Юнкер: Brexit е трагедия, за която Европа също има принос!

Председателят на ЕК предрече много тежки преговори
5 май 2017 20:08, Елка Василева
33
Юнкер: Brexit е трагедия, за която Европа също има принос!
Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз е трагедия, за която Европа също допринесе, заяви във Флоренция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Това е трагедия", заяви Юнкер на френски език в реч на конференция в Европейския университетски институт във Флоренция, посветена на състоянието на ЕС.

Председателят на ЕК обясни избора си да говори на френски, защото английският "бавно, но сигурно губи влияние в Европа".

"Французите ще гласуват в неделя и бих искал да разберат това, което казвам за Европа и нациите", добави Юнкер на английски, преди отново да мине на френски. Думите му предизвикаха смях и ръкопляскания сред аудиторията от висши европейски представители, местни лидери и италиански студенти.

След срещата миналата седмица с британската министър-председателка Тереза Мей в Лондон в днешната реч бившият премиер на Люксембург предрече тежки преговори. Мей обвини онзи ден европейските висши представители, че искат да се месят в британските парламентарни избори, насрочени за 8 юни.

Юнкер не коментира пряко тези декларации и дори възприе помирителен тон, говорейки за "слабостите" на ЕС. С тях може "да се обясни отчасти резултатът от референдума във Великобритания", добави той.

Председателят на ЕК отбеляза обаче, че успехите на съюза, включително съдействието за поддържане на мир между страните, често се подминават.

"Критикуват ни, разкъсват ни на парчета, но навсякъде другаде по света ни се възхищават. Превъзмогнахме десетилетия, векове на кръвопролития", заяви той.

Юнкер каза, че в много отношения действията на Еврокомисията са били прекалени: "твърде много регулация, прекомерна намеса в живота на европейските граждани". Комисията, впрочем, сведе законите, които предлага на страните членки, от 130 на 23 годишно, отбеляза той.

На предстоящите преговори обаче не бива да се забравя нещо важно: не Европейският съюз напуска Обединеното кралство, а Обединеното кралство напуска ЕС и тази разлика ще се почувства в следващите години, подчерта той.

На конференцията във Флоренция председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че никой не се опитва да саботира Тереза Мей.

"Никой не желае да се меси в британските избори. Ние по-скоро се радваме, че в началото на този процес ще имаме стабилно правителство с правомощия да реши този проблем", каза той.

Таяни изтъкна, че основната му грижа е да се увери, че правата на около три милиона граждани от ЕС, живеещи във Великобритания, се спазват.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: Жан-Клод ЮнкерЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
.......британците се чистят от кърлежите......
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смятай,130 закона да въведеш за година,та това е всеки втори работен ден закон и не бил бюрократичен, не бил обвързващ, не ограничавал суверенитета...Аз ако на два дена ви изкомандвам отсега нататък по някоя ново правило и почти с 90 процентна сигурност срещу националния ви интерес или идентичност,колко време ще ме изтраета?
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тва е трагедия и за всички пенсионери в UK.За какво гласувах и кога - не могат да си спомнят, живота продължава.
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България може да просъществува само в този съюз.
19
3
 
11
 
! Отговори
ким сун преди 6 години
Българина се възхищава на Русия която всъщност е съюз от държави,някои от които мюсулмански,командвани от Москва,които нямат думата по никой въпрос.Следва евроазийския съюз на Русия където другите държави освен русия нямат думата по никой въпрос,просто изпълняват.Но българина не харесва ЕС където всеки си прави референдуми за напускане,всеки може да напусне,всеки може да критикува Брюксел и да нарушава правилата.Необятен е българския ум,също като руския.
18
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великобритания е щат на САЩ. Щата Стара Британия.
17
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
God save the Queen.
16
18
 
9
 
! Отговори
Breingang преди 6 години
Ами с няколко думи - Европа без Великобритания е една провинция.
15
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-голяма трагедия за ЕС от собственото му ръководство няма.
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той Юнкер говори на френски ама има видео на Путин пред Бундестага качен в Ютуб. Путин дръпна една реч на префектен немски половин час. Защото искаше да покаже уважение. Нашия бивш външен министър Даниел Митов пък предпочете да говори на английски с Лавров. Лавров говори на руски. Митов на английски.
13
3
 
9
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Ес е като обитятеля на квартала, който се мисли за най умния от всички съседи мислейки си че докато копае яма в двора си да търси злато 24г по ред, като погледне нагоре се оказва че се заровил до горе в тиня а неговите съседи вече не го гледат от терасите си от първия етаж а от 101, защото през това време са надстроявяли и са го окуражавали давай ще го намериш тоя самороден къс. Англия разбра че злато няма само кал и самородна и чиста глупост!?!!
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 15.Старите хора се манипулират най-лесно.Е значи някой се е нагърбил да ги манипулира и това требе да е било нещо като елита на нацията, а не Фараш.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не забравяме че брекзит беше едва с 51% от гласувалите , от половината имащи право. Главно пенсии дето не знаят , какво правят . Утре като им тръгнат пенсиите надолу , ще разберат. Останалата част не беше активна , защото никой не предполагаще излизане.Мал шанс.
10
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя съюз го направиха заради световната криза преди време за да не изпукат гладни, впоследствие премина в тая извратена евролиберастия. Е кризата свърши за какво реват сега.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
UK си изживяват мечтата - да се махнат ос ЕС. Едва ли Юнкер може да ги уплаши.Дано ЕС не им стане постоянен дразнител :)
8
6
 
8
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Тема за размисъл за облъчените соросогади евро оли френи! Ако след 24 г съшествуване ес беше успешен политически и икономически съюз, така му е определението по дефиниция защо глупавите американци и азиатци нито направиха нито мислят да правят такава грандиозна глупост!!? Питам като *** евроселяндур! В азия и америките няма межсу 2 държави такъв съюз не между 28, долу ес само търговски съюзи с баница за всички а не само за германия
7
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юнкер направи всичко възможно за да изпъди ингилизите и да ги ограби с 60 млрд евро. Cега се прави на ни лук ял ни лук мирисал и лее крокодилски сълзи. Сега ти дай на британците 60 млрд евро та да се присъединят отново шмекер със шмекер такъв.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми щом в UK са щастлииви - всичко е наред.Тъкмо се чудех накъде ще избие пубертетския им национализъм.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На консерваторите им хареса да пеят фрийдом-фрийдом от ЕС.
4
14
 
10
 
! Отговори
Българина преди 6 години
За англия светло бъдеще за ес безкрайна трагедия до последния бял европеец това ни предлага този сам ще си сложа зведичките ****** . Долу ес! Само търговски съюз без политическо обвързване, къв е тоя европарламент? Аз не знам азия да има единно командване нито америките!?!