Как ЕС инвестира в енергийна ефективност?

В България много фирми се възползваха от тези възможности
1 дек 2017 20:45, Екип на Bloomberg
3
Как ЕС инвестира в енергийна ефективност?
Снимка: Pixabay

Инвестиционният план за Европа е може би едно от най-мащабните начинания на ЕС за стимулиране на инвестициите. Това каза Марина Кирова от Представителството на ЕК в България в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„При него разликата с традиционните инструменти, които сме свикнали да се използват, т.е. грантовите схеми, е това, че се използват гаранции, предоставени от страна на ЕС и Европейската инвестиционна банка, които после се предават на търговските банки“.

Тя посочи, че по този начин търговските банки могат да се възползват от тази поета част от риска и да прехвърлят ползите за крайните бенефициенти чрез по-ниски лихви или по-ниски нива на обезпечение, които се изискват от бизнеса.

„Улеснява се бизнесът да кандидатства при едни по-изгодни условия и при една по-бърза процедура. В България много фирми се възползваха досега от тези възможности“.

По думите ѝ България е на второ място по усвояване на средства по линия на този план спрямо размера на БВП в целия ЕС.

„Очаква се общо да бъдат генерирани инвестиции за над 1,5 млрд. евро и да се възползват над 6 000 фирми от тях“.

Даниел Томов от Eleven от своя страна заяви, че енергийната ефективност е едно от най-големите предизвикателства не само в нашето общество, а по цял свят и ще продължава да бъде едно от глобалните предизвикателства за следващите години.

„Обикновено стартиращите компании се захващат с подобни предизвикателства и търсят решение на тези казуси. Нормално е да има много стартъпи, които се впускат в тези начинания“.

Той посочи, че стартирането в областта на енергетиката е по-лесно сега в сравнение с преди.

Томов обясни още, че дейността на тези стартиращи компании се състои в създаване на решение за енергийна ефективност на домакинства и индустриални предприятия.

„През последните 5 години в България беше инвестирано в много стартиращи компании – над 200. И примерите за компании, които успяват в различни сфери, не само в енергийна ефективност, са много“.  

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сус бе, Шайзел!

Аз съм "за" високи мита на китайския внос. По-добре да си дам парите за европейска, в това число и българска стока, отколкото да подпомагам китайската икономика. Мaйнaтa им на китайците!
1
1
 
10
 
! Отговори
Шайзела Изперкел преди 1 година
Като слага нечовешки мита на евтините китайски фотоволтаици, ето как. За да си купуваме изделията на пръдлифия Ханс от Меркелистан за да има кеш за издръжка на тарамбуките. Е те това е то диктатура на олигопролетариата от ЕС!