Йотингер да продължи политиката на Кристалина Георгиева

Няма да му е лесно, тя свърши доста, смята Андрей Новаков
Обновена: 14 яну 2017 13:18 | 14 яну 2017 13:04, Красимир Ангелов
65
Йотингер да продължи политиката на Кристалина Георгиева
Снимка: Reuters

България очаква от еврокомисаря Гюнтер Йотингер да продължи водената до момента политика от Кристалина Георгиева. Това коментира в предаването "Брюксел 1" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Пред Милена Милотинова Новаков обясни, че Йотнгер, който зае поста на Георгиева, ще бъде следен отблизо от  евродепутатите за продължаването на водената от предшественика му политка. "Няма да му е лесно, защото стъпи в обувките на Кристалина Георгиева, а тя свърши доста работа и това да покриеш нейната високо вдигната летва няма да е лесно", обясни евродепутатът. 

Андрей Новаков каза още, че ще следи как ще бъде разпределян бюджета на ЕК и кохезионната политика за България, както и да се спазва раанопоставеността при подбора на хора за работа в европейските институции. "Искам все повече млади в България да работят и развиват ЕК. В България има много образовани, които могат да помогнат на страната ни с работата си в европейските институции", каза Новаков.

По отношение на усвояването на средствата по оперативните програми и кохезионната политика, евродепутатът коментира, че той и колегите му ще настояват за прозрачност при разпределянето на средствата, така че да не се оразват  пари за страната ни. В момента такива опасности няма, но има разговори и статии по темата. 

За да запазим средствата, Новаков препоръча на кметовете да правят проекти, които да бъдат добре защитени пред ЕК и получат финансиране. "България трябва да продължи  да трупа опит като ползва за това и „Планът Юнкер“, да използва всички инструменти за запазването на Оперативните програми и безвъздмезното финансиране. Трудно се санират сгради, ремонтират училища, строят пътища и канализации, когато няма пари", посочи още той.

Андрей Новаков обясни, че както номинацията, така и ресора на българския ерокомисар, все още не са ясни. Какъв ресор ще получи страната ни ще зависи от решението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Евродепутатът от ДПС Неджми Али пък коментира, че България не дава добър знак на Европа, когато няма номинация и комисар в ЕК. По думите му това е във вреда за страната ни. "Не казвам кое правителство трябва да обяви номинацията, но това трябва да стане час по скоро", мотивира  се Али. 

Какво казаха още те вижте този следобед в "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria On Air от 17.30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
46
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Каква политика!? Та тя беше изгонена поради некадърност. Кристалина Георгиева беше и 5 години отговорен комисар за хуманитарната помощ, имиграцията и бежанците. "Резултатът" от това комисарстване го видяхме - Невиждано Преселение на Народите и пълен хаос на ниво ЕС. Като всеки гербаджия взимаше заплата и привилегии без да е полезна за нищо. Затова я изритаха от ЕК.
10
20
 
4
 
! Отговори
ЗА 11 преди 7 години
До menИЗТРИЙТЕ КОМЕНТАР 11 НАПИСАН ОТ ОТВРАТИТЕЛЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ БОЛЕН ЛЪЖЕЦ.
9
27
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Знаете ли кога бсп ще се върне на власт? НИКОГА!
8
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС, САЩ, ГЕРБ!
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и добри проекти да се правят, когато стане нужда да се дават пари на Украйна или за мигрантите, винаги българските проекти ще бъдат отхвърляни.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народ от прости мазохисти ... е*ават се с вас , но вие обичате ... вечно бедни , тея , които не емигрират ;)
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези все "свършват доста", а народа става все по- зле. Но да се хвалят са царе.
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли нещо което ГРОБ да не одрискаха??НЕеееее.Номинираха една кокошка (Руми-коня) за комисар та цяла Европа ни се смя,втората "чанта" избяга като бит ***.СМЕХ...........
3
31
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
А червената сврака Бокова послуша руските си ментори и тръгна срещу собствената си държава... - след като нямаш подкрепата на собствената си държава... - каква подкрепа очакваш...
2
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей какво толкова е направила щом е разледвана
1
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви глупави приказки, клишета за нищо ненаправилата кумисарка мисирка. Така се защитават един друг на върха. Гади ми се от такива