ЕК: От ваксините по-добро в медицината няма

Брюксел препоръча да се заемем сериозно с имунизациите
26 апр 2018 21:38, Екип на Dnes.bg
40
ЕК: От ваксините по-добро в медицината няма
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия реши да препоръча на правителствата на държавите членки от ЕС да се заемат сериозно с ваксинирането на децата и популяризиране на ползите от имунизациите сред възрастното население.

„Ваксините са едно от най-големите постижения на общественото здравеопазване. Благодарение на тях милиони хора избегнаха полиомиелита, дребната шарка и други заболявания“, заяви здравният еврокомисар Витянис Андрюкайтис.

Латвийският еврокомисар, който е хирург, каза, че за последните 60 г. ваксините са спасили повече детски животи от което и да е друго средство за медицинска намеса.

Въпреки това през последните години има спад в нивата на имунизациите, които доведоха до епидемии от морбили в Европа, взели живота на 57 деца до момента. През последната година са регистрирани близо 15 000 нови случаи, като 87% от болните не са били ваксинирани.

Андрюкайтис съобщи, че 40 000 възрастни хора в ЕС умират годишно от усложнения от сезонния грип, които биха могли да бъдат избегнати с имунизации.

„Това е неприемливо в икономически и медицински развити общества като европейското“, посочи комисарят.

Той заяви, че няма директни доказателства, че ваксините причиняват смърт и че имунизациите са обект на „полуистини и на фалшиви новини, които доведоха до разколебаване в науката и до липсата на информация за тежките последици от отказа на ваксинация“.

„Ваксините помагат и това е факт както въртенето на Земята около Слънцето“, каза Андрюкайтис.

Тъй като ЕС няма директни правомощия да наложи ваксините, той може само да препоръча на страните членки мерки и да ги стимулира с финансиране.

Еврокомисията смята, че ваксинацията срещу морбили в Европа трябва да покрие 95% от населението, за да се спре разпространението на инфекциозното заболяване, което трета година е сериозен проблем особено в Румъния и Италия.

Всяко правителство трябва да приеме национален имунизационен план и да проследява децата да получават всички нужни ваксини. Предлага се въвеждането на имунизационна карта, която пациентът да пренася със себе си във всяка европейска държава, в която живее, за да не пропуска важни ваксини, а всички медицински работници да преминат обучение, чрез което да се разсеят евентуалните им колебания да препоръчват имунизации на своите пациенти. Еврокомисията препоръчва на лекарските сдружения из Европа да се обединят в „Коалиция за ваксинациите“, чрез която да разпространяват достоверна информация за ползите от тях и да развенчават митовете, разпространявани от противниците на имунизациите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: ЕСваксиниимунизация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо нека не се ваксинират.60 умрели от морбили.И още толкова от ваксинираните умряли от кофти ваксина.
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На алчната фармацефтична индустрия и убягва златната среда.Има ваксини, които определено са полезни и предотвратяват много болести.Обаче това всяка година да си биеш дузина ваксини против елементарни заболявания е полезно единствено за тия, които правят пари от болни хора. Грипа е нещо, което трябва да се кара. Така се заздравява имунната система.Тия които постоянно се ваксинират и друсат антибиотици просто нямат имунна система. От най-малкото боледуват и без купешки лекарства не могат.
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога не съм бил ваксиниран за грип и всяка година съм единствения в офиса ни, който не се разболява. Другите обикновено са по 2-3 пъти годишно на антибиотик.