Балканските банди: Как са си поделили "бизнеса" в Европа?

Албанците с най-много молби за убежище, искат в Германия и Франция
29 дек 2017 10:44, Екип на Dnes.bg
33
Балканските банди: Как са си поделили "бизнеса" в Европа?
Снимка: Reuters, архив

Престъпните групи от Балканите са си поделили бизнеса в Европа и не си пречат една на друга. Това става ясно от доклад на Европейската комисия за безвизовото пътуване от Западните Балкани и страните от Източното партньорство.

Всички държави от бивша Югославия имат безвизов режим с ЕС, но по силата на механизъм, приет тази пролет, Брюксел може да им върне шенгенските визи при внезапни потоци от бежанци и мигранти или при заплаха за сигурността. Европейската комисия е натоварена да наблюдава процесите и да докладва за тенденциите веднъж годишно.

От анализа за 2017 г става ясно, че балканските бандити се профилират на национален принцип, оставяйки на останалите ниши, в които те да се разгръщат.

Сърбите и босненците например са най-активни в кражбите и обирите, докато черногорци се профилират в трафика на мигранти, става ясно от доклада.

Албанските престъпни групи продължават да са най-силния източник на организирана престъпност от региона с по 20 души месечно обявявани за издирване от службите на европейските държави. Следвани от босненците и сърбите.

Освен че са най-многобройните, албанските банди са и най-широкопрофилни, работейки активно в трафика на наркотици и на мигранти, в рекетьорството и изнудването, се казва в доклада. За разлика от останалите, албанците покриват всички основни видове наркотици за Запада от канабиса, през кокаина и хеероина. В страната се намират и най-големите запаси от оръжие на Балканите.

Македонските банди се профилират в трафика на хора и в доставката на хероин и синтетични наркотици.

Незаконният износ на археологически паметници, икони и църковна утвар е тяхна специализация, както и измамите със спортни залагания.

Босненските банди са най-силни в жилищните кражби, грабежите и изнудването, както и в трафика на хора. Страната остава едно от депата на крадени автомобили от Европа, откъдето те се преразпределят към други части на света.

Черногорските престъпни групи се занимават основно с трафика на кокаин и незаконните цигари. Те държат и бизнеса с “трансферите” на спортисти.

Сърбите се занимават основно с кражби и грабежи, силни са и в трафика на хора през Балканите, се казва в доклада.

Документът на Еврокомисията проследява и тенденциите за незаконната имиграция на балкански граждани към ЕС.

Въпреки, че отказите на молбите за предоставяне на политическо убежище в ЕС, са достигнали 91%, албанците са и най-многобройни в подаването им. Основните страни, в които те търсят закрила са Гърция и Италия, за разлика от всички останали балканци, които предпочитат Германия и Франция. Над 30 000 молби за убежище са подадени от албански граждани за европейска закрила. през 2016 г. 33 500 други живеят незаконно в Европа, се казва в документа на Брюксел.

Македонците подават молби за убежище основно в Германия. Там има и най-много незаконно пребиваващи. Те се опитват да останат и в Унгария, Словения и Хърватия. 470 души са се кандидатирали за бежанци в Исландия.

Като цяло шансовете за получаване на убежище в ЕС от граждани на балканските държави са ниски, като връщаните са между 90 и 160% от подадените молби.

България има споразумения за реадмисия с почти всички балкански държави. Проблеми се споменават само за връщането на неевропейски граждани, влезли незаконно от Сърбия. Белград взема обратно около 10 на сто от определените за реадмисия, се казва документа на Брюксел. Проблемът е сходен и за исканията за реадмисия от Унгария и Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
бобъра преди 6 години
До Анонименнали знаеш кой пръв пръв признава независимостта на Косово :)
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами изпуснали сте турската,тя може би е по-силна дори и от албанската.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шиптърите/албанците/ пласиран в Европа наркотиците, произвеждани от ЦРУ в Афганистан.
28
1
 
1
 
! Отговори
питащ? преди 6 години
до# 8 Кой си ти и за каква държава говориш .Има избори.Гласувай.Смешен!
27
4
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 27Така е.Американците стъпиха в цяла З Европа в Ю Корея.Стъпиха и в Центр.Европа.Навсякъде е глад и мизерия.
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Косово безработицата е 90 %. Единствената работа е в държавната администрация и селското стопанство. Единствено с наркотици и престъпления могат да се изхранват. Където стъпят американците това се получава- глад, мизерия, липса на държава.
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Узуне, как да не се пише за българските банди, бе. Не е вярно!Всеки ден чета за ГЕРБ.
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велика Албания вече е факт, а македонците са толкова глупави, дебели македонски "древни" глави.............тръгнали да се ерчат на българи и гърци............албанците ще им разкажат играта, ясно е!
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Албанската мафия подмина италианската, тя командва Косово,Македония, Черна гора и други държави , 1/2 от Балканския полуосстров!!!
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Българската ОПГ си има държава .
21
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българските банди в какво са се специализирали? в политиката??
20
2
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Нормално е в цивилизацията и демокрацията да има престъпни банди които цивилизовано да си поделят бизнеса за да не си пречат. Престъпността е бизнес както всеки друг бизнес. престъпникът при демокрацията е бизнесмен както лекарят, търговецът, месарят - пазарна икономика, демокрацията е най-съвършената система, никой не е измислил по-добра.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В пиенетена алкохол.
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек остава с впечатлението, че само хора от бивша Югославия и от Албания вършат престъпления в западната част на континента. Гражданите на България, Гърция и Турция вероятно не се броят вече за чужденци в Европа.Щеше да ми е интересно да прочета как се изявяват в тази сфера гражданите на България и дали се държи сметка за етническата им принадлежност.
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17 Узуна Най-добрите престъпници са тези,които никой нищо не е чувал за тях и нищо не е разбрал за тяхната дейност или се разбира след време!Така ,че нашите мафиоти са най-добрите,даже и във власта са внедрили свой хора ,които ни управляват!
16
1
 
16
 
! Отговори
Узуна преди 6 години
Много жалко, за нашите банди нищо не пише, май вече и бандитите ни не стават за нищо. Зле сме си във всяко едно отношение.
15
2
 
19
 
! Отговори
Строих къщи в Косово преди 6 години
Много ви знае устата да ревете, колко зле било тук. То си е зле заради вас, защото сте мрънкачи и акъла не ви стига да се оправяте сами, та за това чакате все на готово и търсите кой да обвинявате. Нищо не знаете, какво е извън нас. Аз съм работил в Косово, където имах договор да строя няколко къщи в близост до Прищина и престъпността на косовари е направо митична. Цялата държава е магистрала за трафик на хора и наркотици, а даже за убийство можеш да се покриеш с 2 телефонни разговора и 100 евро
14
1
 
33
 
! Отговори
Тъппп преди 6 години
...като връщаните са между 90 и 160% от подадените молби.Значи, ако 100 човека подадат молба, 160 от тях получават отказ!?! Хич не ми е ясна марематиката.
13
1
 
19
 
! Отговори
Тираджия преди 6 години
Че в България има престъпност - има... и то огромна, голяма - чудо е. Обаче вие НИЩО не знаете, какво е в бивша Югославия. Работил съм с всичките балкански държави западно от нас (Изключая Хърватия и Словения) и мога да ви кажа, че там е по-зле. Обаче Албания, Косово и Македония... Нямате идея какво е цели села да се изхранват с производство на наркотици и властта да УЧАСТВА направо! Черна гора се владее от мафия (въпреки че последно време са по-добре), а в Босна полиция все едно няма.
12
2
 
10
 
! Отговори
И ний сме дали преди 6 години
нещо на света - специализирах ме се в гепене(усвояване) под вещото ръководство на Баце!