10 години България в ЕС – харесва ли ни, съжаляваме ли?

Едва след Brexit хората разбрали значимостта на съюза
2 яну 2017 10:35,
676
10 години България в ЕС – харесва ли ни, съжаляваме ли?
Снимка: архив Reuters

Две са основните събития в 150-годишната нова история на България - освобождаването от турско робство и членството в Европейския съюз. Това мнение сподели в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR бившият зам.-министър на външните работи и главен преговарящ за членството ни в ЕС Владимир Кисьов.

"75% от българските граждани проявяват недоверие към съдебната система. Българите са на челните места, които искат да бъдат в ЕС, което означава че все пак по-голямата част от българите искат правила, защото правилата не ни ги налага ЕС, а те са нормите на поведение и на живот", обясни Кисьов.

По думите му у нас има лоби в полза на олигархията, което пречи да бъде осъществена реална съдебна реформа. Той заклейми евроскептиците, като посочи, че членството в ЕС предлага много предимства, сред които свободното пътуване и отворения пазар, който подразбира изобилие на стоки.

"Най-добре се усети важността на ЕС, когато британците гласуваха за излизане. Тогава на мен ми се обадиха много хора, за да ме питат какво ще се случи... Едва в този момент те осъзнаха, че може да се случи така, че българите да не могат да пътуват там свободно, да не могат да работят", добави от своя страна проф. д-р Ингрид Шикова, един от основателите на специалност "Европеистика" в СУ "Св. Климент Охридски".

"В момента Европа е доста разделена като мнения за бъдещето си. Има страни, които са по-склонни да се отива към федерация, или поне по-тясна интеграция, има и други страни, които искат по-слаба интеграция, по-малко общи политики", обясни още тя.

Според проф. Шикова в българското общество рядко се провеждат дискусии по важни европейски въпроси. И все пак, за да се представяме добре в Общността, трябва да имаме собствена позиция, подчерта тя:

"Аз мисля, че ние трябва да се представяме добре пред България и пред българските граждани... Европейският съюз не може да бъда разглеждан като панацея, като някакво всеобщо лекарство, което ние ще погълнем и всичко ще бъде прекрасно. Ние самите трябва да искаме да си направим държавата модерна, съвременна и да живеем добре в нея".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


676
Още по темата: БългарияевросъюзЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
8
 
22
 
! Отговори
Станалото станало.. преди 7 години
България и Румъния бяха присъединени от Брюксел единствено по геостратегически причини.Ние нито искахме тогава нито някой ни е питал.Но най-лошото е,че хора като Кунева,Кисьов и подобни на тях приеха най-неизгодните условия.Докато другите източно европейски държави се пазаряха и постигнаха привилегии ние се продадохме за жълти стотинки.За да могат да се редуват около баницата в Брюксел и да крадат еврофондове шепа политици ни продадоха.
17
8
 
10
 
! Отговори
Ангелов преди 7 години
Не не съм доволен от някакъв измислен европейски съюз. 0
16
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, беее...Ще попитам всички соро.соидни бо.клуци във форума елементарно: Преди 10 години живяхте в мизерия? Сега цъфтите и връзвате ли след 10 години? Я се огледайте около вас. С какво замогнахте повече? Май само с повече простотия. И къде е ползата от ЕС лично за вас?
15
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато избирате червена фиражка за премиер и червена фуражка за президент, не очаквайте нещата да вървят на добре
14
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да обаче видяхме че в ЕС норми за поведение няма никакви. Видяхме че далаверите и кражбите не спряха а дори се увеличиха което означава че ЕС има сметка да ни държи бедни да ни манипулира и да сме нещо като роби. За какво ви е ЕС тогава ?
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато ЕС изпадне в криза, която вече започна, всички пишещи сега против него ще си спомнят с умиление прекрасните времена, когато в кофите за *** имаше нещо за ровене. Освен това пред тези кофи ще има и конкуренция - на един българин, двама руснака. Няма и къде да се бяга, защото Терминал 1 ще бъде затворен, нашите гастърбайтери натирени до един, а Америка ще вдига 3 м. стени по границите си.
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доволни сме , разбира се . Но бихме искали да се информираме относно светлото европейско бъдеще . Настоящето какво е - намаляй заплатите , замразявай пенсиите , минимум разходи - максимум загуби . И да се стремим към европейското светло бъдеще няма смисъл .
11
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изобщо,не отиват на зле. Аз преди ЕС не помня 300 000 коли да се излизали да почиват в Гърция. ?Не помня сф да имаше метро?Не помня да се правеха магистрали?Не помня да се правеха улици и разширяване на градовете. И т н. Т.н.Тея които реват са или необразовани или мързеливи. И за двата типа,не трябва да ви пука. Те никога няма да предложат алтернатива или да бачкат.
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Za Mnogo Godini Komunisti....izzednicina Bulgariq...specialni pozdravi na domashniq lubimec na Medi Doganov nereza Peevski
9
4
 
30
 
! Отговори
до квалификанта преди 7 години
ЕС освен място за можещи и знаещи се превърна в златна мина за ромите африканците и арабите смучещи от социалните системи на богатите държави.Цели села се прехранват от помощи от джепчий и измамници.Освен прекрасно място за бизнес ЕС е и рай за хомосексуалисти,джихадисти онанисти и наркомани.Място където да те резне някой изпаднал в амок афганистанец на улицата е нормално.Нормално е и някой не харесващ дядо Коледа да влезе с камион в коледен пазар като предварително е заклал шофьора.
8
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интеграцията ще ни убие! Трябва да има национален суверенитет!
7
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да много неща се подобриха в бизнес климата. Много хора научиха и за България, като дестинация. Ползите са безкрайно много.Хората,които по цял ден дрънкат против ЕС... Просто са едни слаби и неуки хора. Гледат повърхността на нещата. Нещата крачка по- крачка върват на горе.Постегнаха и градовете...Бяха ***.
6
26
 
17
 
! Отговори
Жо преди 7 години
КОИ ПЛАЧАТ да се върне СОЦА?Плачат некадърниците и мързеливците. При СОЦА нямаше безработни, защото беше задължително да работиш. Не съществуваше термин "безработен", а неработещите се преследваха и заклеймяваха като "неполагащ общественополезен труд". В т.н. "трудови колективи" работливите и кадърните влачеха на гърба си мързеливите и некадърните. Накрая всички взимахме еднакви заплати.Е, свърши се авантата! Днес частникът не търпи мързеливци и не плаща на некадърници.
5
6
 
3
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
до 7 истинатаСамо да попитам гербавите *** слагаш ли ги в бройката???
4
4
 
38
 
! Отговори
МУСАка преди 7 години
До КвалифицираниятЧуждестранната компания вижда в теб евтина работна ръка - нищо повече. И ако те задържа в БГ - още по-добре, за да не им цапаме в техните държави.Германски и френски фирми масово отварят кол центрове в БГ и наемат ИТ специалисти, по простата причина, че повечето от тях не могат да си ги позволят в собствените си страни или и да си ги позволят им струват в пъти повече.Хубаво е, че си вярваш, но трябва и между редовете малко да четеш...
3
4
 
29
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Лесно е вместо да се джавкаме тук кое как е властниците да спретната едно референдумче и всичко ще излезе на яве. Има един малък въпрос обаче СТИСКА ли им .
2
32
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русия се ще си остане по бедната по скапаната и по крадливата алтернатива на какъвто и да е евро съюз
1
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще има нов референдум за оставане, защото лирата тръгна надолу и се усетиха, че нямат файда.