Германия и Франция поискаха подслушване и на смартфоните

26 000 имигранти, готови за разселване от Гърция и Италия
27 мар 2017 21:56,
19
Германия и Франция поискаха подслушване и на смартфоните
Снимка: Reuters

Германия и Франция поискаха европейско законодателство, което да позволи подслушването на разговори, водени през интернет като част от мерките за борба с тероризма.

Вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер съобщи пред комисията за граждански свободи на Европейския парламент днес, че с френския му колега Матиас Фекл, са изпратили писмо до Еврокомисията с искане тя да предложи законодателство по въпроса. В момента ЕС няма правила, чрез които да задължи доставчиците на интернет да сътрудничат на властите при разследване на престъпления и на терористични заговори.

Де Мезиер съобщи, че полицейските служби изпитват огромни проблеми да проследяват телефонни разговори, водени през интернет чрез смартфоните.

Германският министър обясни, че интернет апликацията "Телеграм", която се използва често от терористи за размяна на информация и координация на действията, отказва да сътрудничи и да декодира разговори на свои клиенти. Други доставчици също създават затруднения при антитерористични разследвания. Според Франция и Германия въпросът трябва да се уреди на европейско ниво, а не всяка отделна държава да бъде оставяна сама да приема законодателство, за да се улесни работата при разследване на престъпления, в които са въвлечени повече държави.

Пред евродепутатите Де Мезиер каза, че интернет доставчиците трябва да бъдат поставени при еднакви правни условия с телеком операторите, които са задължени да представят възможност на полицията да подслушва разговори на техни клиенти с разрешение на магистрат. "Ние не искаме да проследяваме повече, но не желаем и да изпускаме възможности за получаване на информация", заяви той пред евродепутатите.

Германският министър каза, че подслушването на смартфоните трябва да се уреди така, че да дава възможност за кодиране на информация например, за да не може хакер да открадне кола с електронно управление или да поръчва храна от името на нечий чужд умен хладилник. Това обаче не изключвало възможността за подслушване на смартфоните.

Еврокомисарят Димитрис Аврамопулос съобщи днес, че е бил наскоро в Силициевата долина, за да обсъжда същия въпрос с представители на "Фейсбук", "Туитър" и "Гугъл" и че ЕС ще даде предимство на борбата с тероризма онлайн до края на годината, защото "бойното поле на терористите все повече се премества към интернет".

Междувременно Аврамопулос съобщи още, че 20 000 бежанци в Гърция и още 6000 еритрейци в Италия са готови за разселване във вътрешността на ЕС. "Казах на министрите - никакви извинения повече. Стига приказки. Пролетта наближава и няма време за отлагане", каза еврокомисарят за миграцията след срещата на вътрешните министри от ЕС днес в Брюксел.

Еврокомисията иска разселването да достигне до по 3000 души от Гърция и 1500 от Италия месечно, за да се изпълнят квотите за прием.

ЕС се договори да преразпредели 160 000 бежанци от Гърция и Италия, като договореността изтича през септември. До момента само 5469 бежанци са прехвърлени от двете гранични държави във вътрешността. 29 от тях са дошли в България.

Нашата страна трябва да приеме още 1723 души по своята квота.

Въпреки натиска от Еврокомисията Полша, Унгария и Австрия не са приели нито един "квотен" бежанец. Нито една държава не е изпълнила изцяло задължението си. От одобрените квоти от 160 000 остава да се презаселят още 83 504 души по данни към 22 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
5
 
! Отговори
К.М.Т. преди 7 години
До АнонименТова е така, защото Ес е нехристиянска организация. Църквата категорично отхвърля идеята, че членството на България с тия *** е "благотворно". Ако беше така хората щяха да си стоят тука и да обичат България, да се гордеят с нея, а не да ходят да слугуват на Запада и да им се кланят на "ценностите". Но не можем да виним само ЕС. Корумпираните ни медии също много допринасят за това младото поколение да се американизира.
17
0
 
2
 
! Отговори
Таси преди 7 години
26 000 има готови за разселване,ама няма държави готови за приемане.То още 30 000 000 има готови да дойдат в Европа,да ги вземем и тях.
16
0
 
9
 
! Отговори
хм...... преди 7 години
Ние не можем , а и не искаме , да приемаме още бежанци несамо заради хаоса , който се създава , но и по финансови причини. Всички ще сме ощетени - сигурността ни ще е още по - несигурна , джоба ни още по - изтънен. Запазването на расови , религиозни и битови особености ще е под въпрос. Както Австрия , Унгария и Полша могат без квотен индивид , така и ние можем.Нужно е да се ръководим от желанието на народа.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Австрия,Унгария и Полша не са приели нито един квотен бежанец просто защото няма бежанци.Тези които нашестват не са никви бежанци а най обикновени емигранти и то незаконни!
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Членството ни в ЕС даде възможност на много наши политици да станат еврокомисари,други да отидат в Брюксел като консултанти и да лапат от общата баница.Възможности има както за ИТ специалисти,обикновени бачкатори,така и за преджобващи богати европейци ромки. Правителството на ГЕРБ открадна милиони от европарите,но и някой наши фирми се облажиха.Обаче 2020парите спират.ЕС се напълни с чернокожи и психясали ислямисти.Така че в бъдеще ЕС няма да е добро място за живеене.
13
1
 
7
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 7 години
Мисля си като подслушваха спряха ли атентата на кулите близнаци ? Търсят си оправдание да отнемат свободата на хората но не в тяхна полза а в полза на кого ?
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези които са гласували за Борисовса гласували и за ислямизация чреззаселване на "мигранти".
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой вдигна гълъбите в Сирия и на май-на-та си?!-Лакомите консуматорски западни общества.Така, че таргетър е точен.Не виждам нито една причина защо западняците да не си понесат последствията от лакомията.На всяко действие има равно по сила и обратно по знак протоводействие-физичен закон.Маркс го е извел в икономически параметри.Жалко е, че ни е трудно, а сега като вдигнат двойно всички цени за да въведат еврото, ще стане страшно.Плъховете от евроадминистрацията ще ни довършат.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искат да подслушват телефоните, за да си намират по лесно гей партньори.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ислямът е античовешка, антидемократична идеология и трябва да бъде забранен в Европа, както е забранен нацизмът.
8
1
 
17
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Престанете да наричате всички имигранти "бежанци". Огромната част са "икономичски мигранти". Пазете народа си и границите, както Австралия!
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
'Ба си падението на човешкия дух!То немците кога са имали духовност?!Бюргери скапани, тези трябва да ги забранят като нация!То и франсетата кога са имали интелект?!
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва бързо да излезем от гей съюза че ще ни напълнят с цветнокожи от кол и въже...
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турската МИТ им дава инфо за оня терорист който прегази пешеходци а те се правят на луди. После били "шокирани" нямало да "се плашат от тероризма" и т.нт. Накрая ще подслушват телефони демократите. Телеграм не им сътрудничел. Телеграм е руски. Всички останали "сътрудничат" (подслушват).
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човек да се чуди за какво измряха толкова много хора във ВСВ, след като сега живеем в третия райх. Тъпо и тъжно. А най-*** е, че хората се връзват - те не могат да хванат терорист, който вече им е в списъка на радикалите и е наблюдаван от полицията (справка Франция), но просто не могат да се спрат да не подкрепят колегите в САЩ в опита им да следят всичко и всички, бързо и евтино. Интересно ми е, обаче, дали тогава държавните глави ще имат право да ползват криптиране, или те да свалят ***.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Европейският съюз стартира съществуването си с приповдигната емоция и духовно съпреживяване, днес същият заприлича окончателно на...ферма.
2
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егати нещастниците. забележете, искат да подслушват разговорите през интернет като борба с тероризма но продължават да приемат терористи на своя територия.
1
0
 
23
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Обамагейт мина Ламанша! Първо беше при назе, у тоалетната на Баце!