Обичаме Европа и това е! За 80% от българите Съюзът е модерен

Отрицателно мнение към Брюксел споделят едва 14%
377
Обичаме Европа и това е! За 80% от българите Съюзът е модерен
Снимка: архив, Ройтерс

57% от българите имат положителна представа за Европейския съюз, а близо половината (47%) оценяват посоката на развитие на ЕС като правилна. Данните са от последното допитване на "Евробарометър", проведено по поръчка на Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Това ни нарежда на едно от водещите места по този показател заедно с Ирландия, Люксембург и Португалия. Едва 14% от българите имат отрицателна представа за Съюза, а една четвърт са с неутрална нагласа.

За 80% от българите Европейският съюз е модерен, демократичен (75%) и прогресивен (67%).

Оценките на българите по отношение на различните приоритети на ЕС до 2020 г. съвпадат със средноевропейските, като те са оценени като подходящи, точно такива, каквито следва да бъдат - нито твърде скромни, нито твърде амбициозни.

Най-висока подкрепа българите заявяват по приоритета, свързан със заетостта – до 2020 г. три четвърти от хората в активна трудова възраст да имат работа. На второ място по подкрепа е образователната цел – намаляване на дела на младите българи, напускащи училище без никаква квалификация до 10%.

В България общественото мнение е положително настроено (75%) към сътрудничеството и изработването на обща политика в областта на отбраната и сигурността на държавите-членки на Европейския съюз, също обща към идеята за европейска политика за миграцията (68%) и обща външна политика (66%).

Няма полярност в мненията на българското общество относно състоянието на европейската икономика. Мнозинството (61%) го определя като добро. Подобна висока оценка силно контрастира с мнението за състоянието на националната ни икономика, за която положителна оценка споделят едва 18% от българите.

Над две трети считат, че ЕС разполага с достатъчно власт и средства, за да защитава икономическите интереси на Европа в световната икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още по темата: ЕСЕвробарометър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всиичко живо бяга на Запад от комунизма тук.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До5 Не усещам нищо още...какво става, че не става?
13
4
 
36
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Егати поръчковата статия!! Аз пък който питам все казва,че не е доволен и би предпочел да излезем от ЕС.Незнам на кое да сме доволни?! На откраднатите и "усвоени" проекти! Или на новооткритите работни места и инвестиции? На новите магистрали дето след ремонта трябва ремонт? Или на санираните блокове дето падна изолацията на 50% да не кажа и повече от тях? Или на земеделските субсидии дето нито един свестен и почтен фермер неможа да се добере?И т.н и т.н
12
4
 
29
 
! Отговори
11 преди 6 години
Тва са глупости - я да направят референдум да им проверим резултата да видят кон боб яде ли.
11
2
 
7
 
! Отговори
lol до 1 преди 6 години
абсолютно беше прав - едно време беше същото - който не мисли като нас е де*бил...е тогава имаше лагери и превъзпитателни учреждения...
10
3
 
21
 
! Отговори
Диана Митова преди 6 години
Модерен е за ***-те и наркодилъри-те . Статия за информация . Казах ви , излагате се . Времето ви изтича . Всичко се срива . Нямате сила да се борите с това , което идва . И това го пиша аз - Диана Робертинова Митова - проститут- ка и наркоразпространител-ка в Епсом - Лондон . Имаме и канала за контрабандни цигари . Какво знаете вие :)
9
3
 
32
 
! Отговори
Евлоги преди 6 години
"...Данните са от последното допитване на "Евробарометър", проведено по поръчка на Европейската комисия..."Данните са от анкета "Ползвате ли градски транспорт", проведена в автобус номер 36...
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2Вие, ако си пред народа не Ви завиждам.
7
26
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 години
България е Европа, а не северна Азия!Това е истината!Е, има едни около 20%...и все по-малко.
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГробокопачТо и тези които уж са питани и те представа си нямат , че са ги питали :)
5
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е като всички обичат герб.
4
3
 
16
 
! Отговори
преди 6 години
До Анонимен 2Е как - зад теб сме, след малко ще го усетиш.
3
6
 
24
 
! Отговори
20% преди 6 години
Не вярвах на Иво Христов, когато сподели съотношението 80 към 20.
2
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А русофилите къде са в тези проценти?
1
6
 
27
 
! Отговори
80% преди 6 години
Явно професорът е бил прав.