"Проектът" ЕС по стъпките на "големия брат" СССР – разпад до едно поколение?

Постиженията в съюза все по-често са следствие на висока цена
Обновена: 9 апр 2018 08:12 | 9 апр 2018 07:30,
285
"Проектът" ЕС по стъпките на "големия брат" СССР – разпад до едно поколение?
Снимка: архив Reuters

Европейският съюз има сходни характеристики с СССР и в течение на едно поколение ще сподели неговата съдба. С такава прогноза излезе почетният професор от Лондонското училище по икономика Гуитиан Принс, пише британското издание The Times, предава руското електронно издание EurAsia Daily.

"Нарастващото объркване и понижаващият се авторитет" вече са станали предпоставки за скорошен крах на Европейския съюз, пояснява Принс, затова излизането на Обединеното кралство от Съюза е само началото.

"През този месец "проектът" ЕС навършва 71 години. Отсъствието на възпроизводство на културата говори, че, както и при неговия по-голям брат (Съветския съюз), срокът на неговото съществуване едва ли ще прехвърли един човешки живот", разсъждава Принс.

Според неговите думи, от началото на 21 век в ЕС текат постепенни процеси на разпад. Недоволството на хората в Съюза се изостря и в отговор се въвеждат все повече инструменти за по-твърд контрол, пише "Фокус".

"Постиженията все по-често се достигат с плащането на много висока цена, защото се наложи за тях да се плаща със социално отчуждение", предполага професорът. Той твърди още, че лидерите на ЕС са престанали да се съобразяват с интересите на обикновените граждани, а самата организация е започнала да прилича на чудовище. "Този дракон, на който летим, извърна глава и ни гори със своето горещо дихание", казва Принс.

"Тези неща свидетелстват за неприемането от страна на гражданите, но "проектът" отговаря на това с още по-голямо ускорение, което явно води Съюза към опасната зона на разпада. И в момента той се намира в точно такова положение – люлее се, но демонстративно не се подчинява, унижава и се подиграва, опитвайки се да сломи волята на британците, за да удържи другите перспективни бегълци и има намерение да ни накаже за нашето независимо решение да излезем от ЕС. Това едва ли може да се смята за признак за увереност в собствените сили", отбелязва професорът.

Принс е автор на доклада за групата Briefings for Brexit, която беше организирана от привържениците на Брекзит, за да даде научно обоснование за излизането на Великобритания от Съюза. Сред поддръжниците на тази организация са преподаватели от университета в Кеймбридж, включително икономистът Грем Гаджин и почетният професор по история на Франция Роберт Тумс, пояснява The Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте го това:"пише британското издание The Times, предава руското електронно издание EurAsia Daily."Един казал, друг нсписал, трети преписал, четвърти го намерил в интернет, пети, шести...После защо нямало свястна журналистика в България.
18
2
 
34
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Искат безмитен пазар, но без да участват в разходите. Това е британската драма. Е няма да стане.
17
13
 
14
 
! Отговори
евро-простотия преди 6 години
нормално е да се разпадне това разнополово ЕС колкото по бързо толкова по добре ако не успее ще му помогнем да не си прили4ат със бившия съветски съюз това е по голямо и по алчно чудовище
16
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е прекалил с четенето на коментари в днес беге.
15
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е коректно да се сравняват две напълно разнородни структури. Едното е икономически съюз , а другото е било държава.
14
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Възможно е да се разпадне. От всякъде го клатят. САЩ, Русия, Англия ... от вътре също! Ръководи се от некомпетентни, слабохарактерни и корумпирани маргинали.Трябва реформа, разпадът на ЕС ще направи всичките му страни членки васали *** чужди сили и Европа която е дала тласък в развитието на света, ще се превърне в място за екскурзии, пласмент на ниско качествена продукция и люлка на халифат!
13
24
 
14
 
! Отговори
Рашко преди 6 години
Ами, че ЕС си е същото като СССР...само без мизepията и терора ;)
12
7
 
5
 
! Отговори
scott преди 6 години
До scottпо-милоюбив и коцкарски поглед към света, та ше заложи на РАЗБИРАТЕЛСТВОТО. докът крелицата вече е на девиза: след мен и потоп. сичко, дет не се подчинява от една дума, да му се отреже главата. брексит бе!
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пари ке ми даваш , маймун ке се сторим
10
29
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя "професор" който не е живял и 15 минути под миризливия ботуш на СССР му е много лесно да прави идиoтски сравнения между ЕС и СССР. Ако беше ял руската попара нямаше никога да му мине през главата да ги сравнява.
9
18
 
9
 
! Отговори
scott преди 6 години
бах ти гнусниа лондонски педаал!Понеже е в брексти, пише политкоректна статиа за ХОНОРАР от кралицата. Повръща ми се.Ало, джендърчето, целата игра е ного проста: кралицата Ви не можа да понесе заповедниа тон на меркел и посочи за нея слугинската стая или напускане на имението. Обаче, междувременно се скара и с путин, кат разчита само на 6-ти американски флот. Нещата у кралството са тотално сбъркани. Докат не ви умре крелицата - нема се оправат. То, верно, ше дойде чарълзът, обаче вероятно има
8
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даже и в руските сайтове не пишат такива глупости.
7
30
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нищо общо между ЕС и СССР.НИЩО ОБЩО!Пълни глупости.Про руската пропаганда върви с все сила.
6
39
 
18
 
! Отговори
ето моята прогноза преди 6 години
до едно десетилетие ес ще се разшири и укрепне,а русия ще се разпадне на 10-15 части
5
9
 
32
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Ба..у ,ще има ли съюз ,в който участваме да не се разпадне ;) ???
4
11
 
26
 
! Отговори
концерни и картели преди 6 години
Знаете ли какво е ERT и какво е AMUE? Това са инициаторите за създаването на ЕС и тези, които изработват европейските закони за т.н. "Европейска комисия". ERT са 50-те най-големи европейски концерни и картели. Те се грижат за "свободното" придвижване на капиталите, на продуктите, на работната ръка и за общия пазар. Господата от AMUE са, както вече се сещате, лобиистите на големите европейски банки. Те направиха еврото и се "грижат" за него. И двете организации са много потайни и едва ли ще откриете информация за тях.
3
24
 
38
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 6 години
Какво означава за нас ЕС? 1.Приватизиране в полза на международните концерни и картели,2.Намаляване на данъците в полза на международните концерни и картели, 3.Отрязване на социалните услуги в полза на международните концерни и картели4.Увеличаване на печалбата в полза на международните концерни и картели
2
3
 
27
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
Иска им се на британците ама йок.
1
19
 
33
 
! Отговори
НЕбългарин преди 6 години
До което се е докоснал българина всичко се е разпаднало!Византийска империяОсманска империяСССРСега и ЕСОт където е минал българина трева не никне!