Брюксел иска €33 хиляди на ден за неспазено еврозаконодателство

Рекордна за България глоба от ресора на Мария Габриел за авторските права
7 дек 2017 17:30, Екип на Dnes.bg
21
Брюксел иска €33 хиляди на ден за неспазено еврозаконодателство
Снимка: архив, Reuters

България да плаща по 19 хиляди евро и съответно 14 хиляди евро дневно глоби по две наказателни процедури, поиска Европейската комисия да бъдат наложени от Европейския съд.

Санкциите са по две наказателни процедури, водени срещу София за неспазване на европейското законодателство. Първата е за правата за лицензиране на музикални произведения за използване онлайн, а втората  е за липса на информация за прилагането на директивата за установяване на рамка за морско пространствено планиране.

По първата процедура, която е в ресора на българската еврокомисарка Мария Габриел, исканата от съда санкция е по 19 121,6 евро на ден, а по втората - по€14 089,60  дневно.

Размерът на сумите е определен на базата на загубите за европейския бюджет от неприлагане на европейското право.

В мотивите до съда Еврокомисията пише, че наказателните процедури за авторското право са започнати съответно през май и през ноември 2016 г, но досега в Брюксел не е пристигнала информация от правителството, че европейското право се прилага в националната законодателна практика.

Проблемът на българския оператор за управление на правата на музикалните автори е, че той не издава лиценз за разпространение в интернет на продукцията на територията на целия ЕС. Съгласно европейското право лицензията за една евро членка автоматично означава, че и в останалите страни от общия пазар тя е валидна.

Новите правила бяха приети през 2014 г., като България също ги подкрепи. Според тях онлайн доставчици за пускане в реално време (стрийминг) на музика, могат да представляват авторите в повече от една държава от Европейския съюз.

По другото дело България не е информирала Еврокомисията как прилага директивата за морското планиране. Съгласно европейското законодателство държавите от ЕС трябва да правят и публикуват планове за наличните в морето вятърни перки и други съоръжения за възобновяема енергия, подводни кабели, газопроводи, морски пътища, рибарството и отглежданите аквакултури, така че да могат по-ефективно да използват моретата и океаните, с които граничат.

Сега предстои Европейският съд да прецени дали България наистина не прилага правото в тези области и да наложи исканата глоба.

Еврокомисията изпрати второ предупреждение към София да въведе в националното право директивата за борба с прането на пари. Следващата стъпка след два месеца ще бъде завеждане на съдебно дело, уточниха от Брюксел.

Две наказателни процедури срещу България - за размяна на данъчна информация, са прекратени поради отстраняване на проблемите.
 


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А СКОРО ЩЕ НИ ОСЪДЯТ, ЗАЩОТО НЕ СМЕ УЗАКОНИЛИ ТРЕТОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕ.
ПЕДЕРУНГЕЛИТЕ И ЛЕСБОСИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ, ПЪК И НАШИТЕ, МНОГО НАПИРАТ.
19
0
 
1
 
! Отговори
Далновиден преди 11 месеца
До Ясен сигнал
Напускане на ЕС не може да бъде самоцел.Не че е невъзможно,но за целта е необходима ясна визия за бъдещето и мерките необходими за спасяването на България(много от които са несъвместими с евро-законодателството).*
След като няма никаква идея,да не говорим за програма,как България да изплува като държава,то по-добре да си седим в кошарата....
*Една от мерките,които ЕС няма да допусне е стимулиране на раждаемостта на белите хора и редуциране на тая на останалите.
18
0
 
1
 
! Отговори
Хм преди 11 месеца
Тия стават все по-досадни....
Навремето ЕИО(Европейска икономическа общност,предшественик на ЕС) си беше чисто икономическа организация и не се бъркаше за щяло и нещяло на членовете си.Сега прилича на казарма в която старите(образно казано) действат младите.Ами като не ни харесват(което е очевидно),защо ни взеха?(риторичен въпрос)
17
1
 
3
 
! Отговори
Ясен сигнал преди 11 месеца
Възможно най-бързо България трябва да напусне ЕС, ако желаем да оцелеем!
16
0
 
3
 
! Отговори
хм преди 11 месеца
33 000 на ден за месец= 990 000..хм...откога е започнала да тече глобата ...и докога ???
15
1
 
3
 
! Отговори
БЕДНИ СТЕ... преди 11 месеца
...ЗАЩОТО НЕ СПАЗВАТЕ ЗАКОНИТЕ НА ЕВРОПА И ЕС!!!
ПАК СЕ ОПИТВАТЕ ...ДА СЕ ПРАВИТЕ НА "ХИТРИ СЕЛЯНЧЕТА" , КАТО АНДРЕШКО...!
ТИЯ ФАТКИ ---НЕ ВЪРВЯТ В ЕВРОПА!!
ВЛИЗАЙТЕ В КРАК---ЗАЩОТО ЩЕ ЯДЕТЕ ДЪРВОТО!

НЯМАТЕ ИЗБОР---СТАВАТЕ "БЕЛИ ХОРА" ...ИЛИ УМИРАТЕ...!
14
0
 
0
 
! Отговори
Dakre преди 11 месеца
Citat nemate...;)
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво прави още България в ЕС, на никого не е ясно.
12
1
 
5
 
! Отговори
Няма нищо вярно преди 11 месеца
Поредната Фалшива новина!
Прометете “Бюлетин Брюксел”, изобщо няма такива новини, те се публикуват точно там.
Фейк нюз!
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ние сме разхайтени, а не дисциплинирани.
Хората отдавна са предупреждавали, но ние не сме си свършили работата и е нормално да те глобят ако не си си свършил работата.
Ако нашите обжалват и въведат бързо правилата ще минем и без глоби.
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Той Доклада на ЦРУ е ясен Западна Европа граби Източна Европа 300-400милиарда на година..
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не са виновни нито ГЕРБ , нито Комунистите системата е такава запада , Брюксел да граби , да глобява , да не отпуска Еврофондове които уж ти се полагат по програма
8
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бедни сме защото запада ни граби.. Германия , САЩ , Франция , Холандия и Белгия..

Виждате ли колко държави ни грабят.. Това не е робство , а геноцид..
7
2
 
20
 
! Отговори
ХХХ преди 11 месеца
На ГЕРБ не им стига ,че вкараха България с 50 милиарда заем,ами сега и глоби да плащаме! Гадове ,помислихте ли че възрастните хора нямат пари за храна и лекарства, който може бяга навън за да не ви плаща тъпотиите и Т.н. При бай ви Тошо имаше дълг 9 милиарда!!! А как се живееше - четете статистиката и икономическите показатели,тях не можеш да излъжеш!
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Брюксел ни граби , и после с Еврофондове купува елита.. Аз файда от Еврофондове нямам и без ЕС имаше субсидии за зърно , ориз .. Даже в най-лошата година на Жан Виденов и Костов имаше субсидии равняващи се на един чувал тор на декар..
Сега даже програмите в Бюрото по труда са ЕС , все едно без нямаше обещетения за безработица и курсове и програми за безработица.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Герберската калинка успя да ни вкара в белята вече.
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Каквото са ни дали като европари по едно направление, ще си го вземат като глоби по друго направление. С едната ръка дават, с другата вземат. Честито!
3
25
 
7
 
! Отговори
Професор преди 11 месеца
Берем плодовете на орешарски.
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вече берем плодовете на гъбриел.
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На печелившите честито!