Варшава срещу Туск, не го иска начело на Европейския съвет

Издигнаха е кандидатурата на евродепутата Яцек Сариуш-Волски
6 мар 2017 22:30, Елка Василева
15
Варшава срещу Туск, не го иска начело на Европейския съвет
Доналд Туск. Снимка: архив, Reuters

Полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски обяви, че страната му има само един кандидат за поста на председател на Европейския съвет и това е евродепутатът десноцентрист Яцек Сариуш-Волски, предаде Ройтерс.
Вашчиковски каза това, пристигайки в Брюксел за срещата на външните министри на страните от ЕС.

Кандидатурата на Сариуш-Волски бе официално представена в събота, въпреки че сегашният председател на Европейския съвет Доналд Туск, също поляк, се ползва с широка подкрепа за продължаване на мандата му с още две години и половина.

"Силният човек" в полската политика Ярослав Качински, лидер на управляващата сонсервативна партия "Право и справедливост", е непримирим и не желае неговият сънародник да остане на поста, смятайки го за "морално отговорен" за смъртта на своя брат близнак Лех Качински, тогавашен президент на Полша, в самолетна катастрофа в Русия през 2010 г. Тогава Туск бе премиер на страната.

Предстои среща на върха на ЕС в четвъртък и петък, на която трябва да се реши въпросът за продължаването на мандата на Туск, който изтича на 31 май. Съпротивата на собствената му страна обаче може да подкопае неговите позиции, макар че до момента няма друг обявен кандидат за високия пост, освен 68-годишният Сариуш-Волски, отбелязва Асошиейтед прес.

Полският евродепутат, цитиран от ТАСС, потвърди информацията за своята кандидатура в микроблога си в Тwitter. Той обясни своето решение да се кандидатира срещу Туск с това, че "не подкрепя доносничеството срещу собствената си страна и въвеждането на санкции срещу нея".

Веднага след появата на информацията за издигането на Сариуш-Волски той бе изключен от либералната партия "Гражданска платформа", в която дълги години бе съпартиец на бившия й лидер Доналд Туск. Бе съобщено също, че изключването му от партията означава и автоматично излизане на евродепутата от Европейската народна партия, на която той бе заместник-председател. Самият той обаче написа в Тwitter, че остава в ЕНП.

"Явно е, че Сариуш-Волски е полският кандидат и тази кандидатура трябва да бъде взета предвид", каза Вашчиковски. Той добави, че полската дипломация "предприема действия", за да събере подкрепа за новия кандидат. Снощи е имало работна вечеря на външните министри от ЕС в Брюксел, на която Вашчиковски се е опитвал да убеди колегите си от Унгария, Чехия, Словакия, Люксембург и Холандия да подкрепят Сариуш-Волски, посочва Ройтерс.

Полша обаче най-вероятно остава в изолация по този въпрос, дори и сред най-близките си съюзници, отбелязва АП.

Чешкият външен министър Лубомир Заоралек се изказа много ласкаво за Туск като за "председател (на Европейския съвет), който разбира нуждите и интересите на Централна и Източна Европа", и добави, че "би било сериозна грешка", ако централноевропейците загубят тази позиция. "Ако се явят и други кандидати, резултатът може да бъде много неприятен", подчерта Заоралек.

В подкрепа на Туск се обяви публично и испанският външен министър Алфонсо Дастис Кеседо. Той каза, че този въпрос "трябва да бъде решен от лидерите на държавите и правителствата своевременно, евентуално още тази седмица".

Фактът, че острото политическо съперничество между Качински и Туск излиза на сцената и в Брюксел, учуди мнозина в европейската столица, отбелязва Ройтерс.

Вашчиковски не пожела да каже дали някоя друга страна е подкрепила Сариуш-Волски. Никой от останалите външни министри, пристигайки за срещата, не изрази публична подкрепа за него.

Макар че предпочитаното решение за продължаване на мандата на Туск е с единодушие, оставането му на поста може да стане и с мнозинство, което изглежда сигурно.

"Има такова мнозинство за Туск и малцина в Брюксел мислят как да удовлетворят Качински", каза пред Ройтерс високопоставен дипломат от една от страните членки.

Според наблюдатели, цитирани от АП, макар Сариуш-Волски да е добре известен сред лидерите на ЕС, той няма шансове да бъде избран за председател на Европейския съвет.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ние не го искаме тоя ялов демагог.
3
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз пък всеки 2ри пост му е Сорос. Научил едно име и по цял ден го пише. Смешньо.
2
1
 
5
 
! Отговори
гайбаньоориджинал преди 7 години
Е тия да не видат нещо и те...
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2 Туск не е немец,а каушуб,славянско малцинство не успяло да създаде държава.Говорят диалект близък до полския език.