Ще врътне ли ЕС крана на източноевропейците?

Блокът стресиран от изборната победа в Унгария на "Виктаторът"
Обновена: 2 май 2018 14:46 | 2 май 2018 14:37, Бойчо Попов
77
Ще врътне ли ЕС крана на източноевропейците?
снимка: Ройтерс

Европейският съюз ще вкара в употреба ново финансово оръжие в опит да обуздае това, което Брюксел нарича възход на нелибералния национализъм в източните части на блока, който заплашва неговите демократични основи.

Големият изборен успех на унгарския лидер Виктор Орбан – известен като „виктаторът“, от 8 април, както и битката за спасяване на независимостта на съдилищата в Полша предизвикаха тревога за бъдещето на ЕС след излизането на Великобритания от състава му.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, подкрепен от Германия, Франция и други богати европейски платци, ще представи предложенията в сряда като част от бюджета за следващия програмен период (2021-2027 г.), които ще обвържат еврофинансирането – на което бедните източневропейски страни разчитат, със спазването на върховенството на закона. Това съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

„Има лидери, които флиртуват с друг набор от ценности“, посочва един от източниците на агенцията, имайки предвид призивите на Орбан за „нелиберална демокрация“ и несъгласието му с европейската миграционна политика. „Това е много по-голяма заплаха за Европа от Brexit“, допълва той.

Детайлите около новия бюджет все още се уточняват и ще бъдат обект на допълнителни преговори. Но похарчените от ЕС нетни средства представляват над 4% от публичните разходи в Полша и над 7% в Унгария и това е фактор за силната подкрепа за еврочленството в двете страни.

В рамките на готвеното предложение средства ще може да бъдат отклонявани от страни, които не успяват да отговорят на задълженията си по договора за членство, свързани със спазването на върховенството на закона, като например независимост на съда.

Продължението на анализа вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
15
 
! Отговори
Коняр МакГредър преди 5 години
"Къде беше когато ни деряха по няколко кожи от СИВ и Варшавския договор буден българино"Страшно дране беше. Петрол за без пари, стомана за без пари, оръжие за без пари, гарантиран пазар на всичко, което произведем /независимо от качеството/. Такова дране, че с 30 години "демокрация" не можем на светлинни години да го доближим.
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, народите от източна Европа могат да си избират правителства и лидери само ако те се харесват на бюрократите от Брюксел. Ако отстояват националните интереси на страните си, които не съвпадат напълно с неолибералните "ценности" на Брюксел - вън! Ако се кланят и мазнят на Юнкер и компания, тогава са "равноправни" партньори.
42
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 48Къде беше когато ни деряха по няколко кожи от СИВ и Варшавския договор буден българино? Или тогава просто не смееше да си отваряш човката щото щяха да ти я счупят на секундата.
41
1
 
9
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
Честито ви робство... колкото по-бързо се разпадне тоя евроджендърски сбор, толкова по-малко ще сме роби. Унищожиха ни икономически, сега ще си връткат кранчето за помощи и ще си го спират, когато не слушкаме. Леле къде отглеждам децата си... в една робска държава!!!
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От НОВА година ще ни увеличат членския внос в ЕС - става 1 милиард и 300 милиона лева. И за НАТО 600 милиона.
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А УЖ СМЕ БИЛИ РАВНОПОСТАВЕНИ В ЕС. ДРЪН-ДРЪН.ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ ГИ ВЗЕМАТ ГОСПОДАРИТЕ В БРЮКСЕЛ.
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и Австрия избра правителстмо с по-особено мнение по миграцията, но защо ли не ги споменават? Защото не са Източни? Ц-ц-ц!
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и Австрия избра правителстмо с по-особено мнение по миграцята, но защо ли не ги споменават? Защото не са Източни? Ц-ц-ц!
36
2
 
14
 
! Отговори
Коняр МакГредър преди 5 години
"БОГAТИТЕ СТРAНИ В ЕС ДA ПЛAЩAТ НA БЕДНИТЕ"Те тия богатите, как са станали богати? Щото нещо са свръххора ли, какво? Богати са защото са ограбили пряко и косвено цели континенти. И не плащат на бедните, просто връщат малка част от заграбеното.
35
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да врътнат кранчето или Шорош ще прати " умните и красивите" едва ли ще свали Орбан от власт, унгарците си гласуват за него!На Бойко обаче, ако му врътнат кранчето е паднал веднага от власт, а ГЕРБ- аджиите ще се влеят обратно в БСП, ДСП, РБ, Патриотите или ще си изцвъкат нови партийки за държавни субсидии!Схемата е отработена 28 години!ЕС и САЩ- 28 години,подкрепят и работят само с правителства от " бивши комунисти, комсомолци, доносници на ДС, роднините им, олигарси, грантаджии на Сорос"
34
4
 
34
 
! Отговори
ЦК на ЕС преди 5 години
Всъщност се оказва, че ЕС е диктатура!Който не е съгласен с режима в ЕС, ще бъде наказан със санкции!Путин, Си Дзипин, Ким чен Ун изглеждат като първолаци в сравнение с " контролираната многопартийна диктатура на демокрацията" в ЕС, САЩ, Англия, Канада!
33
6
 
18
 
! Отговори
Алекси Жмукич (градс преди 5 години
И да го врътне, и да не го врътне, това няма да го спаси. Вече се видя краят му на ЕС. Британците вече скочиха от борда на това обречено прогнило корито наречено Евро"съюз" и сега бавно но сигурно се разпада, защото други държави следват техният пример. След няколко години, в него ще са останали само скъсаните *** като сладурите България и Румъния.
32
5
 
21
 
! Отговори
ББ преди 5 години
АКО СИ ИМАХМЕ ЮЖЕН ПОТОК,БЕЛЕНЕ,БУРГАС,ЩЯХМЕ И НИЕ ДА СЛОЖИМ ЕДНИ КРАНЧЕТА И ДА ЗАХРАНВАМЕ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ,БАТКОВЦИТЕ ЗАТОВА НЕ НИ ДАДОХА,ЩОТО ЩЕ СТАНАТ МНОГО КРАНЧЕТА,ББ ИЗТЪРВА ПИТОМНОТО,СЕГА ХОДИШ ПО БАЛКАНИТЕ И ТЪРСИШ ДИВОТО,ИКОНОМИКАТА,СУРОВИНИТЕ СА МУ МАЙКАТА,НЕ ЗА ТОВА ,БАТКОВЦИТЕ ВОДЯТ ВОЙНИ,А НАС НИ ГИ ЗАВИРАХА ТЕЗИ СУРОВИНИ В РЪЦЕТЕ.УВИ НЯМА КРАНЧЕЕТА,НЯМА ПРЕМИИ,НЯМА РАБОТНИ МЕСТА.,КАТО МАХНАХА БАЙ ГАЬО АЛЕКО,ОТ КЪДЕ ЩЕ СЕ УЧИМ.МИТНИЦА,КРАНЧЕ,ТОВА МУ Е МАЙКАТА.
31
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо да ни го врътне крана ЕС? Испанците и гърците ли са преуспели или португалците и италианците, че нали южняците слушат и не нервят Брюксел? Какво ни дават за пример? Южните държави с източени бюджети и задлъжнели завинаги, с огромни дефицити и младежка безработица от 50%, а някои и териториално се клатят. Що не кажат какво искат да постигнат брюкселианците та да е ясно дали си струва.
30
14
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 5 години
И каво от това ? Аз съ в франция и ми е гот.
29
3
 
8
 
! Отговори
до 35 Берлин преди 5 години
Ама верно ли плащаш от джоба си ? А, стига бе ! Ти си га ти плащача !
28
1
 
10
 
! Отговори
Б преди 5 години
СЛОЖЕТЕ ПО ГОЛЯМ КРАН,НИЩО НЕ СТИГА ДО МЕН.
27
22
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Спирайте им парите на тези фанатизирани националисти! Писна ми да плащам от джоба си на неблагодарници. Да си ходят при Путин и да *** от глад.
26
2
 
27
 
! Отговори
8===о преди 5 години
Дано спрат субсидиите и за България ,че действат ,като хероин за българска икономика. Не можем без тях ,а в същото време вредят - често не парите не получават правилните хора , а пък самите субсидии стават самоцел ,а не изграждането на работещ бизнес/земеделие/проект или каквото е там.
25
2
 
0
 
! Отговори
хахо преди 5 години
катп 4ете 4овек писаниата , по4ва да се 4уди как може на едно място толкова ***