Европа зове Ердоган да пипа внимателно по... Конституцията

Евросоцът поиска край на преговорите за членство на Турция в ЕС
Обновена: 17 апр 2017 20:37 | 17 апр 2017 20:35,
46
Европа зове Ердоган да пипа внимателно по... Конституцията
Снимка: Reuters

Европейската комисия призова турските власти да подходят внимателно към приемането конституционните промени предвид близкия резултат между техните поддръжници и противници на референдума в неделя.

Още по темата

"Предвид малката разлика в резултата от референдума и трайните последици от конституционните поправки, призоваваме също турските власти да търсят възможно най-широк национален консенсус в тяхното прилагане", се казва в изявление на Европейската комисия днес.

Брюксел ще изчака доклада на европейските наблюдатели от ОССЕ на гласуването преди да направи повече коментари по вота в Турция и неговите последствия.

В декларацията се заявява, че последствията от конституционните поправки ще бъдат оценявани според задълженията на Турция като страна кандидат за в ЕС и като член на Съвета на Европа.

От своя страна социалистите в Европейския парламент вече настояха за прекъсване на преговорите за членството на Турция в ЕС.

Според техния председател Джани Питела референдумът е "пореден силен удар срещу демокрацията и върховенството на закона в Турция и нова, решителна стъпка на отдалечаване от Европа".

Евросоциалистите смятат, че с референдума Ердоган е затворил вратите към ЕС и че преговорите за членство трябва да бъдат преустановени, след като 18-те конституционни поправки влязат в сила.

Докладчикът на Европейския парламент за Турция Кати Пири определи резултата като "тъжен за всички демократи в Турция".

Според холандската евродепутатка вотът е бил преведен в "нечестна изборна среда". Социалистката също смята, че с новите правомощия на Ердоган мястото на Турция не е в ЕС.

Зелените също настояват Европа да заеме по-решителна позиция, тъй като половината от турските граждани са гласували срещу промените. Те обаче не се декларират за прекъсване на преговорите с Турция, а само за поканването на лидерите на кампанията против поправките в Европейския парламент, където те да бъдат изслушани.

Миролюбиво са настроени и европейските консерватори, които смятат, че Турция остава стратегически партньор и член на НАТО, с който Европа трябва да поддържа връзки в борбата с тероризма, миграцията и стабилността в Близкия изток. Въпреки това, ЕС трябва да изразява загриженост за уважението към демокрацията и върховенството на закона, както и за свободата на изразяване, заяви лидерът им в Европарламента Кемал Саид.

Християн-демократите засега изчакват с официалната позиция. Техният парламентарен лидер Манфред Вебер, само заяви в Туитър, че е групата е загрижена от факта, че Ердоган разделя страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Таси преди 7 години
Колкото повече го предупреждават,говорят му,дават му съвети,толкова повече той ще се убеждава,че Европа я е страх от него и ще става по-важен и корав.
25
3
 
6
 
! Отговори
Turkiye преди 7 години
Султана зове: европа да си гледа вътрешните проблеми и да не мисли за моята страна....между другото ако искат война почваме веднага :)))муахаххахапускам талибаните през Бг и византия...хайде да си гледат работата, тъпата европа съсипа заедно с фащ арабския свят и сега търсят виновник за всичко, което се случва!Лапнаха малката "п.и.ш.ка" на Путин за крим и се наакаха, сега си търсят нов враг, но този враг със своите граждани в техните страни е много по опасна, да не говорим с мигрантите....
24
1
 
4
 
! Отговори
читател преди 7 години
Сталин през 1936г. създава т.н. сталинска конституция. И работата потръгна - лагери, разстрели, изселвания.Хитлер също прави реформи.Резултатите ги знаем.До сега този върви по същия път, въпросът е къде ли ще стигне?
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Представяш ли си за какви *** ви мислят? Ама теб не те е срам, наясно съм.
22
6
 
7
 
! Отговори
Ястреб Осмaнлията преди 7 години
Към общината на Виена имаше длъжносттно лице, чиято задача беше да гледа дали турците идват. До средата на 1890'те постът му беше на крепостната стена. След като стената беше съборена, постът му беше преместен на една от наблюдателните кули на пожарната охрана. След като най-накрая се убедиха, че турците не идват, през 1964 година постът беше закрит и длъжността премахната от общината. Ммммм ... май е време да го откриват този пост пак ... някой да се озърта, дали Ердоан иде ...
21
9
 
5
 
! Отговори
ястреб ердомус преди 7 години
Турчин в Германия отива на лекар. В гърба му заби нож .Казва: Д-р нож в гърба, боли ,помогне .Доктора го погледнал и му казал: -5 часа е вече свърши работния ден !Турчина пак: -Доктор, нож гърба ,да помага.Доктора го погледнал и му казал :-5 часа е вече свърши работния ден Турчина пак: -Доктор ,нож в ...Доктора го погледнал, извадил ножа от гърба , забил му го в окото и му казал .-*** на горния етаж при очния той работи до 6!
20
3
 
6
 
! Отговори
юнкер преди 7 години
Аз съм замислил една врътка приятели мои. Да вкарам още 2 милиона емигранти в еврок.очината. Какво ще кажете?
19
5
 
14
 
! Отговори
Николай преди 7 години
Ако съм на мястото на Европейските политици - В момента в който ердоганчо пипне конституцията ще призная Кюрдите в Северен Ирак за държава :) и ще им изпратя малко оръжие за да подържат редът в района :)
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне да има ясна граница между християните и диваците . Да му върнат и всички поддръжници които са гастербайтери в Европа
17
8
 
11
 
! Отговори
до: дЗъурла преди 7 години
Когато се приема християнството, са избити над 100 000 българи. Тази религия е наложена насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-ти век. Прабългарите са използвали друга писменост тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката. По времето на Борис I в България се завръщат антите славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език. И така всички започват да говорят на славянски. По това време хората не са могли да пишат.
16
2
 
4
 
! Отговори
rr преди 7 години
hem ne gi priemat v EC hem shte se burkat vuv vutreshnite im dela da be da sultana shte vi opravi skoro ne se pritesnqvayte
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Za agarqnite,patqt kam Anadola e shiroko otvoren.
14
3
 
4
 
! Отговори
ТУРЦИЯ Е САМО ПЕШКА преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !Га ядаха дюнери и слушаха "балканска " "музика" не рИваха, чак сега като им режат главите , стрелят по молове ,концертни зали и се самовзривяват с коли и камиони в сгради им просветна.А за "Петкановците" КОИТО НАСИЛВАТ и дума да не се казваче туко виж излязли европейците негостоприемни към горките "бежанци". Колкото повече на мешаттолкова по глупави и лесни ше ставаме. Войната която предстои е за това да премахне здравомислищите чисти индивиди.Водят ни към война и ЕС,САЩ,ИЗРАЕЛ
13
6
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
След Ислямска държава сега друг Франкенщайн творение на Запада избяга от клетката си ... Ердоган !И докато срещу Ислямска държава руснаците свършиха мръсната работа чрез военни действия в Турция този вариант изглежда невъзможен ...Европа ще бере ядове с неоосманиския фюрер Ердоган !Докога Западът ще създава политически Франкенщайни и светът ще страда от това ????
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брех таз Турция брех. Инкубатор за милионери.
11
8
 
17
 
! Отговори
До 15 преди 7 години
То и интегриран българин по Европата трудно се вижда.
10
5
 
9
 
! Отговори
комедия по турски преди 7 години
Друго освен да го помолят ,немогат . Турците в Германия и Австрия били "за" султаната.Ами не съм учуден . Де факто се получава така че емигрантите не искат да се променя Турция-та от тяхното детство но искат да ползват предимствата и финансовите удобства на запада . Така че интегриран турчин или каквато и да е друга мюсулманска с *** само ще ги сънуват! Инека цакането с "бежанци "започне ....сега!
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа защо не отзова радефффф когато без референдум пипа конституцията като слон в стъкларски магазин?
8
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейската комисия призова турските власти да подходят внимателно към приемането конституционните промени предвид близкия резултат между техните поддръжници и противници на референдума в неделя....От къде на къде ЕК ще се меси в турските дела? Турция не е член на ЕС и няма и намерение да бъде.
7
7
 
0
 
! Отговори
Ревопа женурята каза преди 7 години
- Ние, вдовиците от Ревопа (щото мъжете са заети с нефтодобива), заедно с Харема и Раята, тук там и алтън помакларъ ще да посрящаме ЗЛАТНИТЕ МИЛИАРДИ, които идат! Ще раздаваме знаменца да махате с тях!- Ураааа!