Съветът на ЕС прие създаването на Европрокуратура

З момента в нея ще участват 20 държави-членки на ЕС
12 окт 2017 20:38, Елка Василева
6
Съветът на ЕС прие създаването на Европрокуратура
Снимка: архив, Reuters

България е категорична в позицията си за създаване на институционални мерки на европейско равнище, които да позволят ефективно наказателно преследване на престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз.

Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева в Люксембург в дебата в Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС, минути преди той официално да приеме Регламента за създаване на Службата на Европейския прокурор.

Министър Цачева подчерта, че при председателството си България ще работи приоритетно за предприемане на необходимите действия по организиране на Европейската прокуратура и изграждане на отношения с неучастващите в нея държави членки и партньорски институции и служби, включително Евроюст и ОЛАФ. В този смисъл в рамките на нашето председателство е предвидена конференция по темата за Европейската прокуратура.

В дневния ред на Съвета бе и дебат по взаимното признаване на решения за обезпечаване и конфискация. "Темата е изключително важна за ЕС и е насочена към укрепване на капацитета на Съюза за борба с финансирането на тероризма и организираната престъпност. Темата е ключова и за България", заяви министър Цачева.

Тя допълни, че приемането на правен инструмент, който да оптимизира режима за взаимно признаване на решения за обезпечаване и конфискация на активи, придобити от престъпна дейност, е предпоставка за постигане на реални резултати в борбата срещу тежката организация престъпност и финансирането на тероризма. "Целта на предложения нов регламент е фактът, че обезпечаването и конфискацията на имущество, свързано с престъпна дейност, е ефективен инструмент за борба с финансирането на тероризма и други тежки престъпления, тъй като възпрепятства проникването на незаконни активи в законната икономика", заключи българският правосъден министър.

На днешното заседание бе обсъден и Регламентът за създаване на централизирана система за обмен и съхранение на пръстови отпечатъци и данни за съдимост на граждани на трети държави, предаде БТА.

Приветстваме днешното съгласие на Съвета за създаване на Европейска прокуратура. С участието на 20 държави членки ще имаме силен, независим и ефикасен орган, който да се бори с транснационалните престъпления срещу бюджета на ЕС и с трансграничните измами с ДДС, заявиха междувременно еврокомисарите Гюнтер Йотингер и Юрова по повод решението на Съвета за създаване на Европейска прокуратура.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
гост преди 1 година
Европрокуратурата ще бъде ефикасна ако преследва корумпираните съдии и прокурори. При малка нередност да има затвор за тези хора с имунитет. Защото имунитета е причина за престъпленията. Във България не липсва престъпност по високите етажи на властта.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сиреч тиквата е гласувала каквото и се каже.
3
0
 
4
 
! Отговори
luckyman преди 1 година
Со рос сложи шапка и на прокуратурите...
2
2
 
9
 
! Отговори
men преди 1 година
каква добра новина бе? не ги ли виждаш че в бриксел са бетер от наще крадци? ше има още няколко хиляди тунеядеца на европейска заплатка които по цел ден ше чешат мадзурките и ше чекат да изпълняват полит поръчки срещу враговете на народа, разбирай брикселската шайка в това число и нашите порко, сфъки, баба цецка и останалите продажни изпадъци съсипали българия.
1
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е може би най-добрата новина за България от десетилетия насам!
Дано бързо да заработи тази европейска прокуратура и дано още по-бързо изземе колкото се може повече от функциите на нашата прокуратура!