Мария Габриел за опасността "фалшива новина"

40 експерта със стратегия срещу невярната информация
15 яну 2018 15:20,
103
Мария Габриел за опасността "фалшива новина"
Снимка: Bulfoto, архив

"Цифровите технологии промениха дълбоко начина, по който гражданите достигат до информация. Интернет дава чудесна възможност за разгръщането на свободата на изразяване и за медийното разнообразие.

Това създава и предизвикателства в областта на политиката, обществото и сигурността, отбеляза Мария Габриел след днешното първо заседание на експертната група на Европейската комисия, която предстои да предложи решение на проблема с фалшивите новини.

Еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел подчерта, че фалшивите новини не са новост, нито незаконни, но се разпространяват бързо и пораждат заплаха за образа на медиите и за нашите демократични ценности.   

"Целта ни е да предложим механизъм за установяване на фалшивите новини и пресичането на тяхното разпространение. Никой няма намерение да кара хората да вярват или да не вярват на дадена информация. Ако в ЕС не предприемем никакви действия, положението може да се влоши" - добави Габриел.
    
Експертната група се очаква да предложи напролет стратегия за борба с разпространението онлайн на невярна информация, както и определение за това що е то "фалшива новина".    Желание да се включат са заявили над 300 души, а 40 са били одобрени.

Комисията уточнява, че при избора на участниците са били взети предвид равномерното разпределение между журналисти, академични среди, нови и обичайни медии, географско и полово разпределение, участие на граждански организации.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оруел е описал ЕСССР по чудесен начин в книгата си
3
0
 
30
 
! Отговори
е преди 6 години
бате ги прати тия моми по Европата пари да докарват - те се изпожениха за чужденци
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мария Гаргамел ще ни пази от руската пропаганда.
1
0
 
40
 
! Отговори
zeus преди 6 години
ЕС не направиха ли вече Министерство на истината, което да казва коя новина е "истинска", т.е. удобна на властта?