Гответе се за евроопашки, от днес Шенген проверява всички

Гонят терористи с паспортен контрол при влизане и излизане от свободната зона
Обновена: 7 апр 2017 21:59 | 7 апр 2017 20:30,
67
Гответе се за евроопашки, от днес Шенген проверява всички
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз започва от днес проверка на всички документи за самоличност при влизане и излизане от шенгенската зона за свободно движение. Проверките ще обхванат както летищата, така и сухопътните и морски граници, като на контрол ще бъдат подлагани не само гражданите на държави, които не са членове на Шенген, но и тези, които са с паспорти от 26-те страни в зоната.

Причината е влизането в сила на ново антитерористично законодателство, прието през март, което изисква от властите да сверяват документите за самоличност на всички европейски и неевропейски граждани с базите данни на Шенгенската информационна система, списъците на Интерпол и други регистри на издирвани лица.

Целта е да се проследи движението на завръщащи се в Европа джихадисти и други лица, за които се смята, че са радикализирани. Според Европол поне 5000 европейски граждани са пътували до Сирия и Ирак между 2013 и 2015 г. и потенциално може да са участвали в терористични групи като „Ислямска държава“.

Законодателството беше предложено след терористичните атаки в Париж през 2015 г. и в Брюксел през 2016 г., когато беше установено, че преобладаващата част от извършителите са били известни на полицията с радикалните си възгледи, но не е било възможно да бъдат проследени заради свободното движение.

Досега гражданите на ЕС, които напускат Шенген, бяха проверявани само за валидността на документите си за самоличност и за съвпадение на снимката. Сега всеки документ ще се слага на скенер, което ще отнеме повече време и вероятно ще доведе до опашки на контролните пунктове. За идващи в Шенген от нешенгенски държави като България проверките вече са задължителни и при напускане на зоната, а не както досега – само при влизане.

Това означава, че опашките по българо-гръцката граница ще бъдат и в двете посоки. Българите, които тръгват в Гърция за Великденските празници, първи ще усетят на гърба си промените, тъй като документите на всеки пътуващ трябва да се сканират на влизане и на излизане от страната, която е външна шенгенска граница за нас.

Най-силно ще бъдат засегнати пътниците, които правят смяна на полетите в шенгенска държава или вземат вътрешношенгенски полети. Германските власти съобщиха, че се надяват да скъсят времето за чакане по летищата чрез системата за автоматична идентификация „Изи пас“. Тя обаче е валидна само за документи с биометрични данни.

Белгийската полиция също апелира към пътниците да идват по-рано на летищата и пристанищата и да уредят висящи въпроси, за да не се окажат в списъците.

За да се избегне задръстване на аерогарите особено в началото законодателството позволява да се правят проверки на определени групи пътници, по преценка на службите за сигурност. Европейските летища имат 18 месеца да се пригодят към новите изисквания за контрол на документите на пасажерите по вътрешноевропейските полети.

Великобритания, Ирландия, Хърватия, Румъния, Кипър и България са членове на ЕС, но не са в Шенген. Въпреки, че не са част от Европейския съюз, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн и Исландия са в Шенгенското пространство и промените ще засегнат пътуванията към и от тях.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: ШенгенЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свободно движение на хора. Нали с това се хвалеха в ЕС. След като и тази придобивка окензаха, за како да стоим в този смотан съюз?
6
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАРАДИ ТЕРОРЯГИТЕ НА МЕРКЕЛ ЩЕ СТРАДАТ И НОРМАЛНИТЕ ГРАЖДАНИ
5
11
 
27
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Доналд Тръмп си плю на съдбата с тези 59 томахоука снощи!Свършено е с теб, Доналд!
4
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай Дончо го мислех един от народа, а то се оказа най-голямото лайййно сред всички американски президенти взети заедно!
3
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сетила се Мара да се побара.....
2
5
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната евро простотия. Терористите да не би да кинават през контролните пунктове?!
1
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще върнат и визите за различни скорости.