17 условия и ЕК спира да наблюдава правосъдието ни

Новото правителство ще трябва да продължи съдебната реформа
Обновена: 25 яну 2017 12:47 | 25 яну 2017 12:47, Елка Василева
25
17 условия и ЕК спира да наблюдава правосъдието ни
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия очерта условията за преустановяване на прилагането за България на механизма за сътрудничество и проверка в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Комисията публикува най-новия си доклад в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, прилаган спрямо България.

След десетгодишно функциониране на механизма за сътрудничество и проверка Комисията направи преглед на стъпките, предприети от България във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност, на постиженията, на оставащите предизвикателства и на мерките, които все още трябва да бъдат взети, за да може да се преустанови прилагането на МСП, съобщиха от представителството на еврокомисията у нас.

В своите доклади по механизма от 2015 г. и 2016 г. Комисията потвърди, че българските органи са предприели важни стъпки, за да върнат реформата на дневен ред. Докладът от 2017 г. показва, че България е постигнала допълнителен значителен напредък в изпълнението на стратегията за реформа на съдебната система. Националната стратегия за борба с корупцията все още е в ранна фаза на изпълнение.

Като цяло напредъкът през последните десет години не беше толкова бърз, колкото се очакваше, а редица предизвикателства остават да бъдат преодолени.

Новото правителство ще трябва да продължи реформата, за да гарантира постигането на необратими резултати. Комисията също така счита, че механизмът не следва да бъде обвързван с други области на правото на ЕС.

На този етап Комисията все още не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен.

При все това е възможно да се определят някои ключови препоръки, чието изпълнение да доведе до приключването на процеса по механизма за сътрудничество и проверка.

Европейската комисия постави ограничен списък от 17 условия, които, ако бъдат изпълнени от новото правителство на България, ще доведат до приключването на мониторинга, стана ясно от заключенията в доклада. Ето някои от целите, които се поставят пред страната ни от Еврокомисията в своя доклад.

Едно от условията е да гарантира прозрачен избор на бъдещия състав на Висшия съдебен съвет с публично изслушване на кандидатите в Народното събрание. Също така има изискване да се направят поправки в Наказателно-процесуалния кодекс и в Наказателния кодекс, за да се подобри рамката за преследване на корупция по високите етажи и сериозни престъпления от организираната престъпност.

Сред 17-те препоръки, които се поставят окончателно пред страната ни, са също така да се установи специфичен план за прилагането на антикорупционните мерки, в това число да се приеме нов закон за борба с корупцията, като намерението е той да отразява вече приетата антикорупционна стратегия от страната. Също така да се приеме и законодателство за държавната администрация, така че да се подсилят антикорупционните мерки.

Точно кога мониторингът ще падне, ще зависи, според доклада, от скоростта, с която властите в София изпълняват поставените задачи в настоящия доклад. Поетапно, една след друга, те ще бъдат приключвани и то трябва това да стане по необратим начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯМА КАКВО ДА НАБЛЮДАВА 27ГОДИНИ. НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНЯ. РЕШЕНИЕТО Е; ВСИЧКИ ГНИЛИ ЯБЪЛКИ НА "ТОПЛО" С ЧАСТ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ.
1
1
 
10
 
! Отговори
Озадачен преди 7 години
То да наблюдаваш нещо- трябва да го има!И ние и те, кво правим тогава?!