В Брюксел арестуват бездомници, спасяват ги

10 души прибрани насила, за да ги предпазят от измръзване
27 фев 2018 11:30, Екип на Dnes.bg
5
В Брюксел арестуват бездомници, спасяват ги
Снимка: архив, Reuters

Спящи на улицата бездомници бяха арестувани в Брюксел, за да бъдат спасени от премръзване в необичайния студ, настигнал страната.

Полицията беше изпратена в няколко квартала в столицата да прибере спящите на открито, дори ако те не желаят да отидат в градските убежища.

Градоначалникът на община “Иксел” Винсен Де Волф обясни, че акцията се прави за доброто на хората, тъй като студовете могат да им причинят измръзване и смърт.

Общината е заделила отопляемо помещение, където те да бъдат подслонени временно, докато премине ледената вълна.

Кметът е наредил на полицията да прибира принудително бездомниците, които не желаят доброволно да отидат в приютите на общината или на благотворителни организации. 10 човека бяха прибрани в първия ден от акцията.

Белгия е в ръцете на т нар. “Сибирска мечка” - антициклон, довел до необичайно ниски температури, стигащи до минус 10, но усещащи се до минус 17 градуса. Като най-лошото все още предстои в сряда и четвъртък, когато се очаква живачните стълбове да паднат още по-ниско.

"Бездомните са отвеждани в отоплени стаи, където се преглеждат от лекар, който определя здравословното им състояние и преценява дали за тях ще бъде опасно да бъдат върнати на открито. Ако лекарят е съгласен, те биват оставяни в общината до следващата сутрин”, поясни кметът.

Около 3000 бездомници живеят в Брюксел и околностите. “Иксел”, където се намират централите на основните европейски институции, са сред предпочитаните места за пренощуване на открито заради многобройните отводи на климатични инсталации.

Кметовете на останалите квартали също са издали заповеди за принудително събиране на бездомници, като се наблегне първо на децата, спящи навън. Повечето от тях са румънци, просещи през деня от пешеходците.

Пренощуването на открито не е забранено в Белгия. Властите могат само при изключителни обстоятелства и “абсолютна необходимост” да преместват от улиците бездомниците.

Общинските приюти в Брюксел ще бъдат отворени до 8 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
33
 
! Отговори
муспи преди 6 години
По утечка на секретна информация от синедриона, Белгия стремително мургавее! Виновни са България и Румъния!
2
0
 
37
 
! Отговори
Бе преди 6 години
румънски граждани са, но не точно румънци!
1
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бездомници, ама в Брюксел. При евродепутатите, при мултикултурна Европа.