Експлоатация до кръв! Месото в Германия е по-евтино, защото...

Надниците са мижави, има заобикаляне на законите от бизнеса
21 мар 2017 22:02, Елка Василева
137
Експлоатация до кръв! Месото в Германия е по-евтино, защото...
Снимка: архив, Reuters

Мижави надници, трудова експлоатация, заобикаляне на законодателството: германските кланици масово използват пренаети работници, основно от Източна Европа. И за тяхна сметка извличат огромни печалби, пише Дойче веле.

Тежка злополука още на третия работен ден: в една кланица близо до Гютерсло електрически трион прорязва дълбоко кутрето на един 50-годишен българин. Лекар обаче така и не е извикан. Мъжът е принуден да продължи да работи - въпреки силните болки.

Това се случило в петък. Българинът обаче успял да отиде в болница чак в понеделник, където бил опериран и оставен два дни на стационарно лечение.

Работодателят не проявил никакъв интерес към наранения работник, тъкмо обратното дори: на неговото работно място веднага бил назначен друг човек, а леглото му в работническото общежитие било дадено на друг. Така българинът изгубил наведнъж и работата, и квартирата си. Той се намирал в пробен период и дори не е знаел името на фирмата-подизпълнител, която го е назначила на работа в кланицата.

Помощ за източноевропейци

"Има много подобни случаи", казва Шаболч Сепси от организацията "Честна мобилност" в Дортмунд, която оказва помощ на източноевропейски работници, изпаднали в беда. Точно към нея се е обърнал и 50-годишният българин.

"Не успяхме да издействаме удължаване на договора му, но поне се преборихме за парите, които му се полагат като болнични", казва Сепси. Той разказва, че някои работници водят и дела срещу работодателите си - най-често за дължими суми, а служители на "Честна мобилност" им оказват правна помощ.

Основният контингент от работници в месопреработвателната промишленост в Германия продължава да е от Източна Европа. От 2016 година организацията "Честна мобилност" се занимава интензивно с правата на тези работници. В Дортмунд, Кил, Олденбург и Реда-Виденбрюк се провеждат консултации на полски, български, румънски и унгарски. Те са единствената надежда на много от работниците, които не са запознати с правата си.

"Целият производствен процес - от клането до готовия продукт - е отдаден на фирми-подизпълнители. А германските предприятия не носят отговорност за работниците на подизпълнителите", обяснява Сепси.

Работодателите в сектора дори използват специални трикове, за да избегнат задължителната от 2014 г. минимална работна ставка от 8,75 евро на час. Някои работодатели, например, водят грешен отчет за отработените часове, начисляват такси за острене на ножовете и за работно облекло или глобяват работниците за уж лошо свършена работа. Така в края на месеца може да липсват, примерно, 200 евро в договорената заплата.

През септември 2015 в германските кланици всъщност трябваше да настъпи значително подобрение на ситуацията. Тогава работодателите в бранша се задължиха доброволно да подобряват условията на труд в своите предприятия. А 18 големи концерна дори обещаха да намалят броя на наемните работници и да назначават повече собствени работници - съобразно германското трудово право.

Синдикатите: обещанията не са изпълнени

"Фирмите, които поеха писмено такъв ангажимент, наистина с времето предложиха на наемните работници постоянни трудови договори съгласно германските закони", казва Михаел Андрицки, директор на Съюза за хранителна икономика. Но като цяло за бранша положителните промени все още са незначителни, подчертава той.

Шефът на браншовия синдикат в областта Олденбург Матиас Брюмер пък е категоричен, че самозадължаването на месопреработвателните предприятия е пълен провал: само една част от фирмите е подписала декларацията, а далеч не всичко обещано е изпълнено. "На много места продължават да използват наемни работници", казва той.

Според Брюмер наемният труд е най-големият проблем за германската месопреработвателна промишленост. Много малка част от заетите в бранша имат постоянни трудови договори. Тази система поощрява едва ли не експлоатацията на работника, категоричен е синдикалистът.

Предприятията извличат ползи от временните договори. Една от тях е свързана с таксата за възобновяеми енергийни източници, която фирмите могат да си спестяват, ако използват пренаета работна ръка. Причината: въпросната такса зависи от разходите за енергия и за работен персонал. А разходите за пренаетите работници попадат в друга графа и не се водят като разход за персонал.

Всичко това води дотам, че в Германия месото е по-евтино, отколкото в други страни, а браншът изживява бум. В Германия се колят всеки ден по 1,9 милиона животни. Десетте най-големи месопреработвателни фирми правят оборот за 20 милиарда евро. В същото време клането на едно прасе струва само 1,50 евро - ако се извършва от наемен работник, назначен от фирма-подизпълнител. "Така ние внасяме евтина работна ръка и изнасяме евтино месо", обобщава Матиас Брюмер.


137
Още по темата: Германиямесокланици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
2
 
! Отговори
бай Иван преди 1 година
След като сме били голямата работа по Тошово време,защо фалира социлизЪма в целият соц лагер? Причината е,че ни управляваха/а и сега/,некадърните деца на комунистите,завършили АОНСУ и свободни университети срещу кеш.
105
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е най-хубавото нещо което се е случило за България.
104
0
 
6
 
! Отговори
Знайко преди 1 година
До Анонимен Имаше програми и за вас. Но не може да си неграмотен, да не искаш да работиш и учиш и после защо така. Имам двама познати които заминаха да учат за хлебари в Германия плюс курс по език и работа. Не е много но и квартирата беше от немската държава. Става въпрос за 800 Евро заплата. Но в момента работят по занаята си, знаят езика и са горди българи уважавани от колегите си германци. Понеже са си малко патриоти, ама истински няма да се чудя ако всички около тях носят мартеници.
103
0
 
5
 
! Отговори
Знайко преди 1 година
До Аз казах! Европа може само ако е единна да се противопостави на любимите ви Русия и САЩ със сателитите им. Свободна Европа е единственият верен избор.
102
0
 
3
 
! Отговори
Знайко преди 1 година
До тя Единствената причина да не бягат малкото останали български лекари е колкото и странно да звучи лошата система на запад. Там когато човек отива на лекар трябва да чака месеци.Тук достъпа до качествен специалист е много по-добър. Така че когато лекар се разболее шансовете да се оправи са повече тук а не там. Тук нямаше техника, е вече има.
101
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина все си мисли, че в чужбина всичко е розово, евтино и достапно - да ама не!
100
1
 
10
 
! Отговори
a преди 1 година
В собствената ни родина експлоатират като роби, ние се жалваме от германците...
99
4
 
7
 
! Отговори
тя преди 1 година
Лекарите се оплакват , че взимат по-малко от колегите си в Европоа , но там те са натоварени два -три пъти повече , така ,че дават като количество и качество много повече от нашите, но това те не го отчитат!
98
3
 
4
 
! Отговори
мунчо преди 1 година
пълни глупости!
заплатата на работещите по производство на даден продукт/без тази на
компютърните специалисти/ е в много малък процент от цената на продукта,
така че това писание е пълна лъжа!
освен това,много пишман "специалисти" постоянно пишат че в ЕС заплатите
са в пъти по-високи от тук,а цените на продуктите са в пъти по ниски от тук?!
е,нема как да стане!
не може едно кило сирене в ЕС да струва 5 евро и заплащането на този дето е
направил сиренето да е 6 евро/на кило/!
97
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо викаха СДС по площадите после избягаха и ни оставиха на кучетата Да им пукнат шушоните от работа дано ! И аз съм нямал пари ама съм стискал зъби и съм работил на къра хващам рейса с една кофа и на къра тежко ми е било много ама никога няма да избягам Никога !!
96
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Далавера. Подизпълнителите са фирми на турски гастарбайтери в Германия, а работниците, основно български турци от бедните райони. Работят по 16 часа за 800 - 1000 евро на месец.
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние го купуваме от Лидъл евтино.
94
9
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
"Работническата класа" - да, но не и селската ! С цел да се осигури работна ръка за заводите в градовете, в селата се държаха ниски доходи, така, че 60 лева си е реално. Пък и студентските и ученическите бригади излизаха доста по-евтино, за студени 40 лв., за ученици 20 лв. на месец, което си е експлоатация на детски труд отвсякъде.
97-ма трябваше да прочистим всичко червено, но уви !
93
4
 
19
 
! Отговори
ууу преди 1 година
П.Петров ----- Баба ти много приказки ти е разправяла, но зле се е отразило на психиката ти. Ниско разрядни стругари, фрезисти вземаха над 200-250. Обслужващият персонал в болници вземаше 120-150 лв...... Да не изброявам по-нататтък за селско стопанство, премии ..... Ощетени бяхме ние -- инженерите, лекарите с заплатиоколо 150, защото "работническата класа" беше "авангарда" на РСОбщество. Така че, виждаш че казвам истината и не лъжи повече.
92
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До П.Петров

Минималната заплата през осемдесетте беше над 120 лева, недей да говориш глупости- 60 лева на месец заплата, това ли ти казаха да пишеш от Козяк?!?
91
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрън-дрън ярини.Нали за това умишлено ни съсипаха животновъдството , за да ядем свинско внос от Германия? Експлоатация било…а тук като закриха големите ферми още през деветдесетте години, сега няма и кой да те експлоатира …тук –таме по някой свинарник с 200-300 ***…До 1990 г. сме имали десетки милиони глави добитък, а сега –а агнешкото от Австралия, свинското от Германия, пилешкото от Полша…
Честита ви демокрация…
90
18
 
18
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
До Анонимен 108
Да, по онова време баба ми работеше в птицеферма, за 60 лв. на месец, което по курса на черно на долара 3 лв. за долар, (защото легално валута се купуваше съвсем малко и то само за излизащи в чужбина) означава, че е работела за 20 долара на месец. НЯМА ПО-ГОЛЕМИ ЕКСПЛОАТАТОРИ ОТ ЧЕРВЕНИТЕ ОБИРДЖИИ НА МАНДРИ И ДЕЦАТА ИМ !
89
2
 
26
 
! Отговори
Аз казах! преди 1 година
И не е само ЕС! Евразийския съюз също не е оферта за нас! Русия няма да ни експлоатира икономически ли, няма да си прокарва интересите ли... а те интересите между тях и България един път ще съвпаднат ... два пъти няма да съвпаднат. И тъй като ние сме много безхарактерни политически .. разбира се , че винаги руските или европейските, американските ще бъдат с приоритет!! Тъпо е да спорим за ЕС или за Русия - въпроса е КОГА ние ще почнем да искаме и да настояваме за нашето си! Независимо от кого!
88
5
 
15
 
! Отговори
Аз казах! преди 1 година
И не ме разбирайте погрешно - ЕС е хубава идея! Но инструмента ЕС се ползва не както трябва. Приемането ни не беше за доброто на България - приемането ни беше САМОЦЕЛ. А както за всяка самоцел - изпълнението и е резултат от заслепяване , много много компромиси и убягване на фокуса.

Ние не сме за ЕС, много сме зле .. въпроса , който е вече ясен беше - защо са се заблъскали тия европейци да ни приемат. Едва ли не не могат без нас! Сега през призмата на времето - всичко се изясни!
87
5
 
17
 
! Отговори
Аз казах! преди 1 година
Идеята за ЕС е по принцип много хубаво нещо. Но някой може ли да си изкриви душата и да каже , че 2007 ние бяхме готови или че сега сме готови за ЕС? Не нашето приемане в ЕС никога не е целяло да сме готови , да сме част от такова семейство. Нешето приемане си е геополитическа и икономическа стратегия. Това си беше продажба неизгодна за нас! А тия еврофондове са мижавата цена на държавата България.

Купиха ни на изплащане.

Нямаше кой да отстоява и политически да се бори за интерерсите ни!