Европа днес: В неудобно положение към големите САЩ, Китай, Русия

Причината – много държави в обединение, което не е единно
7 юни 2018 22:00, Екип на Bloomberg
45

Европа е в много трудна ситуация и в неудобна позиция спрямо САЩ, Китай и другите големи държави. Това се определя най-вече от факта, че в Европа има множество държави, членки на едно обединение, но това все пак не е една цялостна и единна държава, което именно я поставя в това неудобно положение спрямо днешните велики сили.

Това каза проф. Масимо де Леонардис, преподавател в Католическия университет в Милано, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

"Идентичността на Европа е важна, но тя трябва да се изгради не върху приемането на каквото и да е, а върху приемането на определени ценности", добави още проф. Леонардис.

Според него има наличие на нови предизвикателства пред Европа, но може да се каже, че на континента има мир.

Леонардис смята, че популизмът е едно от новите предизвикателства пред ЕС, тъй като самият той връща проблеми в Европа, който не е могъл да реши.

Един от тях, според преподавателя, е анексирането на Крим чрез военни действия от Русия. Леонардис обаче смята че руската политика все пак не бива да бъде свеждана само до този факт. Според него в самата Европа има разделение на отношението на различните държави спрямо Русия.

"Наблюдаваме различно отношение на европейските държави спрямо Русия. В източните държави и балтийските, най-вече в Полша, виждат Русия като проблем, като заплаха. Страните от Средиземноморския басейн пък виждат Русия като партньор за решаване на конфликтни ситуации най-вече в Близкия Изтон", каза  Леонардис.

Според професора не може да се говори за заплаха в резултат на сближаването на Русия и Турция. Той определи това по-скоро като белег колко объркана всъщност е международната ситуация и как една страна членка на НАТО се сближава с основния враг на НАТО.

Като "гаранция за стабилност" той посочи членството на България в ЕС и НАТО и допълни, че Балканите не са толкова стабилни, колкото Западна Европа, но за момента няма нищо притеснително.

Според него Босна и Херцеговина и Косово са държавите, създаващи "леки главоболия", тъй като в едната държава има междуетническо съжителство, а другата все още не е международно призната. Леонардис допълни, че докато има международни гаранции и участие на Международната общност, няма причина и за притеснение относно тези страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа е мит, фикция. Какво е Европа? По-голямата и част се владее от Русия, която същевременно владее и Евразия. Европа е само един придатък на Евразия.
15
11
 
22
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Бъдещето се нарича Евразия!А не Европа сори ,нищо лично просто бизнес!
14
12
 
8
 
! Отговори
Компетентен преди 5 години
Какъв Ердоган, каква Виена, какви 5 лева? На Ердоган ще му пуснат две ядрени бомби и е дотам. Те тези ядрени оръжия които Франция ги притежава да не са за красота оставени. България и Русия няма как да са в един съюз. СССР се разпадна и загуби студената война. Русия издъхна и показа невъзможност да издържа и изхранва всички държави в орбитата си. Авантата на безплатния нефт и оръжия отмина. Мястото на БГ си е в ЕС. Нямаме по- добра алтернатива, нямаме въобще алтернатива. Така че си бичете айляка
13
8
 
2
 
! Отговори
akud преди 5 години
До малчиками не се заблуждавай, китай им плаща сметката, а кремъл показаха анаболни мускули на батка, сащ показаха каво значи икономически санкции , кремъл и сащ тайно пиха кафе и ето днес, висока цена на нефта и санкции за ЕС
12
3
 
13
 
! Отговори
малчик преди 5 години
Не бих казал, че с 20 трилиона външен дълг, значително надвишаващ брутния им продукт, САЩ са голяма работа.
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ вече трудно може да се причислят към "големите". Все повече се деиндустриализират, вече не произвеждат почти нищо, всичко е изнесено в Китай и Азия. Някога процъфтяващите градове като Детройт, Филаделфия и Лос Анджелис са се превърнали в запустели гета, дом на безработни и бездомни хора. 90 милиона американци живеят на социални помощи, 40 милиона получават купони за храна за да не гладуват и да почнат да стрелят и мародерстват в супермаркетите.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 3ТОЧНО ТАКА Е!
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС ни донесе мизерия и опустошение, останем ли в ЕС България загива. Вече 11 години ни използват и си играят игрички с нас - това го заяви в прав текст дори Борисов. За тях сме полу-хора, презират ни и ни се подиграват - стоки второ кочество, членка второ качество на втора скорост. Бъдещето на България е с Русия в Евразийския икономически съюз - там са суровините на света, там са нашите пазари, там е даже и нашият етнокултурен код.
8
10
 
4
 
! Отговори
Олд мен преди 5 години
Не бих казал че с трилион и няма 300 милиарда брутен продукт Русия голяма работа.
7
2
 
8
 
! Отговори
Някой преди 5 години
"Европа днес: В неудобно . . . "Надупено, надупено ...
6
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз много пъти писах,но пак ще го кажа,накрая пак ще се стигне до глобализация рано или късно и въпреки съпротивата,защото така са запланували големите.Европа не може да бъде разделена,защото ресурсите са в Русия,а отделно търговията е за десетки и стотици милиарди между ЕС и Русия.Когато ние прекъснахме търговията с Азия и Русия преди години,цялата ни икономика и промишленост рухна,а населението остана без работа и доходи и емигрира.Сега имаме демографска катастрофа.
5
2
 
19
 
! Отговори
кравария преди 5 години
Краварите нямат сметка от силна Европа!
4
7
 
11
 
! Отговори
Край преди 5 години
Въпреки че ще остане най-бедната страна в ЕС България има изгода от силен и единен съюз. Най-добър вариант е Европейски съединени щати със собствена армия, правителство и парламент. Сега Европа е най-голямата икономика а реално е без политическа тежест защото е военно джудже. Германия е без армия заради 2 св. война. Ердоган ако реши утре ще стигне Виена. Ставало е.Европейска армия е начина Германия да заобиколи санкциите наложени и от съюзниците.
3
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейските лидери са твърде безлични и несъстоятелни, бият малко на *** и в резултат на това са гаврени и унижавани не само от президенти на Великите сили като Путин, Тръмп и Си Дзинпин, но дори и от такива като Ердоган, при положение че Турция даже не е Велика сила!Проблема е в самите европейски лидери - помислете дали някой би си помислил да се подиграва с Наполеон, Бисмарк, Вилхелм Втори или Хитлер... Ами май, не би посмял
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май под вола телето го намериха, сега очакват синигерчето. Стига откровени тъпизми.
1
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа е по-силна от всичките изброени, но не е единна!А най-големите радетели за разединението на Европа са феновете на Мордор.