Все по-високи социални помощи в Германия... Но кой ще работи?

Най-богатата страна в ЕС плаща все повече и повече. Докога?
20 сеп 2017 21:30,
90
Все по-високи социални помощи в Германия... Но кой ще работи?
Снимка: архив Reuters

Германия може да е сочена за икономическия двигател на Европейския съюз, но страната има големи разходи по разрастваща й се социална система и това предизвиква голямо недоволство сред работодателите, от които се иска да плащат половината сметка.

През последните години все по-често се коментира, че Германия има прекалено щедра социална система за своите граждани, а в същото време призовава други страни членки на Европейския съюз да пестят.

Управляващата голяма коалиция на канцлера Ангела Меркел, в която влизат двете водещи политически сили в страната, християндемократите и социалдемократите, проведе поредица от скъпоструващи социални реформи през четирите години на своето съществуване.

Те включват възможност за пенсиониране на 63-годишна възраст на онези с достатъчен осигурителен стаж и по-големи помощи за родителите, които си взимат отпуск, за да отглеждат децата си.
На фона на предстоящите на 24 септември парламентарни избори в Германия, представители на бизнеса призовават следващото правителство да харчи по-пестеливо данъчните приходи.

Според последните официални данни германската държава е изразходвала 918 милиарда евро (1,1 трилиона долара) за социални помощи миналата година, като символичният праг от 1 трилион евро вероятно ще бъде преминат скоро и то въпреки рекордно високата заетост в най-голямата икономика в Европа.

За миналата година делът на тези разходи възлиза на 29,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) - леко повишение спрямо предходната.

Министърът на труда и социалните грижи Андреа Налес, която е член на по-малкия партньор в управляващата коалиция, Германската социалдемократическа партия (ГСДП), все пак е на мнение, че социалните помощи са оправдани от икономическото представяне на страната.

Германският институт за икономически изследвания (DIW), водещ икономически мозъчен тръст, обаче защитава друга позиция.

Германия има голяма и ефективна социална държава, но все по-малко може да си я позволи, според главния изпълнителен директор на DIW Марсел Фрацшер.

Демографските промени означават, че има по-малко работници, които да генерират необходимото производство, каза Фрацшер пред ДПА, отбелязвайки, че Германия вече е сред страните, които плащат най-големи социални помощи на глава от населението.

"Ако сегашната тенденция се запази, високото равнище на социални разходи може да подкопае германската икономика и да прогони по-добрите работни позиции в чужбина", предупреждава той.
Конфедерацията на асоциациите на германските работодатели отбелязва, че бюджетът за социални помощи нараства по-бързо от БВП през последните години. "Структурните реформи, които намаляват цените, са от основно значение във всички части от социалната сигурност", каза неин говорител пред ДПА.

Увеличаващите се помощи за родителите, които си седят вкъщи и разрешаването на пенсионирането на 63-годишна възраст за определени категории работници се превърнаха в допълнително бреме за бюджета през изтичащия законодателен период, допълни той.

Той призова да не се допуска вноските за пенсия, безработица и здравно осигуряване, които са поделени приблизително поравно между съответния работодател и работник, да надхвърлят "червената линия" от 40% от брутната заплата.

Синдикатите не са съгласни. "Оплакването на работодателите от социалните плащания са чист ритуал", казва Анели Бунтенбах, която е в изпълнителния съвет на Конфедерацията на германските профсъюзи. Тя изтъква, че работодателите сега плащат по-малко от половината осигурителни вноски, като тежестта за служителите е по-голяма.

Изразходваните миналата година 918 милиарда евро си струваха, заяви Бунтенбах пред ДПА. "Социалната държава не е разход, а основа за благосъстоянието и социалния мир в Германия."

Според обществената асоциация VdK, която представлява интересите на инвалидите, хронично болните и възрастните хора, високите равнища на социалните плащания, въпреки ниската безработица, отразяват големия брой лошо платени работни места в Германия.

Работниците с ниска заплата получават т. нар. допълващо плащане от държава, за да могат да живеят, заяви председателят на VdK Улрике Маскер, добавяйки, че работниците трябва да могат да живеят прилично от собственото си трудово възнаграждение. Според данни на DGB около 7 милиона души в Германия са наети на нископлатена работа.

Следващото правителство трябва да се заеме с проблеми като бедността сред възрастните и намаляващия брой членове на профсъюзите сред работниците, като инвестира повече в инфраструктурата и образованието, смята синдикалното обединение.

"Социалното разделение, а не разходите, са истинската заплаха за Германия", казва Бунтенбах.

BDA твърди, тъкмо обратното, че кампанията за сегашните избори подстрекава "неспираща се пред нищо надпревара между партиите да наддават, когато стане въпрос за социалните плащания".
Работодателското сдружение недоволство, че увеличаването на тежестта на плащанията за социална сигурност ще подкопае икономическия растеж и заетостта.

А икономическият мозъчен тръст DIW призовава за "фундаментални промени" в германската система за осигуряване на ефективна социална държава.

"Необходимо е хората в бъдеще да получават по-малки социални плащания или БВП ще трябва да нараства чрез по-висока производителност, повече имиграция и по-дълъг стаж за пенсиониране", каза Фрацшер пред ДПА.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
10
 
! Отговори
ХИ-ХИ-ХИ преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !България - *** на ЕС а Германия - гетото на ЕС.
45
2
 
3
 
! Отговори
пояснение преди 6 години
До ОтговорТова е националсоциализма - комунизъм но в рамките само на една държава!!!СССР е за световен комунизъм!
44
5
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
Аааа, питайте комунистите.Те си падат по социалните помощи , ама да ги плаща някой друг.
43
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как кой ще им работи? - НОВИТЕ нано инженери,физици,микробиолози.........нали за това си ги поканиха.
42
4
 
32
 
! Отговори
йа-де преди 6 години
Последната ми грижа е кой щял да работи в Германия. То у нас всичко цъфти и връзва, дайте да оправяме германците ;)
41
0
 
21
 
! Отговори
Тарамбука&Црна М преди 6 години
Дойчланд, Дойчланд, юбер алес! Ало, семейство? Роднини? Идвайте, тук са най-големите балъци! Освен това ни поканиха по телевизията. И носете по една тухла за нова джамия!
40
2
 
7
 
! Отговори
Ценител преди 6 години
Каката от снимката е 6! А германците хич не ги мисля. Квото си надробиш,тва ще сърбаш.
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Темата е по немски глуповата.Нямало пари за социални.Ми да не ги дават.Попринцип социалните помощи са най-лошото и безмислено нещо измислено от хората.Само развъждат престъпници.Може би 1% от всички стават хора останалото е кофти материал.А тая на снимката с червената чанта има готини задни части.Другата-не.
38
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да направят лични сметки за осигуряване.Мързеливите талибани които прииждат заради социалните помощи е ЕС би трябвало да разберат ,че всичко има цена на тоя свят.Като искат шериат да се молят на техният си господ да им дава кинти.ЕС харчи толкова пари за тях,че Саудитска арабия ще фалира за няколко години ако трябва да ги издържа.Така или иначе те са обречени ако не се променят.Какъв е смисълът да им се помага?
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пропо, отвличанията ще се усъвършенстват. във висша степен на учтивост. Това може да се избегне, щом всички влезнат в час. Настъпил е часът. Каквито и да са сънищата
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има всичко за всички, дтига да се разпределя правилно в рамката на правилна, тоест истинска социална политика. Милиони тонове дрехи втора употреба могат да са пример за стотици милиони пари в повече, които да разкрасят житието-битието на планетата, което ще осигури равен старт. После вече един силен контрол трябва да влезе в действие за всички. Но само при равен старт може да се говори за законност. Иначе, цялата табота си е едно беззаконие от самото начало. Камо грядеши тогава?
35
2
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Меркел да кани още "гости" и ще види как от двигател на ЕС ще превърне Германия в гетото на ЕС.
34
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро ще бачкаме до 70 за да храним крадливи и мързеливи бежанци, които изнасилват бабите ни.
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 34И защо смяташ, че някой ще те остави да живееш, след като никаква полза няма от тебе?.че кой си ти, че да определяш, дали от някой "има полза" или няма ? ти ли си го създал, че да определяш каква е "мисията", която му е дала майката природа, когато го е създала? къде се намираш ти бе?!шахматистите още малко ще си присвоите "правото на собственост" и върху земята ... която е била преди вас, ще я има и след вас, долни капиталистичеснки олигарси!
32
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безплатно образование и здравеопазване! Заплати - под формата на хранителни продукти и др. стоки според нуждите. Масово всички - на социални помощи! И Законът над всичко преди всичко. Ще се раздават карти за ползване на автомобили - като картите за почиека. Бъдещето ще е в тоя дух. Да си мисли кой каквото ще. Палачинката винаги се обръща и епохите се сменят. Щраусите да му мислят.
31
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като дава ,що дава,като не дава що не дава,ей руски .,политиката на ЕС е социялна и няма да мръднат от тази посока,а във Русия как са социалните
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 28И защо смяташ, че някой ще те остави да живееш, след като никаква полза няма от тебе?
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще кажа следното: 10 години трупане на компромати от американските служби с подслушване на Меркел, след като подслушването беше разкрито, Меркел "ревава" да закопае Германия отваряйки врати за милионите търсачи на социал. Вие си отговорете на въпроса кой има интерес да срине двигателя на ЕС.
28
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как до кога бе селяни ,та доктрината на западна Европа е социална.Селяни там където има силна социална политика,там руски крак няма как да стъпи.Германия ще дава толкова социални колкото си иска ,вие тези неща не ги мислете а се радвайте що половината ви рода е там,разбрахте ли руски ***
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 26Ще работят роботите и китайците..по е голяма вероятността ти да им работиш на китайците...пра баба ми едно време, когато бях малък, казваше : "жълтата раса ще превземе света"