Неочакваният ефект на Brexit. Как Европа да се обърне към себе си?

Споменът от войните избледнява като стара пощенска картичка
12 ное 2017 20:50, Петя Славова
103
Неочакваният ефект на Brexit. Как Европа да се обърне към себе си?
Снимка: Reuters

Ако по време на Първата световна война имаше социални мрежи, сигурно щеше да се появи и хаштагът #ЗападенФронт. Но преди 100 години единственото средство за комуникация между фронта и родината е била полевата поща. 28 милиарда пощенски картички без пощенска такса са изпратили в годините на войната германските войници. Сред получателите е бил и моят дядо #ГеоргМатес.

Точно преди сто години неговият приятел от детинство Кристоф му изпратил картичка от фронта във Франция: "Пращам ти фотография на нашето оръдие. За жалост е малко размита, но все пак ще ни разпознаеш… Засега още сме добре…"

Преди няколко дни открих тази картичка сред документите на баща ми и си помислих: "Споменът за ужасите на 20 век избледнява." След половин столетие мир, стабилност и благоденствие в голяма част от Европа у мнозина граждани чезне ентусиазмът в полза на голямото приключение Европейски съюз, пише в коментар за Дойче веле Георг Матес.

Популистите в много държави от ЕС отдавна го забелязаха, а политиката реагира прекалено късно. Навсякъде избуяват национализми, включително и на регионално равнище. Последният пример: кризата в Каталуния.

Неочакваният ефект на Brexit-а

Колкото и да е парадоксално, спирачка на това свличане удари тъкмо Великобритания. Защото оповестеното напускане на ЕС доведе не до очакваното (и дори мечтано от мнозина) разпадане на ЕС, а обратното – до неговото укрепване. Политическият хаос и икономическият упадък в Обединеното кралство имат предупредителен ефект за други кандидати за отцепване, но не е само това. Изведнъж много европейци отново се замислиха за предимствата на своя съвместен проект. Колкото и да е странно, сред тях е и британската министър-председателка Тереза Мей, която напоследък хвали до небето тясното европейско сътрудничество, например в борбата срещу тероризма, срещу климатичните промени и в украинската криза. Дори премерването на силите между Брюксел и Лондон по въпросите на свободния вътрешен пазар и митническия съюз има на този фон положителни аспекти. Ако Brexit-ът не беше толкова болезнен за европейците, те всъщност трябваше да благодарят на Великобритания, че отвори очите на всички за предимствата на ЕС.

Европа е решението, не проблемът

Във времената на глобализация и дигитализация Европа не е част от проблема – тя е неговото решение. Единствено с общи сили европейците ще могат да опазят пазара си и да попречат на глобалните корпорации, които непрекъснато се опитват да противопоставят националните държави за своя изгода. Икономическата солидарност и политическото единство открай време са самата сърцевина на европейския мирен проект. Така погледнато, в момента ЕС изобщо не изглежда като избледняваща идея. Защото който търгува със съседите си, който е тъй тясно политически свързан със своите партньори, той не води войни.

Brexit-ът показа колко е трудно да се разкъсат тези връзки, изграждани в продължение на десетилетия – и какви агресии се освобождават в този процес. Довчера добри съседи, а днес изведнъж – противници, ако не и врагове, както се изрази британският министър на търговията Филип Хамънд.

Най-добре осъзна проблема френският президент Макрон. Тъкмо поради това той държи да бъде опазена европейската култура на общата историческа памет, която според него е в основата на бъдещите действия. Дори да не сме съгласни с всички негови предложения за реформи в Европа, трябва да му признаем едно: той даде тласък на един дебат, който всъщност трябваше да се състои още преди голямото разширяване на ЕС през 2004 година. Накъде искаме да върви Евросъюзът? И как да се ускори интеграцията на отделните национални държави, примерно в Еврозоната?

Към миналото и към бъдещето

По тези въпроси инициатива трябва да проявят най-вече германците, които са ключовият партньор на Франция в Европа. Съгласна ли е Германия на "повече Европа"? И ако е съгласна, колко от своите права е готова да преотстъпи на ЕС? Берлин обаче не бърза с отговора на тези въпроси. В момента там са потънали в коалиционните разговори и мълчат. Точно сега, когато Макрон спешно се нуждае от подкрепа!

Дядо ми е бил на 18 години и също отбивал военната си служба, когато получил картичката от своя приятел. И едва ли е щял да повярва на очите си, ако можеше да види какво се случва днес на тогавашния Западен фронт. Защото съвсем наскоро Еманюел Макрон покани своя германски колега Франк-Валтер Щайнмайер във Франция и вчера те заедно откриха мемориалния център в Елзас. Точно там, където е пролята толкова много кръв през Първата световна война, сега възникна френско-германски мемориал, от който заклетите някогашни врагове заедно хвърлят поглед както назад към миналото, така и напред към бъдещето.

Дядо ми, който е преживял две световни войни, стига да можеше, сигурно щеше да щракне "харесай" под всички тези новини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И коя е "общата европейска памет" да попитам, че нещо ми убягва, и с кого точно я споделяме?Аз не виждам такава в лицето на останалите държави в ЕС, поради простата причина, че повечето от историята ни, а и на другите страни в Европа, е минала точно по един и същи наслов - да си отстояваш своето. Нищо не ме свързва пряко с останалите народи на този континент, било то французи, немци, руснаци, гърци, сърби и прочие.
46
0
 
0
 
! Отговори
Млоадокът преди 6 години
До младежътТова е естественото човешко състояние :)
45
2
 
1
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
Икономическата солидарност и политическото единство открай време са самата сърцевина ЕС е най-прекрасното място за живот, членството на България в ЕС е най-прекрасното нещо което се е случвало някога на България. Защото който търгува със съседите си, който е тъй тясно политически свързан със своите партньори, той не води войни.
44
5
 
1
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Хм,щом излизат таквиз статитйки за обединението на Европа има нещо гнило в обединението на ЕВРОПА ,но толва ще разберем слдващата или по-следващата година .
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чисто обективно и технически погледнато преди 1989 имахме в Европа два хомогенни съюза поддържани солидно от армиите на двете суперсили САЩ и СССР, а сега имаме един нехомогенен съюз поддържан хлабаво от армията само на едната суперсила (САЩ). Е, аз ако бях извънземен изучаващ Земята чисто обективно щях да отчета, че при СССР Европа беше по-обединена. Между другото забележете Путин с каква жестокост смазва нацистките шествия за разлика от пълната свобода да крещиш хайл хитлер в Полша и Украйна
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и парадоксално да звучи, Русия (СССР) изигра основна роля в обединяването на Европа след войните. Да, наистина имаше желязна завеса, но все пак имахме два блока, тоест Европа беше обединена в две части. А сегашната неолиберастия в рамките на европейския квазисъюз води до завръщане на нацистките настроения в Източна Европа. Освен това вече в самата Германия трета политическа сила е нацистка партия АфД. Тъй че не е зле неолиберастите да се замислят плюейки по Русия дали не си режат клона!
41
3
 
8
 
! Отговори
з преди 6 години
"Икономическата солидарност и политическото единство открай време са самата сърцевина на европейския мирен проект." -В разрес със закона, ЕК отказа да въведе реципрочни визи за САЩ заради това че американците искат визи от някои членове на ЕС. Правданието: ще навреди на туристическия сектор на някои западни членки-На България, Румъния, Гърция и Италия беше отказан Южен Поток, в същото време Германия строи Северен Поток 2 и никой не може да й каже гък"Всички сме равни (но някои са по-равни)"
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това е третата подобна статия която преписвате. Уж Европа се обединявала, а на практика Полша се отдалечава все повече. Да, вярно Унгария се кротна малко, но за сметка на това новото правителство в Австрия ще "повдига настроението". Събитията с Испания и Каталуния показаха колко безидейно е ЕС. Уж има амбиции да е световен лидер, а на практика "лидерството" му се свежда до вътрешни регулации и заплахи за тези които отказват да ги спазват. Това не е лидерство
39
3
 
4
 
! Отговори
тъй ще е преди 6 години
На *** не му се връзват сметките. Не можахме да се изпокараме. Нещата при него не вървят. Остава суровинен заден двор на Европа.Платените писанели по форумите все така ниско платени.
38
1
 
21
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
Нормално е да се случи това понеже хората преживели войната и издигнали Европа на крака вече не са сред живите. Повечето сегашни младежи гледат на войната като някакво събитие със статистически данни за жертвите. Само по себе си обединена Европа е едно изключително събитие и дано някога го осъзнаем.
37
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За последните 6 месеца от годината Тръмп направи сделки с Азия за един трилон долара.Време е да замълчим и да се запитаме,какво ще стане със Еропа
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ли?Като се откажете от враждите,омразата и егоизма си и постигнете консенсус,стискaйки си ръцете.И ако може да не се развеждате,не се развеждайте.
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ЕС един българин който работи на запад в кланица или оператор в сферата на чистотата живее 100 пъти по-добре отколкото в България или Русия. Правото да работим на запад в кланиците и оператори в чистотата на Запад ни го даде членството ни в ЕС. ЕС е най-прекрасното място за живот, членството на България в ЕС е най-прекрасното нещо което се е случвало някога на България.
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 33Не, не според мен, а според фактите. В ЕС става все по-зле, вече 11 години в ЕС а нещата постоянно се влошават и няма изгледи в близките 10-20 години да потръгнат. Може би след 150-200 години в ЕС нещата може да се оправят, толкова им е било нужно на западните страни да се развият, при това са имали колонии. Но след 200 години може и да го няма ЕС, но ще видим де, да изчакаме и да потърпим мизерията още 200 и може и да се оправим е ЕС, не се знае.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде,стига сте ревали,за обединена "Европа"!Европа(по-точно,чат от нея) винаги е била "обединена",на основата на силата!Това важи още от времето на Римската империя,та до наши дни!Разликата в различните "обединения" е във вида сила,която е била прилагана,която не винаги е военна!В нашият случай,силата е хибридана,съчетание от военна сила(на САЩ),икономически натиск(Германия),медийна война върху "съзнанието",създаване на изкуствени заплахи(Русия,"бежанци")!Нищо обединяващо,освен,страх!
32
5
 
4
 
! Отговори
до 33 преди 6 години
според теб проблема , че сме зле е защото сме в ес ли ??? ами ние сме в ес от 10 години...а през предните 17 години не бяхме по-добре а напротив !! ако ние не искаме да спазваме правилата...да избираме политици които да реформират държавата то и извън ес пак ще си останем бедни...но и тези имащи желание за промяна ще бъдат принудени да останат в България...сега поне имеме шанс за по-добро бъдеще
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 7"...но знам , че 51 щата ЗАЕДНО командват целият ..."---Нищо не знаеш: щатите са 50. Другото са: 1 федерален окръг (District Columbia), където е федералната столица, 5 самоуправляващи се територии (self-governing territories) и няколко малки острова в Тихия океан. (United States Minor Outlying Islands).
30
7
 
7
 
! Отговори
до 31 преди 6 години
и за какво ни е да влизаме в евразийският съюз когато нашият продукт на човек е по-висок от този в евразия ??? нали за да имаме бъдеще трябва да вървим напред ...защо да се обединяваме с бедняци
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А може би по правилният въпрос е не относно брекзита, а какво се случва с България в ес. Извън фанфарите на пожарникарите, България не седи добре в ес. Освен ако някой не чете класирането наопаки. И ако за 10 години проблемът не намира никакво решение, защо си мислим че изобщо ще има вярно решение в рамките на ес? За сега индикациите изобщо не са добри, ако говорим за България. За останалите не ме интересува.
28
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой друг модел е по - добър в глобален мащаб - на САЩ или Китай ? То винаги един трябва да се опари, че другите да разберат къде са се запътили ! Това, което не приемам твърдо в сегашна Европа е гей истерията, която се развива срещу нормалните хора и семейства, хомосексуалността изобщо извратеността. Тя е опасна и нашия народ още от времето на Траките е показал съсвсем друг пример в това отношение. Ние българите не трябва да отстъпваме от Христовите цености и здравата основа на семейството !