Юнкер ще отнема парите на евроскептиците. Къде сме ние?

Полският евродепутат, обидил жените, глобен с ?9180
14 мар 2017 21:35,
39
Юнкер ще отнема парите на евроскептиците. Къде сме ние?
Снимка: архив, Reuters

Председателят на Европейската комисия пише проектозакон, който да забрани на евроскептичните партии да получават европейско финансиране. Това съобщи председателят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер, чиято е идеята.

Юнкер, който също е от ЕНП, се видя с евродепутатите от групата снощи в Страсбург, в рамките на консултации за бъдещето на Европа.

"Трябва да се отнасяме с по-голямо внимание към това за какво се харчат европейските пари. ЕС не може да продължава да дава в ръцете пари на тези, които са против него", заяви Вебер.

Той даде за пример родната си Германия, където Конституционният съд обяви, че някои партии нямат право на държавна субсидия, въпреки че съществуването им е разрешено.

Вебер заяви още, че не оспорва правото на хората да подлагат на съмнение Европа, "но въпросът е дали тя е достатъчно глупава да финансира враговете си".

Лидерът на най-многочислената група в Европарламента каза, че националистически и радикални партии, враждебни на ЕС, се възползват от европейско финансиране, за да организират събития на крайната десница.

В момента европейският бюджет отпуска пари на 16 европейски политически партии. От тях най-много взема ЕНП - €8,9 млн за 2017 г, следвана от ПЕС - с 6,9 млн. Като размерът на средствата се определя от броя на евродепутатите, вкарани в Европарламента.

От промяна на условията за финансирането на европейските партии изглежда ще бъдат засегнати две европейски политически семейства, които отговарят на описанието на Вебер - "Движение за Европа на нациите и свободата" на Марин Льо Пен и "Алиансът за пряката демокрация" на Найджъл Фараж. И в двете семейства няма български партии, но при Фараж индивидуално членство има Слави Бинев, който сега се кандидатира от ДОСТ.

За тази година за Льо Пен от евробюджета са заделени 1,69 млн евро, а за Фарж - 1,1 млн.

Фараж вече трябваше да връща пари миналата година на бюджета, след като се оказа, че е плащал с европейски средства за социологически проучвания за британския референдум.

Европейските пари могат да се харчат за организиране на различни публични събития и за европейските избори, но не и за национални предизборни кампании и за финансиране на национални партии.

Междувременно шефът на Европарламента Антонио Таяни наказа с глоба от 30 надници полският евродепутат Януш Корвин-Мике, който на 1 март заяви в пленарната зала, че жените трябва да получават по-ниски заплати, защото са по-слаби и могат да работят по-малко от мъжете. В момента дневната надница на евродепутата е 306 евро, което означава, че на Корвин-Мике ще бъдат удържани 9180 евро. Освен това той няма да бъде допускан 10 дни да се изказва и 1 година да представлява Европейския парламент. Според кабинета на Таяни наказанието на полския евроскептик е безпрецедентно високо, тъй като председателят не можел да толерира поведение, подлагащо на съмнение основни права, особено когато идвало от някого, който трябва “с достойнство да представлява европейските народи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че какво ми е дал тозио ... Юнкер, та да ми го вземе? Напротив, откакто е той, а той е да довърши пъкленото дело на предшественика си Бъроузу, на редовите хора се отнеха много неща - подходяща работа, спокоен живот, достоинство, справедливост ... всичко достойно за човека. Превръщат ни в безропотни животни, чипират ни, служим за опитни мишки на световната реакция чрез наши продажни апаратчици с нарушена психология...
30
0
 
5
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До РадоИ да им "гепиш" всичките милиарди,след разпада ще са само шума.По добре ще е да си опазим националните богатства от тях, защото ще са ни нужни след това.Тези пари по еврофондовете който получаваме са нищо в сравнение с това което те "завличат" от БГ-тото. който полуяаваме
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Юнкер, основен обвиняем в припирането на МИЛИАРДИ данъци на големите корпорации, направено с люксембургски еквилибристики и ощетило ЕВРОПЕЙСКАТА хазна, КОГА ЩЕ ВРЪЩА ПАРИТЕ?
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен: Продължение на 32:...Чети историята тя казва всичко.Не случайно комунистите и руснаците от повече от 100 години хвърлят толкова средства и сили да фалшифицират историята ни.Аз съм възрастен не съм толкова засегнат колкото вие младежите. Ако не познавате историята си сте обречени да я изживявате непрекъснато като повторение.Горното го пиша за теб ако си българин, ако си руснак забрави.
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕС към Европа: "Това че ако се разпадне ЕС то ВЕДНАГА ще бъдем под Путин и Русия са приказки за наивници ,Европа е съществувала и без ЕС ,а и две различни неща са икономиката и политиката..."По голяма глупост скоро не бях чел. Чехите австрийците , поляците, естонци, латвийци и литовци също са смятали 37-а че Сталин и Хитлер няма да ги налазят.Защо смяташ руснаците заселват Черноморието ни? Стара руска тактика от времето на Екатерина. Чети историята тя казва всичко.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 24 до 25:Позволи с моите 68 години да не се съглася с твоята теза, почти целият ми живот е минал под робството на СССР.Чети архивите поне сега са достъпни за да разбереш че никога България не е живяла с дотации от руснаците. От първите дни след 09.09.44-а до 89-а а до голяма степен до днес Русия е изсмуквала по най различни начини България и другите соц. страни. Ако искаш доказателства можеш да прочетеш разсекретените архиви на ЦК и политбюро на БКП. Тези истини тогава бяха публична тайна
25
1
 
9
 
! Отговори
/./ преди 7 години
До ТойВ грешка си. Не НИЕ сме на плюс. НИЕ сме на загуба, защото НИЕ ще ги връщаме. На плюс са тези които ги взеха и ги прибраха в сметките си. Те са на плюс а НИЕ (народа) сме на минус 17 000 000 000.
24
9
 
4
 
! Отговори
Той преди 7 години
Ние сме 17 000 000 000 евро на плюс преки ползи от членството изчислени спрямо еврофондовете и годишната ни такса . Към тях би трябвало да прибавим чуждестранните преки инвестиции у нас дошли в резултат на влизането ни в този клуб и накрая прибавяме и резултатите от външнотърговския ни обмен със страните от ЕС които са основна дестинация за нашия рекорден за всички времена износ.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
браво, сега всички ще заобичат ЕС, тоя филм със забраните и наказавията ние сме го играли, да занеш пич не помага - ефекта е обратен, ама пробвай де, станат ли чиновници и дабравят откъде идват и защо са там, важното е каквото си наумят да става тяхната, те затова хората протестират, не заради идеята
22
5
 
13
 
! Отговори
ЕС към Европа преди 7 години
Това че ако се разпадне ЕС то ВЕДНАГА ще бъдем под Путин и Русия са приказки за наивници ,Европа е съществувала и без ЕС ,а и две различни неща са икономиката и политиката макър и в последно време да вървят ръка за ръка .А за "Руското робство " може да говори или грантче или зомбирано "месо" от пропагандата на "Сорес и ко" !Тресе се ги страх в Брюксел и Юнкер не знае какво да прави освен да заплашва ,а това е признак на уплашеност и неувереност .
21
1
 
14
 
! Отговори
до 24 преди 7 години
Много си прав ,но не ние ,а великите сили си ги решават тия проблеми .И да гласуваме вече масово за ЕС на референдум ,щом тамошните страни не го щат ние какво .СССР се разпадна след като за него гласуваха 89 % през 1991 . И разпада на СССР почна със спиране на субсидиите за Бг и останалите в СИВ.Чети ,не бъди наивен.
20
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До всички евроскептични *** в този форум.Голяма радост и желание да се разпадне ЕС, но след него какво?Дървото на Путин и Ердоган. Егати тъпите парчета.След като не знаете какво представлява войната поне гледайте документалните филми за нея. Какво мислите че *** на Путин е по добра от ЕС? Бъдете сигурни че не е това вече сме го видели и едва се отървахме от пряко руско робство и сега неграмотници като вас искат да ни вкарат в руско-турско робство. А ако диктаторите се скарат какво?
19
6
 
26
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Всичко ще направят за да запазят местенца, и заплати! Толкова за демокрацията, и свободната воля! Брюксел отдавна стана синоним на репресия, изнудване, и лобиране за едра индустрия, и капитал! Тези ( ще ги нареча престъпници) "изпратени" от партии...а не избирани по демократичен принцип ще ни казват и за в бъдеще какво да мислим, и ядем! Такава Европа не ни е нужна!
18
5
 
20
 
! Отговори
Радо преди 7 години
Пирамидката почва лека полека да се разпада и трябва да се гепи максимално много пара.
17
2
 
17
 
! Отговори
Наско преди 7 години
Тоя що не вземе да се гръмне?
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече вървим все по-силно кэм края, утре може да спрат парите за мюсюлмани и протестанти, после са наред борците за човешки права, които не защитават хомосексоалисти, после... После го знаем. Англия, стягай се!
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
батка, тоя се присети, той почна да се разпада съюза, тепърва некви глупави и нищожни неща се случват измежду другото, е как да стане?!?
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да вземат да намалят парите на всички че взимат по 10000 евра на месец и си клатят краката
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
светът върви към анархия, всичко се разпада пред очите ни...
12
5
 
29
 
! Отговори
бдинец преди 7 години
В такъв случай всички които са евроскептици,да бъдат освободени от данъци.От къде на къде ще финансират една система в която не вярват и работи срещу техните убеждения.