Брюксел иска: Чешмяна вода, а не бутилирана в баровете

Подготвят промени в Директивата за питейна вода
3 фев 2018 08:00, Петя Славова
51
Брюксел иска: Чешмяна вода, а не бутилирана в баровете
Снимка: pexels.com

Собствениците на заведения да предлагат на клиентите си повече безплатна чешмяна вода и по-малко бутилирана, предлага Брюксел. Европейската комисия подготвя промени в Директивата за питейната вода, които целят подобряване на достъпа на гражданите до водоснабдяване и подобряване на качеството на водата за пиене, съобщава "Сега".

Зам.-председателят на ЕК Франц Тимерманс заяви пред БНТ, че 23 милиона от 500-те милиона европейци все още нямат достъп да питейна вода. Брюксел ще изисква от държавите членки да подобрят достъпа до вода за пиене, особено за уязвими и маргинализирани групи.

На практика това означава повече обществени чешми и водоснабдителни съоръжения в гета и махали. Еврокомисията ще разшири и списъка с вредни вещества, които не трябва да се съдържат в питейната вода. Ще се въведат и по-високи стандарти за строителните материали във водния сектор, като резервоари и тръби, които често са източник на замърсяване.

С мерките Брюксел се надява да окуражи хората да пият повече вода от чешмата. "Бихме искали да насърчим и собствениците на ресторанти и заведения да предлагат безплатна вода от чешмата на клиентите си. Мисля, че това ще повлияе положително на околната среща, на здравето на гражданите и на техните портфейли", допълва Тимерманс.

Според него така домакинствата в Европа могат да спестяват общо 600 милиона евро годишно. А също и да намалят пластмасовите отпадъци, замърсяващи европейските пътища, плажове и водни басейни.

Предстои в следващите месеци държавите-членки и евродепутатите да решат дали ще приемат предложенията на Комисията за насърчаване на консумацията на чешмяна вода.


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Чешма преди 8 месеца
Един разумен съвет.не драскайте по инерция а се замислете какви пари се смъкват от човешкото префърцунство.много претенции бре!!!!!
42
5
 
6
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
Щом ЕС казва да пием вода от чешмата знчи трябва да не пием от там. На ЕС не вярвам. ЕС са евреи-сатанисти които унищожават християнството.
41
9
 
0
 
! Отговори
Жендера преди 8 месеца
Тия Европа.
Да си пият квото искат аз ще пия минерална да мрът дано
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
DA NI KAJAT I KOGA DA OPRAVIAME JENITESI.
39
0
 
15
 
! Отговори
delibaltov преди 8 месеца
Доктор Радева ми е забранила да пия вода!
38
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ей,брюкселски зелки,чешмяната вода,която ние пием от доста време е с уран.Направо сме готови за гориво за ядрена централа.Искате ли да ви изпращаме и на вас?Няма проблем.Ще останете много доволни.
37
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От Брюксел няма да ми казват каква вода да пия.Следващия им ход ще бъде дали въобще да пием вода,кога и дали въобще да се къпем,колко и дали въобще да ядем.Не стига,че още ги дишаме,а непрекъснато ще ни налагат норми за това и онова.Ай с...р!
36
28
 
10
 
! Отговори
_ преди 8 месеца
До месера

Меркел никак не е малоумна ,щом Германия е първа икономическа сила . Никой не ти дава акъл какво да ядеш .... те просто ти казват ЧЕ трябва да ядеш ,щото ти си необразован човек и ядеш всичко. Правилата трябва да се спазват ,това е Европа мой човек ,а не Арабия . Бежанците трябва да се приемат .щом си в НАТО .
А въобще ако не ти харесва България в ЕС ,то можеш да се превключиш на друга държава -21 век е навън.
35
6
 
42
 
! Отговори
месара преди 8 месеца
писна ми от ес и от брюкселските милионери, дето ни дават акъл кога, как и какво трябва да ям, пия и живея, писна ми да ми казват кой имал права, писна ми да ми казват че трябвало тук да живеят *** "бежанци", писна ми от малоумието на некаква (меркел) държавата ми да е разграден двор,..... ама много ми писна!!!
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е че ние тука отдавна си пиеме чешмяната вода ,защото у нас бол вада и земя ,во ние си правим кал
33
4
 
33
 
! Отговори
Яне преди 8 месеца
Още някоя простотия Брюксел няма ли да измислят - график кога да се виждам със съпругата си - кога какво да и правя
32
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ние от чешмата, а те перие. тея са големи умове като става дума за хората, но за тях лимузини, мраморни плотове, петзвездни хотели и ресторанти. аре малко да ходят да се снимат
31
8
 
37
 
! Отговори
допълнение преди 8 месеца
Карахме си без винетки и фарове посред пладне,без колани. Пушехме в ресторантите, пиехме бира в стъклени бутилки по стадионите. Лекувахме се безплатно,плащахме сметки колкото сега е само тази за вода и т.н.
30
7
 
14
 
! Отговори
Доктор Радева преди 8 месеца
Абе, ей! Водата е гадно питие! Пийте само домашна рикия и ще сте здрави!
29
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да дойдат те да пият тая Вода!!!
28
10
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вярно е, че трябваше да слушаме Кремъл, но когато слушахме Кремъл България изстрелваше спътници, произвеждаше космически уреди която още се ползват на орбиталните станции, 70те години наред с Япония и САЩ беше една от трите страни в света които произвеждаха main frame компютри. А когато слушаме Вашингтон и техните марионетки от Брюксел българия произвежда само чистачи и пpocтитутки за западна Европа а всичко стоки се внасят.
27
1
 
17
 
! Отговори
*/* преди 8 месеца
До Анонимен Само,ако след всички европейски простотии останат живи българи.
26
3
 
18
 
! Отговори
House M.D. преди 8 месеца
Следващата стъпка ще е литий в язовирите.
25
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някой може ли да каже колко хора в европейски мащаб получават пари за да се занимават с глупости
24
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до *** . Е само Кремъл ли да слушаме. Нека има и баланс. Сега 70 г. да слушаме и ЕС.
И ни е ред. Винаги сме били територия на ВЕЛИКАТА СВЕЩЕНА РИМСКА ИМПЕРИЯ.