Захариева към ЕС: Отворете вратите към страните от Западните Балкани!

Министърът на външните работи пред немското издание Die Welt
Обновена: 6 фев 2018 09:06 | 6 фев 2018 07:00, Петя Славова
54
Захариева към ЕС: Отворете вратите към страните от Западните Балкани!
Снимка: архив, Булфото

Европейският съюз има жизненоважен интерес да гарантира, че регионите в непосредствена близодст до него са стабилни и сигурни. Това заяви българският министър ва външните работи и вицепремиер за съдебната реформа. Екатерина Захариева даде интервю за германския национален всекидневник Die Welt, предаде "Фокус".

Коментирайки значението на европейската интеграция на Западните Балкани, един от приоритетите на председателството на Съвета на ЕС, което България пое в началото на годината, министър Захариева припомни, че страните от региона са получили обещание за присъединяване преди 15 години в Солун, но оттогава насетне са предприети твърде малко стъпки към приближаването им към членство в общността.

Още по темата

"Много хора в региона имат чувстото, че чакат твърде дълго. Вече не виждат никакви перспективи за присъединяване. Трябва да променим тази гледна точка. Трябва да дадем ясен политически сигнал на страните от Западните Балкани, че нашите врати са отворени за тях", кате горична бе Захариева.

Същевременно тя допълни: "В някои страни от Западните Балкани младежката безработица е над 60 %. Без перспективата на ЕС и икономическия взъход много млади хора ще напуснат страната си или ще бъдат застрашени от радикализация. Вече има необичайно много "чуждестранни бойци", т.е. млади хора от чужбина, които се борят за "Ислямска държава". ЕС има жизненоважен интерес да гарантира, че регионите в непосредствена близост до него са стабилни и сигурни".

На въпрос какво може да направи Брюксел, за да стимулира икономиките на страните от региона, българският външен министър отговори: "Например, насъчаване на публични и частни инвестиции. Изграждането на пътища е също толкова важно, колкото и трансграничните връзки за електроенергия. Изграждането на транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура е от решаващо значение за страните в региона".

Захариева призна, че вижда на Балканите конкуренция между Европа, Турция, Русия и Китай. "Става въпрос за налагане на икономическо и културно влияние. Това е още една причина, поради която сега трябва да се погрижим повече за региона", предупреди министърът на външните работи на България.


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С бедни никой не иска да дружи.
36
0
 
3
 
! Отговори
самата истина преди 1 година
Живея в Германия и гледам новини всеки ден.Думата "България" дори не се споменава по какъвто и да е повод . дори не казаха ,че Меркел е идвала в БГ. 5 пари не дават за нас.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бързо говореща като навита на пружина , но налице нищо полезно за обществото . Обикалят света и си живеят царски . Подписва конвенция , която не е в полза на народа , а обратно . Сега ще и сърбаме горчивата каша . Нас ни мислят за деца , които не разбират и ще ни прекарват както им е удобно . Сбърка даже с езика на съседната македонска държава без да и се направи въпрос от никой .
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, и тая кукумяУка ЗАПОЧНА като Банкянския да се взема много на сериозно и да ДАВА НАСТАВЛЕНИЯ на Европейския съюз. Ле-ле, какво нещо е да те "набедят", че от теб зависи нещо ... И да ти гледат сеира. –:)
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Захариева ,в твоята къща пускаш ли ,който и да е ???
Само питам.
32
3
 
10
 
! Отговори
гост преди 1 година
Ама, че недоразумение си имаме за външен министър. Останахме последни в класацията на държавите в ЕС и станахме за назидателен пример на всичко. Последната дупка на кавала щяла да приобщава западните балкани - те да не са луди бе! Пак плямпа глупости.
31
1
 
11
 
! Отговори
pitanka преди 1 година
защо никъде и никой не обясни какво ще ги правим тия мюсулмански страни като Босна, Черна гора, Албания и даже и Херцеговина? Там е джамия до джамия, построени с пари от Саудитска Арабия. Ще си "сложим таралеж в гащите" и после като баба Меркел ще се чудим защо стана така?
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грешите , албанци и ши..п..та..ри са добри съседи , е малко ша на поокрадат , малко ша на поубиват , малко ша на изнасилват , ама дайте - широко отваряйте прозорци и врати
29
3
 
15
 
! Отговори
бля бляяяяяя преди 1 година
И това недоразумение тръгна да оправя света! По добре си поставете и изпълнете реални цели свързани с РъБъ!
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това нещо ни е външен министър! Ами да при тоя Баш социолог, какъв да ни е!
27
1
 
16
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Не си прав. Най-голямата грижа на Вожда е Ердоган.
Но защо?
Да не го е осиновил?
Аз си мислех, че най-голямата му грижа трябва да е България и българите, а то - първа и най-важна грижа Турция и Ердоган, втора най-важна грижа някакви Западни балкани.
Абе що не щат да го наричат Велика Албания и Косово, както им е истинското име на "Западните балкани"?
Само те ни липсваха до сега и съвсем ще я втасаме.
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американски агент, с два грама мозък и пет минути трудов стаж, командва EС?!?
Цирк!
За тази заслуга, следващатта и длъжност чакм да бъде премиер или президент - каквото и изберат от американското посолство.
25
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ах как приятно квичите, драскачи безродни!
24
1
 
12
 
! Отговори
кошмари преди 1 година
Захариева си говори високопарно и се вдъхновява и прелива от вярност към Ес, а немеца гледа мрачно и си мисли що му е на баир лозе- нов балкански Вишеград...
23
1
 
13
 
! Отговори
nobi преди 1 година
Тия ненормални ли са ? Турция ще оправят, западните балкани, украйна. Не виждате ли в каква кочина живеем
22
2
 
19
 
! Отговори
Чук Чук преди 1 година
Тази мекащата като си отвори устата и става старшно.И тя подобно на другите стоножки на Борисов е пълен провал и няма една успешна "реформа".Всъщност направи само една такава...направи успешен скок в леглото на Горанов,така както преди 2 години Праска Павлова скочи в това на Московиц.
21
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решихме проблемите в Б-я, сега почваме да оправяме и света лека полека - първо с т.н. "Западни Балкани" :-)
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Когато не ставаш ... "въведе справедливост в обществото"...Ти верно ли?...Хаха..
19
3
 
11
 
! Отговори
Goo Goo преди 1 година
Не знаех,че има такова нещо като "Западни Балкани".Брей тези калинки бе...
И освен това нали уж бяхме пълноправен член на ЕС и дори нещо повече-бяхме фактор.Така "уж" не убеждаваше Старецът от Банкя.
18
4
 
20
 
! Отговори
Когато не ставаш преди 1 година
Когато не умееш да управляваш си личи. Борисов дойде на власт с огромно очакване да въведе справедливост в обществото, но подобно Мадритския агент на КГБ и той си е имал задни мисли и така, когато не можеш да управляваш за хората, почваш срещу тях. Затова се повтаря като латерна идеята за Западните Балкани, чието влизане в ЕС не зависи от България. Преди две седмици беше изяснен въпроса за приемането им, но Захариева просто няма какво друго да каже и повтаря заученото безсмислено