Европа тласка Турция в периферията. Кой ще спечели?

На Анкара се гледа като на отбор, отпаднал от Висшата лига
Обновена: 7 фев 2018 16:04 | 7 фев 2018 16:00, Екип на Bloomberg
70
Европа тласка Турция в периферията. Кой ще спечели?
Снимка: Reuters

В последно време отношенията по оста Брюксел-Анкара се промениха коренно. Това коментира журналистът и анализатор Мехмед Юмер в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Ако допреди 5-6 години Турция усилено правеше правеше опити за пълноправно членство в ЕС, то сега вече тя коренно изостана не само в преговорния процес, но и в много други отношения, дори в сферата на спазване на човешките права и демокрацията“.

По думите му на Турция вече се гледа като на отбор, отпаднал от Висшата лига.

„Но Европа гледа на Турция не само като на отпаднал отбор, но и като на огромен пазар, с който може да има търговски отношения“.

„Ердоган е в позицията на молещия, буквално чухме самопокана от страна на турския лидер. От друга страна той наистина използва нашата трибуна на европредседателството, за да отправи директно посланията си към Брюксел“, каза още анализаторът.

Той добави, че не може да се уеднакви външната политика на Брюксел, защото всяка държава членка гледа собствения си интерес спрямо Турция.

„Президентът Ердоган сега започва една голяма политика на снишаване спрямо Европа, докато по-рано действаше политиката на острия тон. Европа все пак ще търси някаква обща позиция“.

Според журналиста най-преимущественият въпрос е какво може да спечели Брюксел от взаимоотношенията с Турция, защото тя рано или късно ще стане още по-зависима.

„Нищо че сега държи много силен коз, какъвто е бежанският. Все пак Турция не произвежда, а сглобява техника, т.е в технологично отношения тя ще бъде по-зависима от ЕС“.

С течение на времето Европа ще се опита да тласне Турция в периферията, смята той.

Какви са отношенията между Анкара и Москва? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Да не говориме за къси поли или нещо подобно."*** ти май ги помисли като вашите киВли...:-) :-) :-) кой обикаля през зимата с къси поли или нещо подобно??? :-) :-) :-) :-) не видял къси поли февруари месец... :-) :-) :-) брех брех...:-) :-) :-)
20
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция никога не е била в центъра ,та някой да е избутъл в периферията!Мястото й не е във Висшата лига,а някъде в дълбоките провинциални зони!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не говориме за къси поли или нещо подобно.Ей сега гледах уеб камери от София. Къси поли не видях изобщо. Само някакви със забрадки ли, шалове ли не разбрах
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция влена в Европа, ама в дръгия смисъл... Като изкарвате само хора на народно републиканската партия и като каже нещо дет Ви харесва, че това не означава, че е така!!! :-) Турция влена в Европа... Влена :-)
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Геополитическото положение на една държава е такова, каквото е, не е черга да я вземеш от коридора и да я постелеш в дневната.В ЕС си има център, полупериферия и периферия.Лошото за нас е, че сме в периферната зона на 3-и велики сили и въпреки всичко, всеки българин си отговаря сам иска или не иска да има български етнос, остава или напуска България.
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мехмед Юмер е гюленист. Нищо от това което казва не се е сбъднало до момента.
15
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция никога не е била в Европа.Тя е там където и е мястото.С Турция само търговски обмен като с всички страни от близкия изток.Нищо друго.
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ми е... Как в тези предавания един път не изкараха от тия 50 и кусур процента дет харесват Ердоган... Справедливо ли е да се канят се от Народно Републиканците... Те не представляват ЦЯЛА ТУРЦИЯ ало журналията!
13
5
 
15
 
! Отговори
реалист преди 6 години
"Европа тласка Турция в периферията. Кой ще спечели?"Че тя си там и там трябва да бъде. Няма нищо европейско в нея. Само ИК.
12
2
 
14
 
! Отговори
Осман Ястреблията преди 6 години
И това ни е много.
11
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то мястото на отпадъците е в периферията на имота, и на гюбрето също. Тия турците ако се мислят за нещо друго много се лъжат.
10
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа не тласка никой никъде. За да стане член, всяка държава-кандидат трябва да изпълни определени критерии. Ако Турция се надява, че за нея ще действат по-специални правила, ЕС недвусмисленно показва, че това няма как да се случи.
9
7
 
18
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Турция е окупирала вече 700 г една минимална част от европа и си мисли че е стъпила в рим трябва да се прекратят всякакви отношения с нея феса разбита само от бухалка, докато не станат будисти ще са все същите османски завоеватели. Където е минсл тюрбан всичко става на курбан
8
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел иска да прави мигрантски път на коприната. Иска да махне визите и да привлича маси от хора от Индия и Бангладеш през Пакистан, Иран и Турция в Германия. Жената има фетиш по исляма. Вманиачила се е в исляма както Хитлер в евреите. Така че за мен Турция е в по-добри позиции, тъй като турците са СЛАБОСТ на германските политици още от време оно!
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС се опитва да оказва натиск върху Турция, спор няма, но това не е традиционният натиск, който той отказва върху силно зависими страни, каквито са например България, Гърция или Румъния. По-скоро управниците в Брюксел са склонни да използват маши, за да постигнат конкретни договорки с Ердоган, който наистина има 2-3 коза в ръцете си, какъвто е примерът с "бежанците". В обобщение може да се каже, че не е хубаво човек да си има работа със страхливци.
6
11
 
16
 
! Отговори
noFreeman преди 6 години
hahaha въобще не му е нужна европата... скоро всички пазари ще са му отворени към Русия. Дреме му в европейската *** какво говорят.
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция няма да влезе в ЕС, но ислямолюбивите евролидери искат турци затова са замислили друг план - ще махат визите им
4
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция никога няма да бъде в ЕС, ще ги будалкат колкото си искат и вечно ще чакат, така както ни лъжат с Шенген вече колко години
3
10
 
14
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
Ердоган е в позицията на молещия, буквално чухме самопокана от страна на турския лидер. От друга страна той наистина използва нашата трибуна на европредседателството, за да отправи директно посланията си към Брюксел.Хахахахахаххахаха
2
12
 
20
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Сдухания трябва да знае, че Европа ( поне допреди 2 години ) не е арабски сук, където най-гръмогласния примитивник привлича най-много клиенти.Лошото е, че Европа днес се ръководи от *** като Меркел - и сигурно ще "легне" на султана за да угоди на милионите турци , и останалата алаходупеща се маса в Германия. Освен това - фюрерката си търси нова дойна крава - да мнася членски внос - та тя да финансира хобито си - ислямизация на Европа с темпото на Блицкриг!