ЕС предлага водата от канализацията за напояване

Ще се следи за бактерии, за да не се прехвърлят зарази
29 май 2018 13:00, Екип на Dnes.bg
30
ЕС предлага водата от канализацията за напояване
Снимка: visualhunt.com

Канализационните води са удачен начин за преодоляване на недостига от вода за напояване, смятат в Брюксел, където предлагат правила за узаконяване на идеята.

Според Еврокомисията те хем ще решат проблема на фермерите с недостига на вода за напояване, хем ще стане ясно къде точно преливат отпадните води.

Еврокомисарят за околната среда Кармену Вела заяви, че "това предложение ще създаде само победители", защото земеделците ще имат вода, гражданите ще знаят, че зеленчукът се полива безопасно, а водата ще се управлява по-добре като ресурс.

Идеята е след като излязат от пречиствателните станции, отпадните води да се продават на фермерите. За целта в станциите ще се прави изследване на микросъстава на водата, която трябва да отговаря на определени изисквания. Ще се публикува информация за нивите, които са напоени с рециклирана вода. ЕК иска специално да се следи за E. coli и други бактерии, които от растенията могат да стигнат до човека и да причинят различни чревни инфекции. Следите от лекарства също ще бъдат обект на наблюдение, се казва в предложението. За да са сигурни гражданите, Брюксел иска да задължи властите да публикуват в интернет информация за повторно използваната вода.

Канализационните води ще са възможност за избор, а не задължение. Фермерите сами ще избират дали ще се възползват от продукта на пречиствателните централи. Намерението на Брюксел е този процес да бъде управляван, като се следи за качеството на водата, която се използва за напояване.

Еврокомисията изчислява, че заедно с разходите за пречистване, цената на фекалната вода за напояване ще е около 50 цента за кубически метър, което ще я направи търсена от фермерите и за 10 год. ползването ѝ може да се увеличи шесткратно. Сега в ЕС около 1,1 млрд куб м вода от канализацията се използва за напояване. Ако предвижданията са верни, повече от половината вода за земеделието може да идва от отпадни води до 2025 г., намалявайки с 5 на сто нуждите от язовири и други басейни, от които сега тя се точи.

В момента една трета от територията на ЕС е засегната от засушаване и според Еврокомисията рециклираната вода в земеделието може да е евтино решение. Очаква се промените в климата да задълбочат допълнително проблема като оскъпят питейната вода и направят добиването ѝ несигурно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
15
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Реките текат безцелно и пълноводно а ние ще пречистваме вода от канализацията ...Ааа..Ще има програма за изграждане на мноооого пречиствателни станции,направени от ваши фирми но платени с наши пари .Но иначе реките си текат безцелно ...
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До азПрав си. Не питейна а дъждовна. За напояване става
8
1
 
13
 
! Отговори
аз преди 5 години
До 5. Аз съм с немска пречиствателна станция и те предизвиквам да си пийнеш от твоята. Имаш 99% пречистване на водата, но не до питейна. За напояване на тревата дори, трябва и последваща станция за дезинфекция или с ув лъчи или с хлориране. Инак патогените си остават. Става за подземно капково само. Аки имаш малко дете ще разбереш за какво ти говоря.
7
1
 
9
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 години
Добра идея, но си има своите недостатъци, най-добре хoрата да пият вода от тоалетната и да ядат фекалии.
6
0
 
9
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ТУК СТАВА ВЪПРОС за води, преминали през пречиствателни станции. В пречиствателната станция на София /в Кубратово/ се утаява тиня, която и сега се използва успешно за наторяване. Проблемът е, че положена в полето, първоначално много мирише.А водите, пречистени в Кубратово, не се използват, а се изливат в река Искър.
5
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност, не лоша идея. Особено за селата. Локална пречиствателна станция (фамилна) изкарва вода с 99% качества на питейна вода. Идеална за поливане. Ако ЕС финансират поне част от парите за тези ЛПС (струват около 3000 евро за 4 членно семейство), навит съм.
4
2
 
14
 
! Отговори
Афродизиак преди 5 години
Да си напояват бе, кой ги спира, защо предлагат на другите, далеч от ЕС близо до цивилизациятта. oчаквайте от полетo летния бриз да донесе аромат, като от градската канализацияр не се съмнявам че деградиралите алкохолици от Брюксел харесват тези аромати а психопата Юнкер дори се възбужда.
3
1
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Тия са просто гениални... имаше един филм идиокраси. На практика вече е реалност:(
2
2
 
12
 
! Отговори
я преди 5 години
ЕС вие сте натурално редени гении.Айнщайн до Франкенщайна ,*** до всеки ***.Направо защо не приемете закон за задължително двукратно използване на храната ?Колко панди ,дървета и въглеродни емисии ще спестим и спасим ако си ядем л...та?Не ме гледай умно европеецо спри да гласуваш за храна втора употреба за евродепутати!
1
2
 
22
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Който си няма вода да полива ако ще с п.икня.У нас дал бог вода има колкото искаш.Лошо се управлява.Там е проблема