Лио Варадкар – първият премиер гей на католическа Ирландия

Той е първият от индийски произход и най-младият, оглавявал досега правителство
15 юни 2017 22:10, Елка Василева
188
Лио Варадкар – първият премиер гей на католическа Ирландия
Лио Варадкар. Снимка: архив, Reuters

Когато бащата на Лио Варадкар - индиецът Ашок, се преместил в Ирландия през 70-те години на миналия век, той избрал за свой дом една от социално най-консервативните страни в Западна Европа.

Тридесет и осем години по-късно най-малкото му дете стана първият открито хомосексуален премиер на някогашната ревностна католическа страна, първият ирландски министър-председател от индийски произход и най-младият, заемал някога поста, пише Ройтерс.

Утвърждаването на Варадкар от парламент вчера, десет дни след като наследи Енда Кени като лидер на управляващата партия "Фина гейл", бележи друг символичен момент за Ирландия.

"Ако избирането ми днес показва нещо, то е, че предразсъдъците вече нямат място в тази република", заяви Варадкар на 2 юни, придружаван от силни аплодисменти, след като спечели лидерския пост на десноцентристката партия. "Знам, че когато баща ми е изминал 5000 мили, за да намери нов дом в Ирландия, дори не е мечтал някой ден синът му да стане неин лидер и въпреки различността му да бъде съден по действията, а не по идентичността си."

"Днес всеки горд родител в Ирландия може да има големи мечти за децата си", заяви Варадкар.

Фактът, че избирането на гей за премиер почти не се споменаваше в местни медии и премина, по думите на бивш министър, "без никой да се впечатли", показва колко е напреднала Ирландия.

Вместо това след шест години управление на Кени фокусът беше върху рязката промяна на стила, която вероятно ще последва с избирането на премиер, известен с прямотата си. Колегите му се шегуват, че новият им лидер "има X фактор".

Политик, какъвто се среща веднъж на поколение

Варадкар не е бил роден, когато 66-годишният Кени е избран за първи път за депутат и произлиза от поколението, засегнато най-тежко от ирландския икономически срив. Той притежаваше апартамент, който се обезцени в началото на десетилетието.

Той ще бъде и с една година по-млад от френския президент Еманюел Макрон, когато участва за първи път в срещата на лидерите от ЕС по-късно този месец. Но Варадкар бърза да напомни, че фаворитът за канцлер на Австрия - Себастиан Курц, е с осем години по-млад от него.

"Той е политик, какъвто се среща веднъж на поколение", заяви Джим Дали, депутат от Фина гейл, повтаряйки коментарите на повечето от колегите си, които възлагат големи надежди на Варадкар.

Подобна драматична промяна на стила може да доведе както до по-добро, така и до по-лошо, предупреждават анализатори. Склонността на Варадкар да импровизира може да има неочаквани резултати. Като новоназначен министър той заяви, че Ирландия вероятно ще има нужда от нов спасителен план шест месеца след като подписа споразумението с ЕС и МВФ през 2010 г. Колегите му бяха бесни, а Ирландия излезе от спасителния план през 2013 г., както беше предвидено.

"Когато сте премиер, не можете да говорите толкова открито и свободно, както когато сте своенравен, говорещ откровено министър. Ако не укроти по-цветистите си изказвания, това може всъщност доста бързо да се превърне в проблем", заяви Тереза Рийди, лектор по политически науки в университета в Корк. Според нея, въпреки че е заемал три министерски поста от 2011 г. насам, е сравнително неопитен. От 60-те години насам всички премиери освен Кени са заемали или поста външен министър, или министър на финансите, преди да встъпят в длъжност.

Кени е бил депутат в продължение на 35 години, преди да стане премиер. Варадкар стана депутат през 2007 година.

Смятан за принадлежащ към дясното крило на центристката партия "Фина гейл", Варадкар притесни и ирландската левица с неотдавнашна кампания, подчертаваща измамите със социални помощи.

Мениджърският му стил ще бъде подложен на изпитание и от слабото правителство на малцинството на "Фина гейл", което е подкрепяно от независими депутати и подпомагано от основната опозиционна партия.

Като човек, който веднъж заяви, че не е "общителен по природа", завършилият медицина премиер ще има нужда от добрите маниери до леглото на пациента.

"Ние всъщност не знаем как ще реагира под натиск, когато си премиер, е различно", каза Рийди. 

/БТА/


188
Още по темата: ИрландияЛио Варадкар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ма не само че е пе.де..рас.. тче, ами е също тси..гъ..нин. Уф, язък за Ирланидя. А пък сега ще има и няква обратн ... на в Сърбия.. Леле, докога? Не може ли да върнем дъгата обратно на децата?
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нас като ни управлява хетеро мъж сме цъфнали и вързали. Погледнете къде е ирландия и къде сме ние.
110
0
 
0
 
! Отговори
уточнение преди 3 години
Пост 141 е за Един българин
109
2
 
4
 
! Отговори
хетеро преди 3 години
Отявлен защитник на гейовете сте. Не им симпатизирате , вие ги защитавате , което само по себе си говори за същностното ви АЗ.От тук насетне сте ясен и е излишно излагането на тези.
108
13
 
5
 
! Отговори
Deutschland преди 3 години
И какво като е гей? Ще спите в едно легло с него ли? Ирландия е десетки пъти по-уредена страна от Северна Нигеря с ракети. Както в Нигерия вярват, че ако спят с бяла жена ще се излекуват от СПИН, така и в Северна Азия и в Ганьоландия вярват, че ако Премиерът е гей, ще станат и децата им гейове. Примитивни общества пълни с малки хора :)
107
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 141
Абсолютно точно! Най-лесно се манипулират хора със зависимости.
106
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новият световен ред слага такива на отговорни постове защото са най-лесни за манипулиране.Пример-Меркел.
105
2
 
11
 
! Отговори
Ха! преди 3 години
Прилича ми на Радан К
104
0
 
12
 
! Отговори
az преди 3 години
Какво се случва? Някаква мoда ли има хора с различна сексуална ориентация да се избират за ръководни държавнически позиции или просто в момента техния процент е много голям?
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пояснение към пост 160
102
3
 
3
 
! Отговори
до 157 преди 3 години
Един българин
Факт е ,че много не до там нормални/ извратени/ се считат за по- пробивни в политиката и изкуството.Хора от различен пол на възлови места са доказателство.
Уважавам предпочитанията на ген- представителите , но не и да се афишира с това.Те твърде много знамена развяват в тяхна полза.
Вие като нормален сте твърдо за не до там нормалното.Съмнителен сте ,нали?
101
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам какъв е проблемът. Колкото повече обратни, толкова повече мацки за мен.
По принцип най-големите хомофоби обикновено са латентни гейове, които искат сами себе си да убедят, че са хетеро. Доста кофти живот е това.
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Занимавай се и ти с политика, кой ти пречи. Те ти ВМРО, засилвай се натам.
99
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските ов.це пак не могат да коментират по същество! Голям праз какъв е! Важно е каква политика ще прави, добре ли ще е на гражданите! У нас като няма такива (ужким де) защо българите само плачат, а и са все още на "първо" място по бедност!
98
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако станем още 2-3 милиарда повече, наистина ще дойде краят на света. Просто няма да има място за всички. Дори да има храна и вода, място няма да има.
97
1
 
18
 
! Отговори
факт преди 3 години
За да прсперираш в Европа сега, трябва да си гей /лезбийка/ травесит или педофил с неевропейско потекло
96
1
 
20
 
! Отговори
Пухчо преди 3 години
Нормалните считат за ретро , извратените за нормални.Не деградираме ли? Това не е промяна на ценности, това е стремеж за промяна на природата. И тук човека ще направи генерална грешка , защото тя не търпи вмешателство и последствията са гибелни.
95
4
 
12
 
! Отговори
Очакващ преди 3 години
Идва края на света хора, идва.
94
6
 
26
 
! Отговори
Тинев преди 3 години
Хора, слепи ли сте, глухи ли сте?
Не проумявате ли, че изврате*няците в Европа се вихрят както си щат?

Искате ли ВАШИТЕ деца да Ви зарадват с внуци?
Искате ли те пък да Ви зарадват с ПРАВНУЦИ?

Защо позволявате тогава на тая из*м*ет да руши бъдещето Ви?
Защо?
93
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то и тук все такива управляват. Какво ново ни казва авторката на статията?