Меркел призова за забрана на бурките в Германия

Канцлерът направи това на конгреса на партията й
6 дек 2016 16:37, Елка Василева
48
Меркел призова за забрана на бурките в Германия
Ангела Меркел. Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви за забрана на бурките на конгреса на нейния консервативен Християндемократически съюз, предаде ДПА.

Пред около 1000 делегати на партийния форум тя заяви, че миналогодишният наплив от около милион бежанци по границите на Германия няма да се повтори.

"Ситуацията от лятото на 2015 г. не бива да се повтаря", каза Меркел на двудневния конгрес в индустриалния град Есен, на който се очаква да бъде одобрена кандидатурата й за четвърти мандат. "Това е и остава наш политически ангажимент", подчерта Меркел.

Тя обаче си спечели бурни ръкопляскания, след като се обяви за забрана на мюсюлманските забрадки, покриващи изцяло лицата на жените. "Цялостното забулване трябва да се забрани навсякъде, където това юридически е възможно", посочи германският канцлер.

ХДС вече изработва планове за забрана на бурките на обществени места като съдилища, при полицейски проверки и при шофиране.

Меркел повтори тезата си, че бежанците са намерили в Германия закрила от война, преследвания и липса на перспектива в родните си страни. Но веднага добави, че не всеки бежанец може да остане.

Делегатите аплодираха повече от 10 минути и със ставане на крака продължилата час и половина реч на партийната лидерка, посочва ДПА.

Меркел призова партията да й помогне да се справи на изборите през септември догодина, които по думите й няма да приличат на никои други в историята на обединена Германия, защото ХДС ще срещне предизвикателства и от ляво, и от дясно, както и заради надигащия се популизъм, олицетворен в Германия от антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия".

Меркел предупреди да не се търсят "простите решения", предлагани от популистките движения, и отхвърли тяхната претенция, че единствени те представляват "народа". Светът не е черно-бял и ние трябва да останем скептични към простите решения, които твърде рядко са подпомагали напредъка на страната ни, каза тя, цитирана от Франс прес.

Меркел се обяви срещу лозунга "Ние сме народът", който скандират по време на митинги привържениците на крайнодясното германско движение Пегида, подобно на лозунга, скандиран от жителите на бившата ГДР в края на 1989 г., настоявайки за край на комунистическата диктатура.

"Само народът в своята цялост решава кой е народът, това сме всички ние, които решаваме, а не само някои", каза Меркел, която е отраснала в бившата Източна Германия и започва политическата си кариера след падането на Берлинската стена.

Анкета от миналия месец показа, че 64 на сто от германците одобряват стремежа на Меркел към четвърти мандат, но мащабите на днешната подкрепа на конференцията на ХДС ще покажат доколко е пострадал политическият й рейтинг в резултат на бежанската криза, посочва ДПА. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: буркиангела меркелХДС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
28
 
! Отговори
Не само бурките! преди 7 години
Германското правителство греши, отправяйки предупреждения към немците да се съобразяват това, че са дошли "стотици хиляди млади мъже с ислямско-патриархална култура".На мигрантите да се повтаря, че са в свят, различен от техния, че страната домакин е по-напред в развитието си. Ако видиш нещо,което те скандализира, трябва да знаеш,че то е правилното и да се срамуваш от това,че мислиш различно! Ако не можеш да приемеш различното, ти си ВИНОВЕН.Никаква толерантност спрямо агресивния примитивизъм!
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето ги тея, дето обявяват дугите за популисит, как самите те правят популизъм в най-чиста форма. Всичките тея глупости са чисто и просто предизборна агитация. Драпай за кокала на всяка цена.
9
0
 
21
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
И що така бе ханъм покани ги с цветя и плюшени мечета ,а сега не можели да си носят бохчите ами къде останаха *** ценности или всичко е прах в очите на маТряла ,че са се задали избори
8
0
 
23
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Цитат...."на конгреса каза много повече..Там е лошото я....казва...и престъпва на собствена глава куп закони на Германия и ЕС!Безобразията и - водят БЪРЗО....до залеза на европейската цивилизация!
7
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е ,идват избори трябва да подхвърли нещо на по -консерватините си съпартийци,другата година няма да има нищо против чаршавите.Тя си го казва ,,,там където юридически е законно,,.
6
1
 
18
 
! Отговори
PD преди 7 години
За жалост медиите в българия са дълбоко зависими, и не се отразяват нещата в пълната им дълбочина, което е целенасочено по посока оскотяване на публиката, и водене в емоционален капан мразя и харесвам. Това е, за да не се учудвате, когато Меркел поведе отново Германия. На конгреса каза много повече, от популизма направил впечатление на журналята. И преди съм писал за новия вектор, който ще се прояви с разделяне на западна Европа от крайните англо евроатлантически действия, безропотно следвани
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте показвали снимки на тази баба! Ще излезе добре единствено на запис, как я водят към ешафода!
4
1
 
41
 
! Отговори
Хммм преди 7 години
Тая бабка сериозно е решила да прави от магарета породисти коне. Няма да се получи бабо най-много да получиш мулета кръстоски. Колко е зле само, срам за една цяла нация.
3
3
 
44
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Пак ще попитам - кой сега е популист??? Догодина са избори в Германия - "сетила се Мара да се побара" !!!! Бетер фурнадж*ийска лопата е тази! И престанете да ми триете коментарите!Кога , от кого....и защо ми се повръща си е ЛИЧНО МОЯ РАБОТА!!! С *** и цензура - убеждения не се променят!
2
7
 
29
 
! Отговори
Българина преди 7 години
За трети пореден път Българиябще изеде дървото заради германия, немското лицемерие е уникално както и българската тъпота. Маймуните ги докара тази па ч а с нашия башбашибозук, а сега друг им е виновен
1
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСИЧКИ РЕГИСТРИРАНИ У НАС ЩЕ НИ ГИ ВЪРНЕ.Елате ми на гости ,ама ако може у вас!