Недемократичен, упадащ... Топ 5 на руската пропаганда за ЕС

Брюксел развенчава фалшиви новини за Европа, пуснати от Кремъл
29 дек 2017 15:30, Екип на Dnes.bg
301
Недемократичен, упадащ... Топ 5 на руската пропаганда за ЕС
Снимка: архив, Reuters

Какво не се случи през 2017 г. Така се нарича годишният обзор на специалния отдел в Европейската комисия, който се занимава с развенчаването на руската пропаганда в ЕС.

Според анализа през годината фалшивите новини с руски източник са заливали европейските медии, като основната стратегия на руската пропаганда е да представя Кремъл като миролюбив и добронамерен и да хвърля вината за всичко върху "лошия Запад".

Отделът, който се представя като "разбивач на митове", посочва, че пророкуваните от гласовете на Москва гражданска война в Швеция и окупирането на Европа от САЩ не са се случили. Приписваните на папа Йоан Павел Втори думи, че притокът на мигранти трябва да бъде спрян, не са казвани, а американски самолет не е изпускал атомна бомба над Литва.

Еврокомисията разказва какво стои зад добилите популярност публикации, че коледната украса в шведски град е била свалена по искане на мюсюлмански организации. Проверката показала, че осветлението било демонтирано от уличните стълбове, тъй като било много тежко и имало риск да падне върху минувачите.

Обяснява се и видеклипът за разграбвана от мигранти коледна елха в Швеция, което всъщност е филмирано в египетски мол.

Европейската комисия развенчава и публикациите в руски пропагандни сайтове, че естонската президентка Керсти Калюлайд е отказала да поздрави за Коледа православното руско малцинство, като обяснява, че държавният глава произнася само едно приветствие, което е адресирано към всички граждани.

Отхвърлят се и информациите, че на 1 януари украинският президент Петро Порошенко е приет в критично състояние в болница с алкохолно отравяне, които се приписват на Би Би Си с обяснението, че британската медия не е пускала такава новина.

Отделът за борба с руската пропаганда смята, че Кремъл се опитва да се представи като “невинен участник на международната арена, който прави всичко за разрешаване на световните проблеми, но непрекъснато се натъква на преследване от страна на Запада”. Като аргументи тук се посочват твърденията на Владимир Путин от годишната му пресконференция преди дни, че Русия не участва във военния конфликт в Източна Украйна и че Крим сам е решил да премине в състава на Русия при честен вот.

В същото време, се казва в анализа, "Западът" е определян като "русофобски" и му се приписват намерения да унизи и дискредитира Русия.

ЕС е представян от прокремълската пропаганда като "недемократичен", "неблагонадежден", "аморален", "използващ двойни стандарти" и "упадащ".

За целта Кремъл използва не само медии, но и официални представители на администрацията и дори министри, се казва в анализа. Цитират се интервюта на руския външен министър Сергей Лавров, че НАТО е обещала на Русия да не се разширява на Изток и че пактът тайно разполага войски в Полша и в Прибалтика, като и двете твърдения се опровергават.

Статията, представяща анализа, не споменава изявлението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че Москва е спасила българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война.

Според Европейската комисия основната цел на руската пропаганда са украинските граждани, които са подложени на най-голяма част от разпространявани от прокремълски издания фалшиви новини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още по темата: РусияЕСпропаганда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
35
 
19
 
! Отговори
азиатска му работа преди 6 години
В Русия всички са учили в едно училище и тяхната политика е лъжата и измамата.Те си говорят и не се чуват. ..ХА.ХА.ХАРусия създава информационни войски.Създадена е войска за информационни операции, което е значително по-ефективно и силно от всичко, което по-рано създадохме в това направление, което се нарича контрапропаганда, каза той.Пропагандата трябва да бъде умна, грамотна и ефективна,да се плаща на *** които да лъжат колко е велика Русия, добави руският министърът
2
3
 
12
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 6 години
Те са казвали тези неща с превантивна цел, за да предотвратят прикритите им замисли! Превенция господа, ако не сте чували за това! Бъдете им благодарни за това!
1
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха Егати развенчаването - на всичко отговорили с "Не, не е вярно" и толкос. Нали живеем в ЕС - всеки ден гледаме изцепките му... Не ми е нужна руска хибридна пропаганда.