Поляци осъдени на Острова – третирали сънародници като роби

Те прибирали заплатите и документите на жертвите си
24 яну 2017 07:38, Елка Василева
10
Поляци осъдени на Острова – третирали сънародници като роби
Снимка: архив, Reuters

Двама поляци бяха осъдени във Великобритания на по шест години затвор за присвояване на заплатите на 18 техни сънародници, които подмамили с обещания за работа на Острова, предаде Ройтерс.

Братята Ервин и Кристиан Марковски бяха осъдени по британският закон за съвременното робство.

Те бяха признати за виновни в заговор за уреждане на пътувания на свои сънародници с цел експлоатация и извършване на финансови измами чрез фалшиво представителство между 2015 и 2016 г.

Братята набелязвали жертвите си в Полша, в повечето случаи търсели безработни и хора, останали без пари, и им предлагали да им уредят пътуване, работа и настаняване във Великобритания.

Жертвите им живеели в мизерни условия в Нотингам, Централна Англия, и работели в склад на компанията Sports Direct в близкия Дарбишър.

Осъдените прибирали документите на пострадалите, кредитните им карти и по-голямата част от заплатата им, като в някои случаи ги заплашвали с насилие и упражнявали пълен контрол над тях, заяви прокуратурата.

"Съвременното робство е световен проблем, който често остава незабелязан, но прокурорите и полицията са твърдо решени да предприемат всичко необходимо, за да потърсят отговорност от виновниците", се казва в изявление на главния прокурор на район Ийст Мидландс Джанин Смит.

През септември британският премиер Тереза Мей обеща 33,5 милиона лири (41,8 милиона долара) от бюджета за международна помощ да бъдат насочени за борба с робството в страни, които са изходна точка на трафик на хора за Великобритания.

Смята се, че във Великобритания има 13 000 жертви на принудителен труд и сексуална експлоатация, както и използвани за слуги в домакинства.

През 2015 г. Великобритания прие строг закон срещу съвременното робство, включително доживотен затвор за трафиканти, както и съответни изисквания към работодателите.
 

/БТА/

 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
9
 
! Отговори
соц. реалити преди 3 години
Аз мислех поляците за по-цивилизовани от нас....
тц тц тц...... И там си имат мутри.
6
0
 
9
 
! Отговори
Циник преди 3 години
Навремето работих като преводач на строителна бригада в Инголщад ...тарторите лъжеха Германците за заплатите - та пушек се вдигаше...ама дойде един ден немския ZOLL намериха в жабката на колата на тартора 18 000€ ( бавеше заплатите, че нямал пари) арестуваха го, и 6м. Лежа в затвора.
5
6
 
15
 
! Отговори
kiro преди 3 години
В чужбина трябва да се пазиш от Ганьо, не от местните, защото Ганьо е много хитър.
4
7
 
13
 
! Отговори
kiro преди 3 години
Това са си типични отношения на хора от бившия соц. лагер. В чужбина трябва да се пазиш от ***, не от местните.
3
2
 
15
 
! Отговори
НАС преди 3 години
ЦЕННОСТИ ТОВА Е ДУМАТА !
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тва пък що за дума е?
1
6
 
18
 
! Отговори
НАС преди 3 години
ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОАТИ!