Брюксел заплаши да вземе гласа на Полша

ЕК готова да задейства "ядреното копче" заради независимостта на съда
19 юли 2017 17:30, Никола Димитров
87
Брюксел заплаши да вземе гласа на Полша
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия отправи директна заплаха срещу Полша да задейства най-тежкото наказание в ЕС - отнемане правото на глас при вземане на европейските решения.

Първият заместник на Жан-Клод Юнкер Франс Тимерманс заяви, че "Полша е много близо до задействане на чл. 7" и че въпросът ще бъде обсъждан на следващото заседание на Европейската комисия идната сряда.

"Ще направя всичко възможно да гарантирам, че Полша се придържа към върховенството на закона, свободата на изразяването, свободната икономика, защото това беше изборът на полския народ. Полша беше в сравнимо положение с Украйна, вижте сега разликата - това са два различни свята. Отчасти това е така, защото имаше върховенство на закона - затова няма олигарси в Полша", подчерта Тимерманс.

Член 7 от Лисабонския договор е "ядреното копче" на ЕС срещу страните членки, тъй като принудително напускане на Съюза не е предвидено в европейското законодателство. Той предвижда държавата да бъде изключена от вземането на решения по приемането на ново законодателство и други политически действия на ниво министри или държавни лидери.

Причината за гнева на Европейската комисия са четири закони, приети в последните седмици от Сейма, които значително ограничават независимостта на съдебната власт в страната.

В частност някои от поправите предвиждат съдиите да се назначават от министъра на правосъдието, което според Брюксел ще направи от магистратите "слуги на политическите елити".

Други изменения ще прекратят мандата на членовете на Националния правосъден съвет, хомолог на българския Висш съдебен съвет, и ще позволи на парламента да избира 15 от неговите 25 членове. Сега те се избират измежду магистратите.

Тимерманс заяви, че всеки от 4-те променени закони е посегателство върху върховенството на закона, а те заедно слагат край на независимостта на съдебната власт.

"Ще направя всичко възможно да гарантирам, че Полша се придържа към върховенството на закона, свободата на изразяването, свободната икономика, защото това беше изборът на полския народ. Полша беше в сравнимо положение с Украйна, вижте сега разликата - това са два различни свята. Отчасти това е така, защото имаше върховенство на закона - затова няма олигарси в Полша", подчерта Тимерманс.
Брюксел смята, че трябва да се намеси, тъй като полските съдии са също и съдии на ЕС и като такива трябва да се ползват от всичките си права да отсъждат според закона, без да са подложени на влияние.

"Няма полски гражданин, който да иска да влезе в съдебната зала, знаейки, че някой в министерството може да се обади на съдията", коментира Тимерманс.

Ето защо Европейската комисия идната седмица ще започне наказателна процедура срещу Варшава. Отделно ще бъде разширена процедурата за върховенството на закона, която Брюксел води срещу Полша от миналата година заради поправки, ограничаващи Конституционния трибунал - конституционният съд на страната.

Според източник от Комисията хората на Юнкер ще се позоват на забраната за дискриминация, като цитират различната възраст, на която Варшава иска да пенсионира жените и мъжете съдии. Освен това се смята, че намаляване на възрастта за пенсиониране на магистратите е в разрез с пенсионната реформа в страната, при която тя бе увеличена за всички професии.

Именно тази процедура, задействана за първи път, може да завърши с "натискането на ядреното копче" - член 7.

Комисията ще изчака седмица, за да види дали президентът Анджей Дуда ще спре влизането в сила на два от законите, но няма да я откаже от действие, тъй като държавният глава не атакува всички опасни според Брюксел поправки.

Без да уточнява срок, Тимерманс посочи, че ще разговаря и с естонското председателство на ЕС, за да уточни вкарване на точката за Полша и в Съвета на ЕС. Страните членки могат единствени, с квалифицирано мнозинство, да отнемат правото на глас на Варшава.

Въпросът беше гледан през май, но тогава не се стигна до гласуване. Тимерманс смята, че Варшава не е изпълнила решението на страните членки да поднови диалога за върховенството на закона с Комисията, и затова има основания да търси нова подкрепа от нея.

Тимерманс разграничи проблемите, които Унгария има с Брюксел, които не засягат независимостта на съдебната власт. Еврокомисията гони правителството на Виктор Орбан заради закони срещу финансирането на неправителствените организации, затварянето на Централноевропейския университет и мигрантите. При предшественика на Юнкер Жозе Мануел Барозу Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Будапеща за намаляване на възрастта за пенсиониране на съдиите. Унгария беше осъдена от Европейския съд и поправките отменени, но докато решението беше взето, над 300 съдии напуснаха системата.

Досега чл. 7 никога не е бил задействан в 16-годишната си история, макар да е било обсъждано започването му срещу Австрия и Унгария.
 


87
Още по темата: ЕСПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
za zatvor преди 1 година
европа отдавна е в кооперация с арабите сега извиват ръцете на корумпираните си
36
0
 
9
 
! Отговори
Българина преди 1 година
Нека всеки един брюкаелски тъ ак подкрепящ имиграцията на талибани, това са около 30 000 чинивника да приеме в дома са и даде пример един емигрант по избор от лагерите в италия и гърция. Колко чонивници живеят след 5 г в същата сграда,толко е квотата за прием за следващите 5 г!
35
0
 
6
 
! Отговори
ислям преди 1 година
бежанците при техните си нали са солидарни мюсюлманите помежду си в бедна европа нямат място
34
1
 
4
 
! Отговори
Meto преди 1 година
Aman ot bruksel. 15 godini mi...! Vse te znayat nay dobre
33
1
 
10
 
! Отговори
българина преди 1 година
Сталин отнемаше гласовете и живота на 100 млн души, брюксел на 500 млн, за сега само гласовете, вече и живота чрез емигрантската политика. в япония живеят най дълго, с много високи заплати, задлъжнялост само към местни банки, най конкурентноспособни и иновативни без мюсюлмани, и без внос на мигранти!?!?! ЗНАЧИ МОЖЕ ГОСПОДА ПРОДАЖНИ БРЮКСЕЛСКИ ФЕСОВЕ!
32
0
 
1
 
! Отговори
Така е преди 1 година
печелим от доверие в Бог а губим от доверие във фалшиви гуру хора са не са богове
31
13
 
0
 
! Отговори
Евопеец с идеи преди 1 година
Г-н Шулц много точно определи ситуацията в Европа: "в Европа няма бежанска криза, има криза на солидарността." Напълно съм съгласен! Европа е огромен континент и може спокойно да приеме няколко милиона бежанци, които да бъдат разпределени поравно в 27-те страни-членки. По този начин никой няма дори да усети, че съществува бежански проблем. За съжаление по-изостаналите в цивилизационно отношение, бивши социалистически републики, отказват да покажат солидарност и разбиране! Срам!
30
0
 
0
 
! Отговори
Страх от Бог преди 1 година
страх внушения от джуджета има по високи от тях Бог свобода да бъдем себе си с таланти от това ги е страх тях вяра в Бог ни дава свобода да бъдем себе си талантливи плодовити а те старци
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАТИСНАТЕ ВИРНАТИТЕ НОСОВЕ НА ТЕЗИ В БРЮКСЕЛ, КОИТО СЕ ПРАВЯТ НА ГОСПОДАРИ.
НЯКОЙ СИ ТИМЕРМАНС, ДЕТО ДНЕС ГО ИМА , УТРЕ ГО НЯМА, ТРЯБВА ДА БЪДЕА ПОСТАВЕН НА МЯСТОТО МУ.
ЩЕ МНОООГО ИНТЕРЕСНО, АКО СЕ ПОЛУЧИ И ПОЛЕКЗИТ.
28
7
 
3
 
! Отговори
Европеец с идеи преди 1 година
Браво на ЕС! Нарушителите, които отказват да спазват правилата и да са солидарни трябва да бъдат подлагани на твърди и безкомпромисни санкции! Страни като Полша и Унгария не бива да забравят, че преди 20-тина година Европа им подаде ръка и прие милиони техни имигранти. Сега е техен ред да подадът ръка на Италия и Гърция, като приемат десетки хиляди бежанци в нужда. Или смятат да са европейци само когато получават пари?
27
0
 
7
 
! Отговори
СССР #2 преди 1 година
Това са абсолютни ссср номера. Тия от ЕС стават същите като комунистите. И пак от Полша тръгва всичко. А те поляците изобщо не обичат подобни ссср похвати и заплахи. От ЕС ще го разберат рано или късно но по трудния начин.
26
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави са в ЕС - само независима съдебна власт и липса на комунисти е верното решение на проблемите!
25
0
 
2
 
! Отговори
Избори преди 1 година
плана за ада да си го прочетат некои кръгове от Библията много важно цяла вечност мрак огън и дявола с теб за компания цяла вечност такъв план е за страх замисляне кой и защо какво прави Бог ще му търси сметка и в ада далеч от живота завинаги това е страшно старци замислете се
24
8
 
3
 
! Отговори
Shopp™ преди 1 година
Какво не ви харесва, тапанарчета?
Че ЕС иска независима съдебна власт ли?

Нали плюете депутатите и парламентарната система, сега пък искате те да определят Висшия съдебен съвет?

Нещастници, платени от посольството само да плюят.
23
0
 
1
 
! Отговори
дедо скруч преди 1 година
по бедни по демонизирани от цялата фалшива пропаганда насилие паради не сме гейове дърти оръфани безмозъчни не сме ви *** *** не сме ви никак длъжни за нищо за да сме достойни което вие не сте жалки джуджета алчни
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще слушкат поляците, че и песен ще пеят! Ако ЕС им наложи санкции, ,ще умрат като кон без история! Малко им са санкциите на Путин, остава и Брюксел да им забрани да си пробутват ябълките.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е свободата на словото, за което говори Тимерманс.
Може ли немец да излезе и да каже че мрази пришълците и иска Германия да е на германците . Да видим какво ще му се случи . Та там съдят хора, заради това че е харесала статус със името на Хитлер , съдят хора за чаша с лика на Хитлер, трият постове във фейса, уволянават от работа ако си говорим против ислямизацията на Европа .
Алоооо Европа, това ли е свобода на словото . Това гейскаевропейска диктатура.
20
0
 
3
 
! Отговори
разпад преди 1 година
фалшиво равноправие глас пари за кво ни е фалшива важност даим пълниме търбусите на важните елитни ние сме по важни по специални защото не сме фалшиви корумпирани и без мозък като тях истински достойни не слуги на мизерни фалшиви
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото поляците са горд народ, а не наведена плдлушковци като едни други, които трети път се спъват в една и съща Тиква.
18
1
 
5
 
! Отговори
фалшиви преди 1 година
кои стоят зад брюксел ,,разрушители,,