1,2 милиона молби за убежище чакат в ЕС

Съюзът даде ?610 милиона на Нигер да си държи хората у дома
15 дек 2016 20:05,
7
1,2 милиона молби за убежище чакат в ЕС
Снимка: БТА

Над 1,2 милиона молби за убежище очакват разглеждане в ЕС, съобщи статистическата агенция на Съюза Евростат днес.

Те са се увеличили със 17% през третото тримесечие на годината спрямо първата половина на 2016-а, като Германия еднозначно остава предпочитана дестинация с над 66 процента от исканията. Тя е следвана на голяма дистанция от Италия, където е регистрирана всяка десета молба за предоставяне на бежански статут и от Франция с 6 на сто. 4% са подали искания в Гърция и 3% в Обединеното кралство.

1,8% от всички бежански молби в ЕС са заведени в България. През третото тримесечие на 2016 г. София регистрира най-висок ръст в кандидатурите – с 82%. От юли до септември у нас са подадени 6365 молби за бежански статут, срещу 3505 между април и юни. Това означава, че на 1 милион българи у нас живеят 890 чужденци, които искат бежанска закрила, отчита Евростат.

Премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за срещата на върха на европейските лидери, заяви, че натискът по българските граници в момента е минимален. Той съобщи, че в един от изминалите дни само 4 човека са хванати при опит да влязат в страната. Премиерът в оставка обаче предупреди, че последните жестокости в Алепо са риск за България, тъй като хората ще се опитват да търсят спасение от Сирия, а пътят им ще минава през Гърция и през България.

По данните на Евростат всеки четвърти кандидат за бежанец е сириец, почти един от петима е афганистанец, един от 10 е иракчанин, пресмята статистическата агенция на ЕС. Нигерийците, пакистанците и иранците си поделят четвърто-шесто място в класацията на най-често търсещите убежище в Европа националности.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че отпуска 610 милиона евро на Нигер, за да подобри условията в страната, така че гражданите ѝ да не я напускат в посока ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Берлин, Мадрид, Рим и Осло ще се обединят, за да препятстват трафика на хора от Нигер, така че имигрантите да не успяват дори да стигнат до Либия, откъдето се качват на лодките към Европа. Тази съвместна инициатива ще бъде поведена, заедно с международните организации, които се занимават с миграцията, посочи тя.

Нигер е номер едно в миграционния натиск към Европа, идващ от Африка с 35 996 души, пристигнали през Средиземно море, следвана от 20 хил. еритрейци, 12 550 гвинейци и 11 425 граждани на Брега на слоновата кост.
Между януари и ноември 173 044 души са преплували морето и са достигнали до италианските брегове, съобщи Съвета на ЕС. 4700 са се удавили.

В същото време подходът през Гърция изглежда спокоен с около 90 незаконни влизания дневно от Турция, което е резултат от сделката между Брюксел и Анкара от края на март.

Очаква се европейските лидери да подкрепят запазването на сделката за спирането на миграцията с Турция днес, въпреки опасенията, че репресиите от страна на Ердоган след неуспешния опит за преврат на 15 юли, се оценяват от всички като прекалени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: НигерЕСмигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От тия 610млн.евро дадени наНигер,60млн.може да отидат по предназначение,останалите са за политиците на Нигер.Това Еврокомисията не може да не го знае.
2
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Той съобщи, че в един от изминалите дни само 4 човека са хванати при опит да влязат в страната."===А останалите 200 на ден просто си преминават...Че кой, бил той дори и бежанец, ще стои в скапаната ви мизерна kочина. Преминават и заминават, замо заловените ги държа насила в лагери, но рано или късно и те ща намерят начин да дyxнат от България.
1
1
 
23
 
! Отговори
Трътла от Берлин преди 7 години
И аз чакам. До кога ще чакаме? Да работят по-бързо.