ЕК прогледна: Картофки, кафенце... акриламидът в тях убива!

Вредното вещество е установено в тях още преди 15 години
21 юли 2017 07:07,
42
ЕК прогледна: Картофки, кафенце... акриламидът в тях убива!
Снимка: flckr

Еврокомисията взе на мушка пържените картофи и кафето заради вредното вещество акриламид, в термично обработени храни, сочи съобщение на сайта й.

ЕК ще изисква от производителите да прилагат задължителни мерки за намаляване на наличието на акриламид в храните. Предложението е гласувано на 19 юли от държавите членки, информира ЕК.

Акриламидът е канцерогенно вещество, което се получава от естествено съдържащите в храните захари и аминокиселината аспарагин. Това става при пържене и печене на високи температури на храни като картофи, зърнени, кафето и неговите заместители.

След като започне да действа новият регламент, производителите ще прилагат задължителни мерки за намаляване на наличието на акриламид, като те ще са съизмерими с големината и характера на предприятието.

Договореният текст ще бъде изпратен на Съвета и на Европейския парламент, които ще имат три месеца, за да го разгледат, преди да бъде окончателно приет от ЕК. По всяка вероятност регламентът ще влезе в сила от пролетта на 2018 г., пише "Монитор".

Комисията също така планира незабавно след приемането му да започне обсъждания за допълнителни мерки, като например определянето на максималните нива на акриламид в някои храни.

Наличието на акриламид в храните бе установено преди 15 години. Изследвания, потвърдени от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) през 2015 г. сочат, че настоящите равнища на консумация на акриламид будят опасения, защото в последните години те не показват последователно намаление. Освен това има големи различия при прилагането на доброволни мерки от производителите на храни за ограничаване на акриламида в тях.

През миналата седмица наднормени количества от вредното вещество бяха открити дори в детски бисквити, произведени в Белгия. Партида от тях бе попаднала и в България. В началото на 2016 г. известна марка лютеница у нас бе набедена за съдържание на акриламид.

Изследвания са установили още, че синтезът на веществото по време на термична обработка се намалява със специална мая, витамин В3, полифеноли, екстракт от розмарин, лимонена и други хранителни киселини.

Според Световната здравна организация в чипса вредното вещество е 1343 микрограма на килограм, в печените или пържените картофи - 330 мкг/кг, в кафето - 200 мкг/кг, в сухите зърнени закуски (мюсли) - 150 мкг/кг, в бисквитите, сладките и сухарите - 142 мкг/кг, в пилешкото - 52 мкг/кг, в рибата и морските продукти - 35 мкг/кг, в хляба - 30 мкг/кг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познайте дали българските дюнерджии ще ви слагат "специална мая, витамин В3, полифеноли, екстракт от розмарин, лимонена и други хранителни киселини" докато ви приготвят бургера, за да бъдете по-здрави? Пак ще купуваме *** и ще умираме на 30 от рак на стомаха.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16И двете са верни, но изборът си е твой...
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
акриламидът в тях убива- УРАААААА ЯВНО СЪМ БЕЗСМЪРТЕН
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 40 г ядем от тези картофк и си пием кафето.... и изведнъж биг проблем...абе . те с тия заплати там 3 м ще обсъждат тези картофки ????друго по-важно за човека като заплати. пенсии. надбавки за деца...и т.н..??? СМЯХ...
10
0
 
7
 
! Отговори
Кина преди 6 години
... говоря за варените картофи, все още безвредни според корифеите от ЕС
9
1
 
10
 
! Отговори
Кина преди 6 години
О, и на тях ще им измислят нещо убийствено хахаха. Само в галвочите на Монсанто е спасението ... бе може да не сме с най-висок коефициент на интелигентност, ама тези ни взеха за съвсем ГГ (големи ***).
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Ами като се добавят "Е"-та, продуктът ще стане по-скъп, бе! Ще се печелят парички.Толкова ли не се сещаш?
7
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-вредно за здравето е да се чете и говори за вредни неща. Радвайте се на живота
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужастъ. Снощи си пържих картофи. Дали нещо не ми е станало?
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи ще борим естествено получените при печене вещества като добавим един куп Е-та?Много умно.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно поуката от статията е да се ядат най вече варени картофи!
3
1
 
68
 
! Отговори
zeus преди 6 години
ЕС като са толкова загрижени за здравето ни да забранят употребата на мононатриев глутамат, който производителите слагат навсякъде, за да се ядат повече продуктите им.
2
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Простата сметка показва че рибата е по-вредна от кафето............
1
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То затова на фритюрниците максималната темперутара е 190 градуса, това е границата след която въпросните вещества придобиват опасни измерения. Пърженето на котлон няма как да контролира темпуратурата и затова е вредно.