ЕК инициатива: Децата да учат по два чужди езика

Признават дипломите, включително и в средното образование
7 юни 2018 16:00, Анисия Иванова
48
ЕК инициатива: Децата да учат по два чужди езика
Снимка: МОН

Европейчетата да учат поне два езика извън майчиния си. Това е инициатива на ЕК, каза днес във Варна зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева преди откриването на двудневното изнесено заседание на Комитета по образование към Съвета на ЕС.

"Всяко европейско дете трябва да може да говори поне още два езика, освен своя майчин език. Да има възможност всички европейски езици, на всички държави-членки, да се изучават в образователните системи", каза Сачева и уточни, че в това число влиза и българският език.

"Точно затова тази тема е важна за нас. Защото ще даде много по-голяма възможност български език да се учи във всички европейски държави", смята още тя.

На заседанието ще бъдат обсъдени и възможностите за взаимно признаване на дипломите, включително и в средното образование, каза още.

"Една от конкретните теми е за много по-лесна мобилност на децата от една държава в друга – когато се местят заедно със своите родители, много по-бързо и по-лесно да се признават дипломите", обясни тя, цитирана от БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 666Английския е достатъчно опростен. В училищата масово преподават академичен английски и децата често немогат да разберат какво говорят във филмите и сериалите и също да говорят с англоговорящи.
25
0
 
7
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Те нали европейците ще научат български ...гледам са си го сложили в задължителната програма на училищата ......Смях....*** и турски .....
24
3
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Ученето на втори език само ще забатачи проблема, тъй като децата едва успяват един език да научат долу-горе, а втори език е кауза пердутаСъщо така е научно доказано, че колкото повече се "твари" един мозък, толкова по-възприемчиви става той. И колкото по-млад е един мозък, усвоява новостите по-лесно. Деца изучаващи два езика от бебета (родители от различни националности), са по-успешни в живота. Така че опасенията ти са напразни!
23
2
 
4
 
! Отговори
666 преди 5 години
ЕС трябва да приеме един общ работен език. Най-добре е това да е англ. език, но да го направят фонетичен и да го опростят. Няма по-лесно и по-бързо решение за общ европейски език. Ученето на втори език само ще забатачи проблема, тъй като децата едва успяват един език да научат долу-горе, а втори език е кауза пердута - на практика няма да знаят нито първи, нито втори език.
22
4
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Според мен,математиката също е толкова важна както и езиците.Безспорно, всеки предмет е важен и трябва добре да се определи рамката. Но в Нова Зеландия състемата на обучение се базира на интересите на всяко дете и са в групи от 5-6 деца. Но имаше неща в математиката, за които сега дори не си спомням. Докато не напразно хората са казали:"Нов език, нов прозорец към света". Останалите предмети да се учат базисно и който има нужда да задълбочава в съответният предмет.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Hafen die WahrheitСпоред мен,математиката също е толкова важна както и езиците.Но в България,поне през моето време,материала за западните езици беше много натоварен,приемаше се много материал на галоп,без достатъчно упражнения върху него и точно затова много деца не учеха сериозно езици,нито можеха да ги научат.Практиката и упражненията са много важни.А при неизползване,езиците се забравят.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За малките ромчета това ще са български и още един, вероятно турски за,да,се интегрират по-добре
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ще унищожи българския и големите езици английски, испански френски, турски ще ликвидират българския.
18
4
 
5
 
! Отговори
Динко преди 5 години
С развитието на технологиите,очаквам следващите 10-15 години чуждите езици изобщо няма да са проблем!Ще има усъвършенстване на програми и технологиите за лесен превод и говор!Въпросът е,че трябва да запазим и развием нашият език,защото той е нашето бъдеще и богатство!
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА УЧАТ ТУРСКИ И КИТАЙСКИ - ЩЕ ИМ ТРЯБВАТ.
16
8
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Колкото повече езици толкова по-добре! Всеки нов език е един нов мироглед, едно ново преживяване! Плюс това ученето на езици е научно доказано, че предпазва от Алцхаймер.В училище вместо да мъчат децата със сложни задачи (по всички предмети) от които в живота никога няма да се сблъскат с тях по- добре езици. Една дума да знаеш на деден език, може да спаси нечий живот!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДипломи от преди 20 г. по системата СПТУ от Балгария за тоалетна хартия даже не стават в Германия , вкарайте си ги там където пожелаете...............В голяма грешка си,защото в СПТУ се учеха не само професии практика+теория,но и материал за средно образование,който се изучава в гимназиите в Германия.В професионалните училища в Германия не учат всички предмети за средно образование.А в нашите гимназии можеше да се избира специалност паралелно с материала за средно,а в Германия -не
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българския ще изчезне и ще останат английски и турски.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Журналисти не знаят български, как да учат децата два чужди?
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите деца български не знаят, та два чужди езика ще учат.
11
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако може двата езика да са 1.Английски(задължителен) 2. Избор (Китайски, Арабски, Испански). Скоро няма да има кой да говори Немски или Френски.
10
1
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Арабски и пущу предполагам ,за да се интегрираме по-лесно в бъдещия еврабски халифат ;) ?!?!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АКо може да е или немски или френски/италиански, нали ? :) Кръвен данък.
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на времето учихме по 2 чужди. 1.Руски (задължителен) и 2. Друг по избор (Английски, Немски, Френски или Испански). Руския го забравих бързо, но Английския още си го спомням.
7
2
 
4
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Инициативата е насочена към децата на новите европейци, които освен майчин арабски или турски друго не знаят ;)