Качеството на храните - сблъсък на икономически интереси

Омбудсманът настоява за ново европейско законодателство
3 окт 2017 10:39, Петя Славова
17

"Бяхме сезирани от майки на деца, които са установили, че има разлика в съставките на бебешките пюрета, които се предлагат на българския пазар и тези, предлагани в Германия и Австрия. Като у нас съставките са с по-ниско качество", посочи в студиото на "България сутрин" зам.-омбудсманът на Република България Диана Ковачева.

Идеята на Мая Манолова е да се възползва от правото си като гражданин на Европейския съюз и да постави въпроса пред ЕП, тъй като той пряко го засяга и попада в сферата на дейност на ЕС, коментира още тя.

"С петицията се настоява проблемът да бъде разгледан в Европейския парламент. Според нас той може да се реши с ново европейско законодателство, което да не допуска подобно отклоняване на качеството от храните", категорична бе Диана Ковачева.

Още по темата

По думите ѝ става въпрос за сблъсък на икономически интереси, за големи вериги, които реализират печалби от предлагането на храни с по-евтини съставки в различни точки на европейския пазар. Когато едни съставки са по-евтини, а стоката се продава на същата или на по-висока цена, се реализират големи печалби", каза още тя.

"Българските граждани имат еднакви права с европейските поне в биологично отношение, изтъкна председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че различният състав на продуктите несъмнено носи риск за здравето на потребителите. А от всички фактори, определящи здравословното състояние на човек, храненето е най-важният.

Зам.-омбудсманът на Република България припомни, че само от едно обикновено сравнение на етикетите на детски храни, купени от различни европейски столици, бе установено, че в България тези храни са с по-малко шоколад, по-малко мляко, по-малко какао и с по-малко истински плодов сок, а в същото време цените са по-високи от тези в Западна Европа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Пърцуций преди 6 години
До ЕЛИПроблемът е в нас, че купуваме. Единствената истинска форма на демокрация е тази, при която гласуваш с портфейла си. Алтернативи винаги има - забравихме да готвим вкъщи, забравихме селата си...
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Омбудсманът да настоява пред ЕС и чистотата на тоалетните да се изравни, а не да ни пробутват само най-мръsсните, и турски клекала !
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НеУважаеми брюкселски педерастти, това се нарича расизъм, дискриминация и геноцид.
9
2
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Колко лесно и удобно да критикуваш ЕС.Вноса у нас се осъществява от български фирми обикновено свързани с партиите.Какво да съдържат продуктите си го искат тукашните търговци ,за да бъде цената по ниска,а търговията е такава каквато сме си я организирали тук.
8
1
 
10
 
! Отговори
Tojo преди 6 години
Детските храни...някой да даде инфо за кой компании става въпрос...обещавам че ще влезна в вечерните новини....мама им да *** *** от децата на България ли ще правят пари...от децата дето и без тва ги няма.....ГЕНОЦИД...А БОЙКО МАЖЕ ЛИ МАЖЕ ЛИ ФИЛИИКИ С МАС....СМЪРТ...и дано додат от Гедибоп да ме проверат тея еничари...заплашвам с убийство всички замесени!
7
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Не само качеството на тези храни е лошо, но и са на двойни цени в сравнение с цените в останалите европейски държави!
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, защо не си погледнете собствените ментета, като във веригите болшинството "суджук" и "шльоковица" е месно производство !?
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изгонете чуждите магазини и капиталисти и им ударете по един катинар. Баснословни икономически санкции към ЕС, като почнат да внасят евтини и качествени стоки да заповядат отново. Направете им една голяма антирeклама по целия свят пишете, че продавaт ГМО бебешки храни.
4
1
 
14
 
! Отговори
до Тончо. преди 6 години
Кока Кола е една от фирмите, слагат царевичен сироп вместо захар...
3
3
 
9
 
! Отговори
до Blackradio... преди 6 години
Ми направи завод и произвеждай, обещавам от теб да купувам...
2
1
 
14
 
! Отговори
Тончо. преди 6 години
От 3 месеца чакам да видя кои са фирмите от изследването.Тогава обещаха че ще ги качат на сайта на агенцията по храните.Не ги качват щото ще ги сцепат от съдебни искове.
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БХК да съди ЕС за дискриминация.