Няма дата за мониторинга, продължавайте да тичате

Еврокомисарят Тимерманс обеща да не взема гласа на Румъния в ЕС
27 фев 2018 22:49, Екип на Dnes.bg
13
Няма дата за мониторинга, продължавайте да тичате
Франк Тимерманс. Снимка: Reuters

Европейската комисия заяви, че няма крайна дата за свалянето на наблюдението на борбата с корупцията и организираната престъпност в България и Румъния.

Първият зам. на председателя й Жан-Клод Юнкер, Франс Тимерманс заяви днес в Брюксел, че свалянето на Механизма за сътрудничество и наблюдение „не е въпрос на дати, а на изпълнение“.

През 2015 г. Юнкер обеща след среща с Бойко Борисов, че мониторингът ще бъде свален до края на мандата на настоящата Европейска комисия, който изтича в края на 2019 г. Наскоро той отново коментира въпроса, без да се ангажира с дата.

Коментарът на Тимерманс дойде по повод ситуацията в Румъния, където протестите продължават без прекъсване от миналата година заради опитите на правителството да промени законодателството като намали правомощията на агенцията за борба с корупцията сред управляващите. Заместникът на Юнкер заяви, че след визитите на румънския президент Карл Йоханис и на новия премиер Виорика Дънчила, смята да посети Букурещ следващия четвъртък, за да се запознае на място с проблемите и с плановете на управляващите за правосъдни реформи.

„Направете така, че да можем да сложим край на механизма. Това не е въпрос на дати, а на изпълнение“, заяви Тимерманс. Той оприличи работата по мониторинга на маратон и призова „не спирайте 500 метра преди финала, продължавайте да тичате“.

България и Румъния имат различни показатели по механизма и Еврокомисията настоява, че оценява двете страни поотделно, според собствените им постижения, но е малко вероятно двете да бъдат разделени.

Следващите доклади ще започнат да се пишат през пролетта, като Брюксел ще ги представи преди края на годината.

На тръгване за Букурещ, Тимерманс успокои властите, че Еврокомисията не обмисля да започне наказателна процедура по чл. 7 от Договорите на ЕС, която е най-тежкото наказание срещу държава членка и може да доведе до отнемане на правото й на глас.

Такава се води в момента само срещу Полша. Днес Тимерманс изложи аргументите на Комисията за задействането на процедурата, известна още като „ядреното копче на ЕС“ пред министрите по европейските въпроси на ЕС.

Според него всички държави са изразили подкрепа за спазването на върховенството на закона и за независимостта на съдебната власт, които според Еврокомисията са нарушени в Полша от направената в страната правосъдна реформа.

Брюксел очаква отговор от Варшава по обвиненията си преди да реши как да постъпи и дали да поиска от страните членки да наложат наказание на Полша.

„Ако предложението, което получим е съдържателно, ще търсим компромис. Ако не е, бързо ще се върнем към Съвета с искане за решение“, заяви Тимерманс.

Той добави, че новият премиер на Полша Матеуш Моравецки поне е склонен да преговаря с Брюксел, но уточни, че „диалогът има смисъл, само когато носи резултати“.

 „Не оспорваме правото на коя да е страна да реорганизира съдебната си система, но нуждата от реформи в съдебната власт не може да бъде извинение за увеличаване на политическия контрол върху съдебната власт. Независимостта на съдебната власт е незаменима за функционирането на ЕС и за работата на общия пазар“, заяви първият заместник на Юнкер.

Полша промени правилата за работа на конституционния си съд – Конституционен трибунал, както и реда за назначаване и уволняване на магистрати на по-ниски нива, с които позволява на министъра на правосъдието да има думата по тяхната кариера. Брюксел спори с Варшава и по правомощието на министъра да преценява кои решения на конституционния съд да бъдат публикувани и кои не.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължавайте да тичате...!... като хамстери на колело.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е важно мониторинга да продължи. Премахването му би означавало капитулиране пред мафията и корупцията. Браво на ЕС.
11
9
 
13
 
! Отговори
h преди 6 години
тая жалка, толерастка, третополова шенгенска 4икия надсмива ли ни се !!!???РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС И НАТО !!!???28 години грабеж и унижения стигат !!!
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължавайте да тичате, до 500 меттра "В Россия съм, в Роосия съм"!
9
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ама вие що мислите, че хората избират Тиквата? Той има достатъчно капитал вече сам да се самоизбира, като путяя. Няма как по честен начин с такова управление, пълно със скандали да печели избори, разберете го!
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Па хората като луди търчат да гласуват за Тиквата, това е ясен знак, че не искат да се преборят с корупцията. Та как ще се бориш с корупцията като всеки е компиран, хайде нека речем 9 от 10 са корумпирани. Тичайте, ако ще летете да каже е все тая.
7
1
 
19
 
! Отговори
Доклади преди 6 години
Това с Гинка се случва веднъж на сто години, пък било то и в България. Циркът е пълен този път :)
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Далавераджийството, тарикатлъка и корупцията в България трудно ще приключат, защото са ни генетично заложени.. за жалост
5
4
 
13
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Пак ЕС, пак мониторинг, пак популистки доклади, и в един момент се получава, че едва ли не аз или правителството участваме в някакви тъмни сделки.
4
0
 
23
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Подозирам някакъв майсторски сценарий срещу мене. Обещавам им на тези хора от Брюксел да ги разнищя докрай.
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
наште са отличници по корупция, сагата Гинка е достойна за учебниците!
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС не са така заблудени, като великия брат от съветските времена.
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как да има дата, на всички е ясно, че държавата ни е изгнила от корупция, колкото и да я "бори" Боко