Шведското Чикаго? Войните на бандитски групировки в Малмьо

Градът стана печално известен по света с поредица от стрелби
27 апр 2017 21:42, Елка Василева
41
Шведското Чикаго? Войните на бандитски групировки в Малмьо
Снимка: архив, Reuters

Шведският град Малмьо влезе неотдавна в новините заради поредица от стрелби, които според мнозина се дължат на войни за разпределяне на територии между различни банди. Някои винят за престъпленията имигрантите, а полицията се мъчи да изправи извършителите пред съда, пише ДПА.

Ако се разхождаш в квартал "Мьолевонен" в Малмьо, от пръв поглед не личи, че този южен шведски град има репутацията на международен център на организираната престъпност.

Млади жени бутат детски колички, пенсионери се припичат на слънце. На централния площад в "Мьолевонен" цари оживление.

През февруари обаче същият този площад бе местопрестъпление.

Малмьо стана печално известен по света с поредица от стрелби, привлекли вниманието на консервативни медии като американската телевизия "Фокс нюз".

Дори президентът на САЩ Доналд Тръмп изглежда намекна за това неотдавна. "Вижте какво стана миналата нощ в Швеция", каза той, имайки предвид изглежда репортаж на "Фокс нюз".

Коментарите му предизвикаха объркване кое точно събитие има предвид президентът "на реда и законността", защото в последните месеци имаше няколко случая.

"Отчитаме драстично зачестяване на стрелбите и убийствата", казва криминологът Мане Герел.

От началото на 2016 г. в резултат на улично насилие в Малмьо - град с около 330 000 жители - са били убити 17 души.

Заради насилието руската телевизия Ар Ти нарече Малмьо "шведския Чикаго".

Смята се, че много от престъпленията в Малмьо са подклаждани от борбите за територия, които водят престъпните мрежи. Полицията обаче често е безизходица, в много случаи дори няма заподозрян.

Продавачка в деликатесен магазин в "Мьолевонен", познат още като "Мьолан", казва, че не се страхува.

Но на единия ъгъл на площада отвън рози и голяма снимка напомнят за 23-годишен мъж, застрелян пред тайландски ресторант. Според полицията той бил замесен в трафик на наркотици.

"Градът вече не е същият", казва Марвин, който от 20 години продава зеленчуци на пазара в "Мьолан". Дрогата подхранва конфликта, добавя той.

В квартал "Мьолан" живеят много имигранти, какъвто е и този добре сложен търговец. Той пристигнал в Швеция от Ливан още като дете, преди 40 години.

Макар самият да е имигрант, Марвин казва: "Допуснахме да дойдат прекалено много хора. Трябват ни по-строги закони".

Подобни изказвания са музика за ушите на шведските крайнодесни популисти.

"Никога не е ставало въпрос за етнически произход, а за класа. За класите обаче никой не говори", казва Андреас Шьонстрьом, заместник-кмет на Малмьо, отговарящ за околната среда и сигурността.

Много от действащите в града 150 до 200 членове на организираната престъпност са с чуждестранен произход, казва политикът социалдемократ. "Не произходът обаче е причина за престъпността. Основният фактор е, че хората в тези райони живеят при лоши условия, отбелязва той.

Под "тези райони" Шьонстрьом има предвид квартали като "Софиелунд" близо до "Мьолан" и "Русенгорд", където в края на март беше застрелян 23-годишният мъж. От полицията казаха, че убитият от "Русенгорд" е станал очевидец на убийството на 16-годишно момче през януари.

"Предложихме му закрила, но той не пожела да ни сътрудничи - може би защото се занимаваше с наркотици", каза полицейският говорител Ларс Фьощел.

Това е един от малкото случаи на стрелба, при които полицията извърши арести, но случаят не е приключен.

Заместник-кметът Шьонстрьом смята, че градските власти си имат работа с борба за надмощие, в която участват "много млади мъже", на средна възраст 22 години, след като преди две-три години полицията вкара много главатари на организирани банди зад решетките.

"Те разполагат с много оръжие", каза той.

Повечето вкарани контрабандно в Швеция оръжия минават през Малмьо, казва криминологът Герел.

Много от новопристигащите в Швеция също влизат в страната през Малмьо. Годишно се сменя около една четвърт от населението на така наречените проблемни квартали на града.

Хората се местят, веднага щом могат, казва Шьонстрьом. "Бедността, социалните проблеми и престъпността в тези квартали обаче остават", допълва той.

Град Малмьо иска да промени това и започна специален проект в "Софиелунд" - един от 15-те района в страната, които според полицията са особено проблемни. Някои чуждестранни медии стигнаха дотам да ги наричат "забранени зони".

Местният футболен клуб се опитва да прибира вечер бездомните момчета от улиците, търси се сметка на собствениците на занемарени сгради, а през деня екип на велосипеди почиства квартала.

Жилищен блок, известен като свърталище на наркопласьори, е оборудван с камери за видеонаблюдение.

"Виждаме, че хората остават в района", казва ръководителят на проекта Ялмар Фалк.
От друга страна, чувството на несигурност в Малмьо се засилва.

Шьонстрьом подчертава, че никога досега равнището на престъпността в Малмьо не е било толкова високо и се ядосва, че заради стрелбите градът се сдобил с лоша слава на престъпен център.

При все това хората в Малмьо вероятно биха се почувствали по-добре, ако виновниците за неотдавнашните кръвопролития попаднат зад решетките, казва Маркус Екберг, редактор на новините във в. "Сюдсвенскан".
 

/БТА/
 


41
Още по темата: ШвецияМалмьо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
firo преди 3 години
"Иван Петров
Гледайте си държавата.
Швеция не може да я стигнете и след 100 години."

Вие си гледайте Швеция. Не ние висим в шведски новинарски сайтове и коментираме.
24
0
 
4
 
! Отговори
баш демократ преди 3 години
Всичко идва от метастазите на криворазбраната толерантност,закриляща *тa!
23
0
 
17
 
! Отговори
hgfhfg преди 3 години
Бях в Малмьо преди пет години - далеч преди кризите в Близкия Изток и Северна Африка. Тогава хората, които срещнах бяха около 50 на 50 - 50% шведи и 50% *** от афроарабомаймунски произход. Казах си - язък за града, ще го направят гето. Явно вече е.
22
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като допълнение на долния коментар ще кажа само, че имаме къща в Швеция и за обикновените хора е доста сигурно, да не говорим за работещите институции, електронното правителство, икономиката, предприемачеството и тн и тн. Българинът обича много да злослови, а не си гледа в кочинката, която е ненадмината. В Европа има една държава, която прилич на Близкия изток, не само като мръсотия, но и грозотия на сградите, дупките по улиците и тн. Сетете се коя е...
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз повече бих се притеснил за България, процентът мюсюлмани е малко по-голям от този в Швеция, престъпността също, има райони на Бг, където хората дори не се обръщат към полицията, защото така или иначе няма смисъл(справка например Северозапада), да не говорим за закланите възрастни хора по селата, бедността е ненадмината, най-ниска продължителност на живот от целият Европейски съюз, кражби и корупция на всички нива, Ами съседите - Турция, която ще пламне по някое време, ами Македония?
20
13
 
18
 
! Отговори
Иван Петров преди 3 години
Абсолютни измислици премислици!
За 10 години от както живея в Малмьо се изпозастреляха само двама арабина и стана голям проблем.
А в България???
Всеки ден кражби,измами,побои,катастрофи и престъпност.
Корупция до Бога.
Гледайте си държавата.
Швеция не може да я стигнете и след 100 години.
19
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28
Колко точно казано.

Не е ли очарователно как мюсюлманските едноклетъчни тълкуват ръката, която Европа неуморно им подава през последните десетилетия, като признак на слабост?

Знаем за какво идват мюслитата на запад - за да търсят безплатното, за евтини проститутки, алкохол и наркотици. И когато на белия християнин му писне, ще подпали целия свят барабар с килимчетата ви.

Продължавайте да ръчкате спящия лъв и да се мислите за велики. "Идат като тигри, бягат като овци".
18
3
 
36
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Швеция вече е жертва на Халифата! Положението там е отвъд чертата. Връщане назад няма! Държава-камикадзе, самоубила се в името на квази-либералността, етно-марксизма, глобализма, и други проксита на ислямизацията и дирижиращия я Ислямски Джихад!
17
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Османе, бъде благодарен, че след освобождението не сте били изклани до крак по начина, по който вие сте клали преди това. Трябва всеки ден да лижеш земята, по която стъпваш от благодарност, че дедите ти не са клани по начина, който вие сте клали арменци, гърци, българи, евреи, грузинци. И помни, че има възмездие. Все по-малка става толерантността към вас, защото сте нагли и комплексирани. Не провокирайте хора, които знаят и могат повече от вас.
16
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Османе, на баня са ви научили римляните, които пък са я научили от Александър Македонски, който пък е донесъл този обичай от Индия. По това време вие сте били племе от мръсни и бездарни скотове. Не се кичете с чужди иновации. Вие нямате нищо общо с откриването на баните. Римските бани, които сте заварили по земите си са там отпреди вас. Въпреки баните всички миришете на овча лой. И никакъв дезодорант не може да заличи тази миризма на нечистоплътност.
15
15
 
3
 
! Отговори
така си беше преди 3 години
А навремето комунистите като кажеха Швеция . . .
Социализма води до бедност.
14
2
 
33
 
! Отговори
men преди 3 години
разкажете и за новот полицейско управление в малкото могадишу в стокхол което е бункер, струва колкото малък град и до който полицаите ще бъдат транспортирани с броентранспортьор за да не ги гътнат новите шведи синове на шмеркелина. ше разкажете ама друг път.
13
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са толкова сбъркани там,че няма на къде.Политиците забраняват на полицайте да свързват бежанците с престъпление.И тва е почти от 20 години.Бежанците не крадат,изнасилват или стрелят.Жертвите на престъпления или фантазират или самички са си причинили изнасилванията ,убийствата,грабежите.Бъдещето на Швеция е като мултикултурен халифат от бежанци и хомосексуалисти.Шведите винаги са били ненормални.Просто сега са решили по нестандартен начин да сложат край на държавата си.Луди всякакви.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са били крави а 8800 чисти овци, не като тебе.....
11
11
 
14
 
! Отговори
Кондьо преди 3 години
Не става въпрос за мигранти, а за хора от източна европа - Полша, Балтика ,Румъния и България. От другата страна в Копенхаген е същото. Всичките просяци са организирани , простотутките също. 90% са български и румънски м***нгасарян.
10
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Малмьо е ясен - гоуем проблем е там, ама защо не пишете, че преди малко пияните рашки (в Черно море) си праснаха един от техните кораби в кораб с крави и си го потопиха. Кораба с кравите и кравите са ОК - не е проблем.
9
0
 
29
 
! Отговори
Gogo преди 3 години
Така е в по-вечето градове не само в Малмьо и особенно там където има много емигранти или черни глави както шведите наричат чужденците
8
4
 
24
 
! Отговори
Кукар преди 3 години
Фокс нюз да вземе да обърне внимание на някой от малките си градчета в САЩ, където има по 17 убити на час...
7
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последната соц страна в Европа се разпада.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анален отмъстител преди 3 години
И по лошо ши става