Над половината българи: Принадлежността към ЕС е добро!

Според 47% от българите ЕС върви в правилната посока
23 май 2018 15:45, Елка Василева
69
Над половината българи: Принадлежността към ЕС е добро!
Снимка: архив, Reuters

Над половината българи (54 на сто) са на мнение, че принадлежността към ЕС е нещо добро. Това сочат резултати от проучване, представено днес от Европейския парламент - точно година преди изборите за евродепутати.

Средно в ЕС 60 на сто от гражданите споделят същото мнение. За 12 на сто от българите и за осем на сто от останалите европейци членството в ЕС е нещо лошо.

Според 32 на сто от европейците и 47 на сто от българите ЕС върви в правилна посока. На обратното мнение са 42 на сто от европейците и 25 на сто от българите, показват данните.

Мненията са разделени поравно между отговорилите, че гласът им в ЕС се чува и онези, които се чувстват нечути (над 40 на сто).

Мнозинството от участниците в проучването (41 на сто у нас и 49 на сто в ЕС) мислят, че изборите за ЕП са много важни, за 33-34 на сто този въпрос е от известна важност, докато 17 на сто в ЕС и 22 на сто у нас определят въпроса като маловажен.

Над половината българи (52 на сто) и 46 на сто от останалите в ЕС са доволни от демокрацията в Общността. Общо 42 на сто от хората в ЕС и 28 на сто от българите са изцяло недоволни.

За българите е най-важно да се обсъждат въпросите за икономическия растеж (57 на сто), както и борбата с тероризма (49 на сто), социалната закрила (47 на сто), борбата с безработицата (44 на сто).

Останалите в ЕС поставят на първо място противодействието на тероризма (49 на сто), следват борбата с безработицата (48 на сто), имиграцията (45 на сто), икономическият растеж (42 на сто).

Мнозинството участници в допитването (47 на сто) са заявили, че гласуването на изборите за ЕП е задължение. Всеки трети европеец (31 на сто) и почти всеки втори българин (46 на сто) е казал, че гласува.

Мнозинството от отговорилите в ЕС (60 на сто) и у нас (56 на сто) са заявили, че хората не гласуват, защото не вярват, че това би довело до промяна. Близо половината (48-49 на сто) изразяват недоверие в политическата система. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: избориЕСпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
Явно от по долу ,,списващите" никой не помни или не е бил роден зимите на Луканов,Попов и Виденов.Не са им разказвали как са висели посред нощ мама или тате за бутилка мляко,опашка за хляб или ТРИ ДНЕВНА опашка за разрешените с купони 20 литра бензин.Как купуваха за1,700лв кило захар и за 350лв.хляб.И как заплатата не надвишаваше 10 долара.Каква анкета,какви пет лева,нали го преживяхме този кошмар.За съжаление не всички а до 95та повече от милион и половина се изнесоха и не се върнаха.Мислете,ей
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От кога 47% е повече от половината?Половината е 50%.47 е по-малко от 50
22
2
 
13
 
! Отговори
бо тик вун преди 5 години
до края на мандата ви обещавам, по паница ориз на човек на ден, сузжуците са само за мен!
21
13
 
6
 
! Отговори
Ей юнаци,бледи преди 5 години
За тези които живяхме 45 години със и във Съветският съюз изборът е ясен.За интернет поколението които си нямат НИКАКВА ПРЕДСТАВА що е то тоталитаризъм и си мислят че винаги е било такава слободия като днешната е естественно да искат нещо ,,по така"Деца,деца 15-40 годишни днес не е най -доброто но е десетки пъти по-добре от тогава.Ние ги лъжехме че работим,те ни лъжеха че ни плащат.И нямахме абсолютно никакво право на недоволство-иначе Белене,Ловеч,Пазарджик и ,,гримьорната на Московска 5"
20
13
 
9
 
! Отговори
niki преди 5 години
Само неграмотните може да са против ЕС. Разбираемо е защо...
19
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е добре, ако не вървеше в комплект с NATO - знаете защо,
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подпишете се да има референдум поне за еврото. Защото се готвят да ни опоскат валутните резерви близо 50 милиарда лева да спасяваме закъсалите страни в еврозоната. Разни Гърции, Испании, Италии...
17
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питащите за да им е представителна извадката трябва да питат 1500 човека. Мен никога никой не ме е анкетирал за нищо до сега. Я сега една анкетка зелено - анкетирал ви е някой някога, червено не сте анкетирани никога като мен.
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Процента е много по-голям!!! Нашенеца трудно ще се откаже да пътува по Европа и света, както искат петоколонците, да го насочат към Евразийския комунизъм.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ес върви в правилна посока за ес олигархията. Регулациите унищожават малкия и средния бизнес, вече посягат и на интернет пространството и добрините продължават.
14
5
 
8
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
муахаха, вижда се колко от булгарите са двойказжии, които изобщо си нямат и идея! няма страшно ЕС няма шанс да оцелее, нито икономически, нито демографски!!
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам спомен да е имало референдум, явно от правилните агенции с провели правилен референдум и изчислиха какво мислят над половината българи срещу едни пари приведени от небългарски фондации да казват какво да мислим правилно българите в собствената си суверенна държава я идете се гръмнете някъде.
12
1
 
8
 
! Отговори
Proroka Oleg преди 5 години
естествено че сме за ЕС- нали от там си вадим хляба. Ходим да им работим и да издържаме икономиката на БЪГЪ .......
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е , ако не са към ЕС останалия % къде е?
10
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уреждам емигрантски визи на русофили за Русия!Заплащане: в рубли
9
4
 
16
 
! Отговори
Обектив преди 5 години
Нека преведем какво значи 'половината българи' - Анкета между 800 човека от София, където нещата са една идея по добре от провинцията... и това били половината българи... хаххах
8
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мен не са ме питали но и аз съм ЗА ЕС, което означава, че % е по висок от измереното.
7
15
 
12
 
! Отговори
Веселин преди 5 години
абе луди ли сте,аз не познавам човек който може да чете и да е против ЕС...какъв ГЕРБ ва тресе тука не знам:):):)
6
5
 
18
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Питали са само тия от прайда.... и политиците естествено....
5
3
 
25
 
! Отговори
Пак преди 5 години
Фейк Нюз...