ЕС слага общо военно командване на мисиите си по света

Обмислят страните да се сдружават за военни операции зад граница
6 мар 2017 12:52,
11
ЕС слага общо военно командване на мисиите си по света
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз ще сложи общо военно командване на тренировъчните си мисии по света. Това решиха военните министри от ЕС, които се събраха в Брюксел днес.

Военното и планиращо звено на ЕС ще се занимава с командването на мисиите от Брюксел, докато началните им на място ще останат само с оперативното командване на терен, обясни високопоставен европейски служител.

Досега ЕС нямаше общо командване, като политическата работа в Брюксел, както и управлението на мисиите по места, бяха работа на шефовете на всяка от тях. Те се назначават от страните членки по предложение на дипломатическата служба на ЕС.

"Досегашната структура, в която командващият трябваше да търси политическа подкрепа, да се занимава с администрацията и да се бори за бюджета на мисията в добавка към управлението й на терен, не се оказа ефективна и трябва да бъде сменено", обясни високопоставеният еврослужител.

Новото звено ще бъде част от дипломатическата служба на ЕС и ще работи под политическия контрол и стратегическото ръководство на Политическия и отбранителен комитет.

В момента ЕС провежда три военно-тренировъчни мисии в Мали, Сомалия и в Централната африканска република, който ще минат на директно подчинение на Брюксел от пролетта. Те се занимават с наблюдение, военно обучение и с разоръжаване на воюващите групировки.

Министрите обсъдиха и създаването на постоянно структурирано сътрудничество, което се очаква да бъде дебатирано от европейските лидери през юни. Два са вариантите за него - създаване на собствена евроструктура или използване на националните възможности на страните членки.

Чрез тази форма на сътрудничество държавите, които желаят, могат да работят заедно по военни въпроси, включително да изпращат военни мисии в зони, извън ЕС и да създават общи сили за бързо реагиране.

Еврочленките се врекоха да изградят съюз за сигурност, чрез който и с помощта на НАТО да засилят военното си сътрудничество, като изграждат собствен военен капацитет. Засега обаче не се обмисля създаването на обща европейска армия, макар че в нейна подкрепа се изказа председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е С да си върне мисиите и да остави хората по света сами да се оправят
7
0
 
3
 
! Отговори
за сведение преди 7 години
Ако не бяха така умували 20 г от Мастрихт насам ,да ,имаха шанс и за армия и федерална държава.Но те я отхвърлиха и то франсетата през 2005 .Нима не помните референдумите в Холандия и Франция.Ако бяха минали Англия напускаше още тогава .......Всичко са приказки за наивници като българите. Които просто искат пак ново СССР и да минат метъра в общите дела.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
6- в крайна сметка говорим за превръщането на ЕС във федерална държава , което май е единствения шанс за просъществуването на Европа като някакъв глобален фактор .
5
1
 
3
 
! Отговори
УМЕН преди 7 години
До така е. Така е, да, но идеята за общи минимални работна заплата и пенсия е моя. Казвай цитирам като ползваш моя интелектуална собственост
4
0
 
15
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Единна европейска армия.Това е решението.Оръжията да се разпределят според нуждите и най вече в граничните държави на ЕС.Така ще отпадне нуждата да купуваме самолете и друга техника.Единна минимална заплата и пенсия, и тогава ЕС ще има бъдеще.Така ли е ? Така е!
3
6
 
3
 
! Отговори
ц преди 7 години
А сръбско гръцки контингент да пази България от Турция. Тези поредни евро мисии май ще ударят само НАТО и съвсем ще доотслабят Европа пред исляма и Путин . Явно в ЕС мразят САЩ повече от Путин и исляма взети заедно .
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пластмасовите брюкселски мозъци мъдрят поредната безсмислена и ялова схема за доограбване на данъкоплатеца.
1
1
 
10
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Предлагам първата мисия да е северен кипър