Меркел се чуди – как да се разпределят бежанците в ЕС?

Канцлерът призова да се работи с Либия по въпроса
Обновена: 29 яну 2017 16:25 | 28 яну 2017 16:32,
210
Меркел се чуди – как да се разпределят бежанците в ЕС?
Снимка: архив Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че все още няма решение на проблема как справедливо да бъде разпределен товарът на миграционната вълна сред страните членки на ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Европа трябва да работи с Либия относно контрола на незаконната миграция, но не може да подпише сделка, подобна на постигнатата с Турция миналата година, докато политическата стабилност в северноафриканската страна не бъде възстановена, заяви в събота германският канцлер Ангела Меркел, предават Reuters и "Фокус"

Канцлерът подчерта, че е важно да се работи с Либия, имайки предвид, че повече от четири хиляди мигранти са загинали в Средиземно море, опитвайки се да стигнат от Либия до Италия.

„Към момента не можем да подпишем споразумение като това, което беше сключено с Турция“, обясни Меркел. Тя допълни, че подобен договор би бил възможен, когато „ политическата ситуация се подобри, когато правителството на единството е наистина правителство на единството, когато то има контрол над цялата държава и ние можем да говорим за правата на човека, за стандарти и други въпроси“.

Въпросът безпокои 28-те страни от евросъюза от години, но се изостри заради неочаквания приток на стотици хиляди миграни от страни извън Европа през 2015 година, посочва БТА.

Германия прие огромна част от тези мигранти, но настоя и други страни да поемат част от вълната или като приемат мигранти, или като отпуснат средства.
Неуспехът в намирането на решение даде повод за критики срещу Меркел в Германия.

Меркел, която ще се бори за четвърти мандат на парламентарните избори през септември, посочи днес, че ще настоява за солидарност от всички страни членки на ЕС. По думите й обаче тя на този етап все още не може да каже как ще изглежда това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари