Съдбата на хиляди жени на Острова: Измъчваха ме 11 месеца!

Лъжицата в бельото – последното спасение
9 юни 2018 21:45, Елка Василева
51
Съдбата на хиляди жени на Острова: Измъчваха ме 11 месеца!
Снимка: Дойче веле

"Отведоха ме в Бангладеш и ме омъжиха за човек, който беше два пъти по-възрастен от мен" – това е историята на Руби от Англия, жертва на принудителен брак. Годишно британската полиция разследва 1000 подобни случая.

Великобритания е смятана за лидер в борбата срещу принудителните бракове, пише Дойче веле. Един от добрите примери в това отношение е "Карма Нирвана". Телефоните в тази организация звънят средно на всеки 14 минути. На година сътрудниците ѝ отговарят на около 9000 обаждания.

Офисът на организацията се намира в едно от предградията на Лийдс, но в него постъпват обаждания от цялата страна. А понякога дори и от чужбина - например от Индия, Пакистан, Иран или Румъния. На входната врата няма никакви указателни табелки. От съображения за сигурност адресът на организацията се дава само на хора, които са си уговорили час със сътрудниците.

Онези, които звънят на горещата линия, са предимно млади хора, нуждещи се от помощ - за себе си или за близък човек: сестра, приятелка, съседка. "Драмата на тези млади хора обикновено започва с разногласия и размяната на остри реплики вътре в семейството - заради това, че водят прекалено западен начин на живот или пък че дружат с момчета", разказва ръководителката на инициативата Прия Манота. "Много често семейството се намесва и започва да упражнява контрол."

"Изнасилваха ме групово"

Такъв е случаят с Руби. Тя била на 14 години, когато сестра ѝ избягала с приятеля си. Навремето родителите ѝ се зарекли да не допуснат това да се случи и с Руби.

"Отведоха ме в Бангладеш и ме омъжиха за човек, който беше два пъти по-възрастен от мен", разказва момичето. То останало 11 месеца в азиатската страна. "Измъчваха ме почти една година, постоянно ме изнасилваха - групово", допълва тя.

Родителите ѝ казали, че ако иска да се върне във Великобритания, трябва да забременее. Така и станало. На британска земя обаче момичето се опитало да сложи край на живота си. И едва тогава в случая се намесили лекари. А всъщност властите трябвало да реагират много по-рано. Те са имали информация, че родителите на Руби са склонни да упражняват домашно насилие.

"Карма Нирвана" помага не само на засегнатите. От организацията съветват и лекари, социални работници и учители как да тълкуват правилно признаците. "Изготвили сме дори специален списък с примери, който помага на органите на реда да преценяват по-добре дали зад даден случай може да се крие и нещо повече", казва Наташа Рату от организацията.

Например, ако в случай на нарушаване на обществения ред са замесени две враждуващи семейства, е твърде възможно зад това да се крие принудителен брак. Или пък, ако някое момиче започне да извършва кражби, също не е изключено да е едновременно и жертва - да е избягала от семейството си, защото е била в безизходица.

Великобритания може да се похвали с най-добрите правни рамки в Европа, що се отнася до борбата срещу принудителните бракове: от 2008 там действа закон за защита на потърпевшите, а от 2014 принуждаването към брак се третира като престъпление. Оттогава годишно полицията разследва по над хиляда такива случая. Дотук обаче само три са завършили с присъди, два от които - през последните две седмици.

Наташа Рату много разчита на ефекта от тези присъди. "Те излъчват важно послание - също и към извършителите, които трябва да си дадат сметка, че ако принуждават някого да се омъжва насила, това няма да остане без последици", казва тя.

Лъжицата в бельото: последно спасение

"Някои от потърпевшите, които се обръщат за помощ към "Карма Нирвана", възприемат принудителните бракове като част от техните традиции, а не като престъпление", разказва Прия Манота.

"Те смятат, че трябва да се подчиняват безропотно на семейството си, както и че не могат да отказват, когато ги женят принудително." Затова на такива жени най-напред трябва да им бъде обяснено, че един сключен против желанието им брак не може да бъде част от тяхната култура или традиции.

Обикновено жертвите нямат възможност да потърсят помощ, защото често им отнемат мобилните телефони или пък те биват изкъсо следени от членове на семейството - дори на летището, когато са на път към бъдещия им жених.

В такива случаи от "Карма Нирвана" съветват потърпевшите жени да пъхнат тайно лъжица в бельото си, която няма как да остане незабелязана при проверката със скенера. Така жената ще бъде отведена за допълнителна проверка - без своите придружители, и ще има възможност да алармира властите, че всъщност я извеждат насилствено от страната с цел сключване на принудителен брак.
 


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да дойдат при нас да видят как всичко се оправдава с традиции. Раждат на 12, но всички органи в държавата си затварят очите. Не може закона да се тъпче за това, че някои етноси имали други традиции. На когото не му изнася този закон да отива там където закона се препокрива с традициите му.
40
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Aми спрете да мъкнете шитпийпъл от шитхолс и ще се оправи Европа. Как може най-голямата и3мет от гза на географията да ги влачите и после олеле мале? Да си живеят в цивилизована Азия и Африка по техните си цивилизовани правила. Англистан отдавна е станал пристан за Дарвинови субекти, особено със столицата си Лайнистан - мястото пълно с кафяви същества.
39
1
 
28
 
! Отговори
софиянец преди 7 месеца
До Виещият от кулата
Волен ходеше да ги бие пред джамията, ама щом седна в парламента забрави и оня пак си вие.
38
0
 
20
 
! Отговори
Пешо преди 7 месеца
Що, Симона като е/беше на 22, с какъв си лягаше - 53 или, 57
-----------------
Ама тя не се жени, тя само си ляга. Искала нови ци/ци момата, ама вместо тях получи куршум в главата. Охранителят не могъл да ги плати, но се разплатил.
37
0
 
27
 
! Отговори
шоп преди 7 месеца
До Fck
Същото е и в Египет, в Нил. Даже плуват умрели и подути коне. Тези хора, с тази култура, не са за Европа.
36
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е проблем на великаБритания която владя години наред Индия, Пакистан, Бангладеш.Сега да си берат плодовете.Мястото им не е на континента Европа нито в държавите от ЕС.Тези са поданици на кралицата.
35
0
 
11
 
! Отговори
Клементина преди 7 месеца
До Анонимен 25
Ако не разбираш, да ти обадя: с кого си ляга Симона е НЕИН избор (няма да го коментирам), а жената от статията е била ПРИНУДЕНА.
34
2
 
40
 
! Отговори
Fck преди 7 месеца
Тва Индийците не са хора. Гледам и не вярвам на очите си в Ютуб.на брега на великата река Ганг Клекнал един и си говори по телефона...на двеста метра натам клекнали още един двама и пак говорат по телефона..и одят по голяма нужда а зад тях туристи гледат красотата на Индия. Немам думи! И разбирашли 300 метра по надоле некви ги горят и фърлят в Ганга..а по надолу един се къпе. Боже мили боже!!! Вие за един бой и мъчения ми говорите!
33
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Островът Тамбукту не интересува никого. Малко островче край Европа. Пренаселено с местни и вносни островитяни.
32
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
21 век, а? Тия още не са излезли от пещерите.
31
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво на англичаните, само така, мачкай кривоглавците!
30
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Караници за прекалено западен начин на живот..."-ясна работата!Голяма статия,хитро написана и ако не обърнеш внимание на имената "Упта Манута,Рапта ААту,Прия и т.н.",можеш да си помислиш че става въпрос за британци :)
29
3
 
30
 
! Отговори
noema c kumapama преди 7 месеца
това са част "ценностите", които европейците трябва да приемем безропотно, под силата на медийните манипулации и цензура на хайко маас и под светлото ръководство, на меркел, алтмайер, туск, плевенлиев, зелените и гей-парадистите на сорос и отворено общество.
28
3
 
14
 
! Отговори
ехо, 26 преди 7 месеца
Та троолов, казваш "на един журналист..... някъде в Англия" , но помниш горкият "Томи".
Стой си в степите иВанушка.
-----------------
Какъв Иванушка?! Русия не ме вълнува изобщо ! хаха
Второ, случаят е реален, от преди около 2 седмици, това видео го разпространяваха различни англ.сайтове в Туитър. Да, журналистът се казваше Томас, фамилията не помня. Но видях как го заобиколиха полицаи и го приканиха да влезе в колата им, а един му взе телефона. Нямаше сила, но журналистът протестираше и се възмущаваше. Именно защото съм голям фен на England ,а не трол, това ме шокира!
27
1
 
13
 
! Отговори
за пакистанците преди 7 месеца
Е известен с антиимигрантските и антимюсюлманските си протести и акции.
26
0
 
32
 
! Отговори
за пакистанските преди 7 месеца
Изнасилвачи става въпрос. Томи Робинсън, британски националист, бива арестува, защото отразява делото за изнасилвачите, което се гледа при строга конфединциалност, за да не се разпалва расова и религиозна омраза. Та робинсън бива арестуван и осъден на 13 месеца затвор. На медиите е забранено от съда да отразяват както делото на пакистанците, така и присъдата на Томи Робинсън. Сега той е в затвора, а протестиращите се притесняват, че ще бъде убит от ислямистките банди вътре, защото Робинсън ....
25
1
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кметът на Лондон е от Пакистан.В неговата родина жените ги изнасилват и убиват с камъни.В Индия груповите изнасилвания и убийствата на момичета са ежедневие.Народите на Индия,Пакистан и Бангладеш са примитивни .Но те са любимци на британците.
24
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Що, Симона като е/беше на 22, с какъв си лягаше - 53 или, 57.
23
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Имаше скоро в туитъра едно частно видео, как полицаи в Лондон арестуват и вземат мобилния телефон на един журналист репортер, който е разкрил педофилска мрежа някъде в Англия."

Та троолов, казваш "на един журналист..... някъде в Англия" , но помниш горкият "Томи".

Стой си в степите иВанушка.
22
5
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имаше скоро в туитъра едно частно видео, как полицаи в Лондон арестуват и вземат мобилния телефон на един журналист репортер, който е разкрил педофилска мрежа някъде в Англия. И се бяха събрали хора с плакати пред полицейското управление, които скандираха Свобода за Томи!
Под видеото пишеше :Преди Англия беше пример за целия свят по демокрация, защита на гражданските права и свобода на словото. Сега вече ни отнемат тези права...
Хората го разбират - всичко е за да се пазят емигрантите и да се укриват престъпленията им. Но така е в цяла Европа, не само там! И всичко тръгна от Меркел