трябва да бъдат унищожени, а под масата им дават оръжия и боеприпаси. Историята е повтаряна милион пъти, знаем ги на изуст англосаксонските номера.
52
4
 
6
 
! Отговори
ЩОМ ЩЕ Е "БРЕКС преди 7 години
.......ДА Е "БРЕКСИТ"!!!!!!ТАКА ДА БЪДЕ------НО , НИКАКЪВ ДОСТЪП ДО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАЗАРИ ЗА АНГЛИЙСКАТА СТОКА!!!!! ТОВА ---ДОРИ Е ДОБРЕ!!!ЕДИН КОНКУРЕНТ----ПО-МАЛКО ЗА ЕС!!!
51
0
 
14
 
! Отговори
Уилям Гладстон преди 7 години
В него Гладстон напада правителството на Дизраели, което е на власт в момента, заради безразличието му към насилието и потисничеството над българите в Турция. Там той красноречиво пише:"Нека сега турците да изнесат оскърбленията, които са сторили, по едничкия възможен начин, а именно, като изнесат самите себе си. Заптиетата им, бимбашиите и юзбашиите им, каймакамите им и пашите им, всичките до един, надявам се, ще се изметат от областта, която са опустошили и осквернили.
50
2
 
9
 
! Отговори
аз ли? преди 7 години
ОТНОВО НА ГРЕШНАТА СТРАНА Е БГтия шушумиги знаят добре ккак да печелят ,сега е МОМЕНТА ,БГ ДА СЕ ПОУЧИ ЗАГУБЕНОТО.англия е империя .да си ЗАПЛАТИ КОМПЕСАЦИИТЕ ЗА ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОИНИ.аа забравих и за приятелската БОМБАРДИРОВКА НА ПРИЯТЕЛСКА С Т О Л И Ц А.преминаха през бг територията без да заплатят ,и за БЛАГОДАРНОСТ бомбардират столицата ни,със високообразованите им РАКЕТИ иии БГ е все още член на някакво си БЛАТО наречено нато. . .точка
49
1
 
9
 
! Отговори
Уилям Гладстон преди 7 години
През 1876-77 г. именно Гладстон е фигурата от най-голям мащаб в Англия и Европа, която привлича вниманието към България. В резултат на общественото възмущение от жестокостите при потушаване на Априлското въстание в Англия се оформя движение за защита на българите, т.нар. "българска агитация". Гладстон, който през този период се намира в опозиция, става негов политически водач и защитава българската кауза пред парламента и общественото мнение.