Сложна дилема: Влизането на България в еврозоната

Нужна е по-активна и по-ефективна икономическа политика
30 апр 2018 16:00, Екип на Bloomberg
30
Сложна дилема: Влизането на България в еврозоната
Снимка: Reuters

Идеята да влезем в еврозоната е правилна, тъй като ние сме във валутен борд, който ни налага ограничения. Това мнение застъпи икономистът проф. Ганчо Ганчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Според него влизането на страната ни в еврозоната ще даде възможност за една по-разумна монетарна и фискална политика.

„Проблемът, който аз виждам, е следният: Фактически ЕЦБ налага допълнителни критерии, свързани със степента на развитие, доходи и т.н. Тук се получава един „параграф 22“ – ако ние се опитаме в условията на валутен борд да ускорим растежа и да се доближим до страните от еврозоната, то това е трудно реализуемо поради ограниченията на самия борд. А ако не ги изпълним, тогава евентуално влизането ще се забави“.

Икономистът смята, че трябва да се намери някакво решение на проблемите, което предполага и една по-активна и по-ефективна икономическа политика, позволяваща по-ускорено развитие.

„Евентуално тук ще се нуждаем и от допълнителни структурни фондове от ЕС, но се подчертава те да бъдат ограничени, т.е. имаме една много сложна дилема пред икономическата политика“.

Кои са аргументите „за“ и „против“ влизането на България в еврозоната? Защо България няма да последва гръцкия сценарий? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
28
 
! Отговори
шопо преди 5 години
И сам да съм у трамвайо па че се блъскам .И всички еврофондове да ми дадат па че крадем.
7
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Защо България няма да последва гръцкия сценарий?" Че кой е луд да ни даде 384 МИЛИАРДА ЕВРО ЗАЕМИ и да ни опрости половината ,както направиха с Гърция!
6
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо да забогатеем и после еврото, но.... извън еврозоната се забогатява мноооого трудно. А ако си си богат вече поради исторически причини- еврозона май не ти трябва- виж датчани и англичани
5
4
 
34
 
! Отговори
Форбс преди 5 години
Както казва Стив Ханке-защо ви е еврото.Валутният борд спря хиперинфлацията и беше успешен.Имаме 46 милиарда валутен резерв,които ако влезем в еврозоната ще отидат незнамсикъде.В началото може и да е било добре,но сега-абсурд.Англия излезе и трябва да се плащат дългове.Пример са гърците и не само те.
4
4
 
32
 
! Отговори
Боцееее, преди 5 години
Кажи ни,бе.Защо умишлено ни държиш бедни. Само не ни се опраедавай,че нямаме производство,че нямаме индустрия. Всичко това,и твоето управление го унищожихте. Де дяна толкова милиарди,които изтегли на наш гръб. Наля ги вКТБ и джобове ви ли? ЕС няколко пъти ти напомня,че доходите в Българя са мизерни и ,че сме най- бедните,вече не само в Европа. От къде взе стотиците милиони,които пръсна с широки пръсти,за да се покажеш като европрефседател.Пак ли от нас ще си ги набавиш. Бъди мъж и си кажи!!!!!!
3
6
 
33
 
! Отговори
Сократ преди 5 години
Всеки народ си заслужава управниците! Аз бих добавил - съответно си заслужава и стандарта на живот.
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моите наблюдения са, че у нас законите не се спазват. Хванатите престъпници са малко, наказанията нямат превантивен ефект. Това положение няма да се промени независимо дали премем евро или долар за основна валута. Дори напротив, това ще даде възможност отново законите да бъдат нарушени и народа ограбен
1
3
 
56
 
! Отговори
zeus преди 5 години
И всички фондове на ЕС да ни дадат, пак ще ги откраднем, и 10 пъти повече да работим от германците, нашия чорбаджия по-голяма заплата няма да даде...