Руски олигарси, обвинени в корупция... в битка за "златна евровиза"

Новата схема изисква кандидатите да инвестират 2 млн. евро
18 сеп 2017 21:29, Петя Славова
91
Руски олигарси, обвинени в корупция... в битка за "златна евровиза"
Снимка: архив, Reuters

Руски олигарси, притежаващи милиарди, и представители на украинския елит, обвинени в корупция са сред стотиците хора, които са се сдобили с европейски паспорти съгласно пораждащата полемика схема "златна виза", пише британският в. "Гардиън".

Правителството на Кипър е спечелило над 4 милиарда евро от 2013 г., като е предоставило гражданство на супербогати хора съгласно схемата. Бенефициентите на схемата получават правото да живеят и работят из ЕС в замяна на инвестиции. Над 400 паспорта са били издадени само за миналата година.

Сред хората, възползвали се от схемата, са бивш член на руския парламент, основатели на най-голямата търговска банка на Украйна, хазартен милиардер и др. Всичко това поражда въпроси дали Кипър е извършвал проверки на кандидатите или става дума за един доходоносен бизнес, пише БТА.

Преди въвеждането на схемата, тоест преди 2013 г., гражданство в Кипър се предоставяше дискретно, от министрите. Тогава кипърски граждани станаха руски олигарх и колекционер на произведения на изкуството и сирийски бизнесмен с тесни връзки с президента на Сирия, описван в изтекли в медиите американски дипломатически грами като "рекламното момче на корупцията" в обхванатата от война Сирия.

В. "Гардиън" припомня, че руският олигарх е Дмитрий Риболовлев, който е платил, според информациите, 95 милиона долара за имение в Палм Бийч във Флорида, притежавано преди това от Доналд Тръмп. Тръмп купил имота през 2005 г. за 41 милиона долара, ремонтирал го и го продал на руския олигарх три години по-късно за двойно по-голяма сума. Риболовлев е станал кипърски гражданин през 2012 г. и се смята, че притежава 7,4 милиарда долара. Другият бенефициен на схемата отпреди 2013 г. - Рами Маклуф, братовчед на Башар Асад, е обект на американски санкции от 2008 г. заради твърдения, че е натрупал пари от корупция. Кипър му дал гражданство през 2010 г. Година след това Маклуф станал обект и на европейски санкции и тогава кипърското гражданство му било отнето.

Новата схема за златни визи, влязла в сила през 2013 г., изисква от кандидатите за гражданство да инвестират 2 милиона евро в имущество или 2,5 милиона евро в компании или правителствени облигации. Няма изискване за владеене на език или за пребиваване, освен изискването съответният човек да посещава страната веднъж на седем години. Според кипърски представители новата схема установява подобрен и прозрачен процес за разглеждане на молбите на кандидатите за гражданство.

Тя била предназначена за истински инвеститори и кандидатите били подлагани на щателни проверки, в това число и на проверки дали средствата, с които разполагат, не са спечелени от пране на пари, твърдят кипърски представители. Те посочват, че не само Кипър е предоставил европейско гражданство на заможни руснаци.

Европейски политици обаче гледат на схемата "златна виза" с нарастващо безпокойство и казват, че тя подкопава самото понятие на гражданството. Португалската европейска депутатка Ана Гомеш описва "златните визи" като абсолютно неморални и перверзни. Тя казва, че се опитала на няколко пъти да получи имената на хората, получили златна виза в Португалия, но без успех.

Депутатката смята, че пазенето на тези имена в тайна поражда подозрения. По-късно тази година Европейският парламент ще дебатира промяна, внесена от Гомеш, изискваща от страните членки да извършват проверки за сигурност на кандидатите за "златна виза". Европейската комисия неотдавна нареди свое собствено разследване дали проверките на кандидатите са били извършени подобаващо.

Депутатката Ана Гомеш казва, че тя не е против предоставяне на гражданство или разрешително за пребиваване на някой, който има много специален принос към дадена страна, в областта на науката, изкуството или на инвестициите. Но тя допълва, че трябва да става дума за предоставяне на гражданство, а не за продаване на гражданство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Позор - A ти многознайко не говори за Украйна , защото нищо не знаеш . Ако Турция окупира 1/3 от България , тогава за 30 предатели в Кърджали ли ще пла4еш .
26
5
 
2
 
! Отговори
Трак до игнасиосрал преди 6 години
Една десета от жените с които съм бил ти не си и сънувал , жалко момченце сополиво.А иначе , много ти здраве от беломорието , ще опъна една рускиня отзад , та да усети възрожденския топ.
25
0
 
2
 
! Отговори
Ddd преди 6 години
Тук в Бг, арабина за хиляда лева се жени за някоя ромка и гражданството му е уредено, а в Кипър плащат милиони. И в далаверата сме на опашката.
24
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НЕГРАМОТНИЦИ"Защо им е на руснаците да тровят Захари Стоянов?"Ами защото руснаците от 200 години се занимават само с мръсотии и отровителство по целия свят и това го наричат геополитика.
23
5
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
Да бе да , умрял от плутонии238/в чая . мноо филми много фантазии
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20Абе той и Чуркин преди няколко месеца умря в Ню Йорк от преяждане според официалната руска версия, но според патолога в американската болница е изконсумирал конска доза отрова.
21
3
 
3
 
! Отговори
Трак-Българин преди 6 години
Излезнат ли фактите и русофила онемява.Прогрес по съветски-от две фабрики за самолети до 44г. цели три за колелета.
20
7
 
7
 
! Отговори
Русофилски патриот20 преди 6 години
Кажи нещо и за Раковски или Левски , и те ли на руска суфра умряха.Толкова да си долен , че и с възрожденците да се подиграваш , само русофил го може.Няма по безродни хора от вас русофилите.
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20Преял другият път, отровен от руснаците в Париж.
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Трак до игнасиоАми като се изнесе в Русия к.yра на Путин ли ще яде там. Дручко си е да *** в България и да продава родината си за руФли.
17
1
 
2
 
! Отговори
Трак до 19 преди 6 години
Те и японците затова са на този хал.
16
5
 
10
 
! Отговори
Трак до игнасио преди 6 години
Този ЕС е най предпочитаното място за живот от целия свят.Като не ти харесва защо не емигрираш в Русия , хем ти е любима , хем е най голяма.Но ти само на приказки си смел в действителност си мишка.
15
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Захари Стоянов все против Русия, пък умрял от преяждане на банкет в Руското посолство в Париж. Докаран е в Русе запоен като консерва.
14
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВИНАГИ СМЕ БИЛИ С ГЕРМАНИЯ И ЗАТОВА СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ.НЕ СИ ВЗЕХМЕ ПОУКА ОТ ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ, СЕГА СМЕ СЕ ЗАПЪТИЛИ КЪМ ТРЕТАТА.
13
2
 
3
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
E ... taka Gaaaaaaaaaaarcite ke zemat 4 milardi e. za EU pasport oti se pametni a vie Bolgarite eden Makedonec ako pobara passport ceka po 4 godini i barate 5000 rusvet e.ave belja.....
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПозорПозора е за ФСБ че агентите им се самозапалиха и изгоряха в Одеса.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо създават офшорни зони и в САЩ?Защо САЩ дава убежище диктатори?
10
9
 
9
 
! Отговори
Позор преди 6 години
Вчера Украйнския съд оправда фашистите който през 2014г.подпалиха и убиха над 30 души в Одеса,така че само за Украйне не говерете....
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В америка как дават гражданство срещу 1 000 000 долара?
8
8
 
9
 
! Отговори
Така е НО преди 6 години
В Европа , за разлика от Русия и Англия се учат от грешките си и обществото е водещ фактор , а не аристолигарсите.Защо всички руски олигарси все в Англия живеят.Българите винаги сме били с Германия и така ще си остане , колкото и да ви е яд бедни ми русофили-малцинство си бяхте , такова и ще си останете.