Бивш руски шпионин – отровен във Великобритания

Пострадала е и спътничката му, приети са в болница
6 мар 2018 08:08, Петя Славова
101
Бивш руски шпионин – отровен във Великобритания
Снимка: Reuters

Бивш полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) е хоспитализиран в критично състояние в британския град Солзбъри, след като е бил подложен на въздействието на неизвестно вещество, съобщава "Фокус".

Сергей Скрипал е на 66 години, бивш агент от ГРУ, шпионирал за британското разузнаване и неговата 30-годишна спътница са настанени в реалимация след посещение в търговски център в Солзбъри, където живеят. Полицията подозира, че двойката е отровена с неизвестно вещество.

Инцидентът се е случил в неделя в търговски център в града. На двамата посетители им станало лошо и са повикали екипи на "Бърза помощ", които са ги транспортирали в болница. Според част от медиите, Скрипал и жената са намерени в безсъзнание на пейка в търговския център. Двамата не са имали видими следи от наранявания.

По-късно лекарите са заключили, че двамата са пострадали от въздействието на неизвестно токсично вещество. След резултатите от първия анализ в търговския център са изпратени представители на спецслужбите, които са извършили дезактивация (отделяне на радиоактивни вещества) в помещенията, в които са се намирали Скрипал и спътницата му. Медиците в града обаче са разпространили събщение, в което призовават жителите да се обръщат към болниците само при спешни случаи.

Причината за отравянето на бившия полковник на руското разузнаване все още не е установена. От полицията уточниха, че към настоящия момент нямат основания да третират случая като терористичен акт, макар да подчертаха, че инцидентът все още се разследва.

От полицията в Солзбъри, съобщиха, че един от ресторантите в града е затворен за посетители, докато трае разследването на инцидента със Скрипал - решение, което е взето като "предпазна мярка". Въпреки това властите увериха, че не съществува риск за здравето на гражданите.

"Тъй като все още сме в най-ранен етап на разследването не сме в състояние да установим дали е извършено престъпление. Реакцията на много агенции бе координирана", подчертаха правоохранителните органи.

Сергей Скрипал е служил в ГРУ на Генералния щаб на Русия до 1999. През 2004 г. е задържан по обвинение в шпионаж в полза на британското разузнаване MI-6. По данни на Федералната слубжа за сигурност Скрипал е получил 100 хиляди долара от британската служба, за да не им предава информация от агенти на руските спецслужби.

През 2006 г. Скрипал е осъден в Русия на 13 г. на колония в строг решим, лишаване от званията и държавните награди. Четири години по-късно Скрипал е помилван с указ на тогавашния президент Дмитрий Медведев. През 2010 г. като част от обмен на шпиони между САЩ и Русия Скрипал получава убежище във Великобритания.

Случаят на Скрипал незабавно предизвика асоциации с убийството на бившия офицер от Федералната служба за сигурност на Руската федерация Александър Литвиненко, който почина през 2016 г. след отравяне с радиоактивен полоний 210. Резултатите от проведеното разследване дадоха основания на Лондон да достигне до заключението, че Литвиненко е убит "по указания на Федералната служба засигурност" на Руската Федерация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
7
 
! Отговори
+ преди 6 години
Между другото - в деня на постъпването в Тайните служби, човекът си подписва и смъртната присъда!
85
2
 
6
 
! Отговори
:):) преди 6 години
голяма грешка да идеш да се криеш в лондон. Спасение само в колумбия, Доминикана или Парагвай....
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Литвиненко разбрахме, а за Березовски защо нищо не казвате?
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
все едно гледам 09/11 - не бяхме ние ай стига уе!
82
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МИ6 са го изслушали няколко пъти и след като е нямало какво повече да снесе са му спрели пенсията.. криза еНикой не обича предателите, особено британцитеАко беше много важен кадър Русия нямаше да го разменя.. сега поне на всички двойни руски агенти им светва крушката какво ги чака ако отидат да се пенсионират на острова ахах
81
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТРОВЕН ОТ СВОИТЕ КАКТО ВИНАГИ!!!!
80
10
 
8
 
! Отговори
месара преди 6 години
от кгб прошка няма, включително и за техни агенти, макар и "бивши"!
79
4
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
БрЯх БрЯх БрЯх, тук дедектив до дедектива, а спец. следователите с лАпата да ги ринеш!
78
16
 
4
 
! Отговори
Striker преди 6 години
За тия неща с отровите търсете тавариш каПутинко!:))) Кремлинското страхливо джудже е известен отровител - Политковская, Литвиненко и т.н.
77
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези дни руснаците казаха как Запада се намесва в изборите в Русия. Който чел, чел., който разбрал, разбрал. Това убийство е едно от парчетата в мозайката. На пръв поглед не е свързано, но реално си е намеса в изборите в Русия.
76
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Активно мероприятие на западните спецслужби за намеса в изборите в Русия.
75
4
 
8
 
! Отговори
СН преди 6 години
Този филм е "Старата песен на нов глас"!
74
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идват избори в Русия и западните спецслужби увеличават намесата си в изборите в Русия. Сега стигнаха и до убийство.
73
2
 
5
 
! Отговори
гк преди 6 години
ами издавал колеги...., а не продава4и на ряпа!!
72
2
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 73 Хора вземете МИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ А???1. Ако РФ служби са искали да ликвидират съответния шпионин то те са успели и за сега както изглежда не са оставили никакви улики2. Ако са други служби за да натопят руснаците примерно също са се справили успешно
71
10
 
3
 
! Отговори
ДО 72 преди 6 години
До АнонименХахаха...да бе, точно ЦРУ или МИ6.Абе, вие ***...и когато направите беля в гащите..пак обвинявате някой друг.
70
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦРУ или МИ6, това е въпросът?
69
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
"След резултатите от първия анализ в търговския център са изпратени представители на спецслужбите, които са извършили дезактивация (отделяне на радиоактивни вещества) в помещенията, в които са се намирали Скрипал и спътницата му."Чета статията и се СМЕЯ...1. При отравяне с РАДИОАКТИВНО ВЕЩЕСТВО трябва да мине известно време освен ако не им дадат такава доза че самите те ще светят на тъмно ДЕАКТИВАЦИЯ се прави ПРОФИЛАКТИЧНО2. Ако ги отровят с Химия - пак се извършва ДЕГАЗАЦИЯ профилактично
68
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РеалистДа бе...вие кагебистите сте с нобелова награда за МИр, нали? Всичките!Баси и промитите.
67
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много навреме отровен-прези изборите в Русия!