След Brexit: Земеделци на Острова обезпокоени за бъдещето

Притесненията им са, че не могат да намират сезонни работници
Обновена: 9 сеп 2017 22:58 | 9 сеп 2017 22:57,
28
След Brexit: Земеделци на Острова обезпокоени за бъдещето
Снимка: Reuters, архив

Освен недостига на работна ръка, несигурността около бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз обезкуражават земеделските производители да правят инвестиции, казват лидери на индустрията.

Според Националния съюз на земеделските производители (NFU) броят на сезонните работници от европейските страни е спаднал със 17% тази година, оставяйки хиляди места незапълнени. Слабият паунд и променящите се възприятия на Великобритания като дестинация за работниците мигранти след вота около Brexit са сред основните причини за спада.

Всяка година британските ферми наемат около 80 хил. берачи на плодове, повечето от които идват от източните страни членки на ЕС. Индустрията с плодове трудно намира британски служители за подобна дейност, тъй като позициите са слабо заплатени, а фермите често се намират в слабонаселени райони или такива с ниска безработица.

Само 14 от 13 400 берачи на плодове, наети през първите пет месеца на 2017 г., са били британци, посочва NFU.

Плодовете може да останат да гният по полетата заради липсата на работници. Според председателя на индустриалния орган British Summer Fruits Лорънс Олинс в резултат на това потребителите може накрая да плащат с 50% по-високи цени за плодовете.

"Немислимо е хората, гласували за напускане на ЕС, да са искали да унищожат култовата и невероятно конкурентната британска градинарска индустрия", казва Олинс. "Но ако не можем да гарантираме достъпа на сезонни работници, нужни за производството на меки плодове във Великобритания, това ще бъде непредвидено следствие от Brexit – заедно с повишаващи се цени, нараснала зависимост от вноса и екологично влияние заради допълнителните хранителни мили".

Въпреки практическите трудности вследствие на вота за Brexit британските фермери виждат възможности за бъдещето.

В свое изявление председателят на NFU Мериг Реймънд призова правителството да се обърне към земеделския сектор и най-вече да се фокусира върху "способността на страната да произвежда храни".

"Призоваваме правителството да наложи политики, които ще гарантират, че Великобритания ще запази способността си да бъде по-самостоятелна, да подкрепя местно отгледаната продукция и да гарантира, че ще имаме печеливши, производителни и напредничави селскостопански бизнеси в бъдеще", казва той.

Според данни на NFU Великобритания произвежда 60% от собствената си храна, като това ниво отчита дългосрочен спад. Той подчертава още, че от вота за Brexit има нарастваща тенденция да се купува британски хранителни продукти.

Повече подобни новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
8
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Нещата, които си написал са известни отдавна. Преповтаряш неща, които всеки знае вече. Но няма да си напънеш мозъчето, за да измислиш нещо ново, нали? Щото е по-лесно да тролиш някого във форума.
5
1
 
23
 
! Отговори
Не са малки преди 6 години
....да са опраят. Ще си го преместя в другия крачол
4
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалирало земеделие, студенти и чужденци събират реколтата. Великобритания живее в зрелия социализъм. Ние внасяхме виетнамци за строители през социализъма, немаше работна ръка.
3
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 21. Не искат чужденците да използват социалните им помощи -нещо което и ти предполагам не харесваш *** ни сънародници да правят същото с нашата система. 2. Искат да дават визи само за който искат. Искаш да береш ягоди - дават ти виза. Искаш да си харчиш парите в тяхни университети - дават ти виза. Искаш да отидеш и да бачкаш нещо което и други англичани искат да бачкат - не ти дават виза.Не е трудно да разбереш какво искат, трябва само малко да си напънеш мозъчето
2
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия вече изобщо не ги разбирам. Нали една от причините да излязат от ЕС беше тази, че чужденците им взимали работата. Сега изведнъж нямало да намерят работници за работата, която те самите не искат да вършат. *** разбери.
1
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пак всяват излишна паника. САЩ като изискват визи да не би да са отанали без работници? Даже нарочно оставят 2 месеца от визата за обикаляне за да може да си изхарчат заработените пари пак там. И в Англия ще направят същото