Брюксел иска: Чешмяна вода, а не бутилирана в баровете

Подготвят промени в Директивата за питейна вода
3 фев 2018 08:00, Петя Славова
51
Брюксел иска: Чешмяна вода, а не бутилирана в баровете
Снимка: pexels.com

Собствениците на заведения да предлагат на клиентите си повече безплатна чешмяна вода и по-малко бутилирана, предлага Брюксел. Европейската комисия подготвя промени в Директивата за питейната вода, които целят подобряване на достъпа на гражданите до водоснабдяване и подобряване на качеството на водата за пиене, съобщава "Сега".

Зам.-председателят на ЕК Франц Тимерманс заяви пред БНТ, че 23 милиона от 500-те милиона европейци все още нямат достъп да питейна вода. Брюксел ще изисква от държавите членки да подобрят достъпа до вода за пиене, особено за уязвими и маргинализирани групи.

На практика това означава повече обществени чешми и водоснабдителни съоръжения в гета и махали. Еврокомисията ще разшири и списъка с вредни вещества, които не трябва да се съдържат в питейната вода. Ще се въведат и по-високи стандарти за строителните материали във водния сектор, като резервоари и тръби, които често са източник на замърсяване.

С мерките Брюксел се надява да окуражи хората да пият повече вода от чешмата. "Бихме искали да насърчим и собствениците на ресторанти и заведения да предлагат безплатна вода от чешмата на клиентите си. Мисля, че това ще повлияе положително на околната среща, на здравето на гражданите и на техните портфейли", допълва Тимерманс.

Според него така домакинствата в Европа могат да спестяват общо 600 милиона евро годишно. А също и да намалят пластмасовите отпадъци, замърсяващи европейските пътища, плажове и водни басейни.

Предстои в следващите месеци държавите-членки и евродепутатите да решат дали ще приемат предложенията на Комисията за насърчаване на консумацията на чешмяна вода.


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Чешма преди 11 месеца
Един разумен съвет.не драскайте по инерция а се замислете какви пари се смъкват от човешкото префърцунство.много претенции бре!!!!!
42
5
 
7
 
! Отговори
Аз преди 11 месеца
Щом ЕС казва да пием вода от чешмата знчи трябва да не пием от там. На ЕС не вярвам. ЕС са евреи-сатанисти които унищожават християнството.
41
9
 
1
 
! Отговори
Жендера преди 11 месеца
Тия Европа.
Да си пият квото искат аз ще пия минерална да мрът дано
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
DA NI KAJAT I KOGA DA OPRAVIAME JENITESI.
39
0
 
15
 
! Отговори
delibaltov преди 11 месеца
Доктор Радева ми е забранила да пия вода!
38
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ей,брюкселски зелки,чешмяната вода,която ние пием от доста време е с уран.Направо сме готови за гориво за ядрена централа.Искате ли да ви изпращаме и на вас?Няма проблем.Ще останете много доволни.
37
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От Брюксел няма да ми казват каква вода да пия.Следващия им ход ще бъде дали въобще да пием вода,кога и дали въобще да се къпем,колко и дали въобще да ядем.Не стига,че още ги дишаме,а непрекъснато ще ни налагат норми за това и онова.Ай с...р!
36
28
 
10
 
! Отговори
_ преди 11 месеца
До месера

Меркел никак не е малоумна ,щом Германия е първа икономическа сила . Никой не ти дава акъл какво да ядеш .... те просто ти казват ЧЕ трябва да ядеш ,щото ти си необразован човек и ядеш всичко. Правилата трябва да се спазват ,това е Европа мой човек ,а не Арабия . Бежанците трябва да се приемат .щом си в НАТО .
А въобще ако не ти харесва България в ЕС ,то можеш да се превключиш на друга държава -21 век е навън.
35
6
 
43
 
! Отговори
месара преди 11 месеца
писна ми от ес и от брюкселските милионери, дето ни дават акъл кога, как и какво трябва да ям, пия и живея, писна ми да ми казват кой имал права, писна ми да ми казват че трябвало тук да живеят *** "бежанци", писна ми от малоумието на некаква (меркел) държавата ми да е разграден двор,..... ама много ми писна!!!
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е че ние тука отдавна си пиеме чешмяната вода ,защото у нас бол вада и земя ,во ние си правим кал
33
4
 
33
 
! Отговори
Яне преди 11 месеца
Още някоя простотия Брюксел няма ли да измислят - график кога да се виждам със съпругата си - кога какво да и правя
32
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ние от чешмата, а те перие. тея са големи умове като става дума за хората, но за тях лимузини, мраморни плотове, петзвездни хотели и ресторанти. аре малко да ходят да се снимат
31
8
 
37
 
! Отговори
допълнение преди 11 месеца
Карахме си без винетки и фарове посред пладне,без колани. Пушехме в ресторантите, пиехме бира в стъклени бутилки по стадионите. Лекувахме се безплатно,плащахме сметки колкото сега е само тази за вода и т.н.
30
7
 
14
 
! Отговори
Доктор Радева преди 11 месеца
Абе, ей! Водата е гадно питие! Пийте само домашна рикия и ще сте здрави!
29
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да дойдат те да пият тая Вода!!!
28
10
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вярно е, че трябваше да слушаме Кремъл, но когато слушахме Кремъл България изстрелваше спътници, произвеждаше космически уреди която още се ползват на орбиталните станции, 70те години наред с Япония и САЩ беше една от трите страни в света които произвеждаха main frame компютри. А когато слушаме Вашингтон и техните марионетки от Брюксел българия произвежда само чистачи и пpocтитутки за западна Европа а всичко стоки се внасят.
27
1
 
17
 
! Отговори
*/* преди 11 месеца
До Анонимен Само,ако след всички европейски простотии останат живи българи.
26
3
 
18
 
! Отговори
House M.D. преди 11 месеца
Следващата стъпка ще е литий в язовирите.
25
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Някой може ли да каже колко хора в европейски мащаб получават пари за да се занимават с глупости
24
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
до *** . Е само Кремъл ли да слушаме. Нека има и баланс. Сега 70 г. да слушаме и ЕС.
И ни е ред. Винаги сме били територия на ВЕЛИКАТА СВЕЩЕНА РИМСКА ИМПЕРИЯ.