ЕС до Скопие: Да отворим преговорите!

Решение за дата се чака в края на този месец
Обновена: 13 юни 2018 06:47 | 12 юни 2018 23:00, Екип на Dnes.bg
34
ЕС до Скопие: Да отворим преговорите!
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия призова страните от ЕС да започнат преговори за членство с Македония само часове, след като премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас обявиха, че са намерили решение за името на Скопие и държавата ще се нарича Северна Македония.

"Очакваме Съветът на ЕС да одобри препоръката ни и да започне преговори с БРЮМ през юни", заяви първият дипломат на ЕС Федерика Могерини.

Тя добави, че "това няма да е само признание за направените реформи, но и съществено ще допринесе за цялостно прилагане на споразумението в интерес на двете страни, региона и ЕС като цяло".

Еврокомисията от години предлага да започне преговори със Скопие, който е кандидат член от 13 години, но решението досега се блокираше от Гърция заради името и от България по спорове за историята, които бяха уредени с подписаното през август от Бойко Борисов и Заев споразумение за добросъседство.

Сега премиерът Заев съобщи, че Ципрас ще изпрати писма от името на Гърция до Съвета на ЕС и централата на НАТО, че повече няма пречки пред отварянето на преговорите.

Според Могерини решението за името отваря прозорец за решаване и на други проблеми на Балканите и трябва да се използва.

"Стискам ви палци. С вас невъзможното става възможно", писа шефът на Съвета на ЕС Доналд Туск до Ципрас и Заев.

Решението за започване на преговорите за членство обаче трябва да се вземе от европейските лидери и при това - единодушно. Те се събират в края на месеца в Брюксел и се очаква да се произнесат и по този въпрос. Еврокомисията предлага заедно с Македония преговори да се започнат и с Албания, за което в ЕС има по-слаба поддръжка.

Формалните преговори за името на Македония се водят от Скопие и Атина от 1995 г. с посредничеството на ООН. Те минаха през различни идеи как да се казва държавата, като Северна Македония беше сред вариантите от самото начало, но през различни периоди двете страни се обявяваха срещу него. Гърците, защото не искаха в името да присъства географското название Македония, а македонците - защото отказваха прилагателни пред него.

В момента ЕС преговаря за членство с Турция, Сърбия и Черна Гора. Разговорите с Турция са практически замразени след потушаването на опита за преврат през 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Румениге преди 5 години
Федерика, като млада, бая федероски е извъртяла
21
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро и македония ще се оттърве от руската прегръдка
20
6
 
3
 
! Отговори
марко преди 5 години
Банкянският патаран убаво ги нагласи , ся ще видят ,, Кон боб ядя ли "
19
1
 
3
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Хубаво добре дошли ама не са си казали думата гърчулята с камъните
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спартак никога не е бил македонец.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преподобна Стойна бяга от гръцка македония а Баба Ванга бяга от Скопска Македония да живеят и умрат в България.
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете хората от Пиринския край сами да се самоопределят какви са, Но да не забравят завета на Баба Ванга.
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много подло се изгавриха със нашия Бойко като обявиха че е много вероятно да се нарича Република Илинденска Македония. Тогава всички в Бъгария ахнаха.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13. Това доказва че и те идват от Етиопия както Елада-гърците.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Савската царица---Македа https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Савска_царица
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отидете на Гугал и потърсете МАКЕДА-- Савската царица, за да разберете коя е тя и откъде произлиза. И тогава ще се убедите че цаялата тая Интрига е да се карат Европейците за едно Ционистко име.
11
6
 
2
 
! Отговори
Джендър нон френдли преди 5 години
До Анонимен 1Защо правите драми за Пиринския край? Той се явява Източна Македония, а не Северна! Пък и договора за приятелство е ясен-в Бг македонци със сръбски софтуер няма
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да им е честито новото име! Да видим само до кога...
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сашо македонеца се върти на шиш под земята
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Остава сега да обявът и Спартак и Баба Ванга за "македонци". Със това име Световния ред иска постояно да напомня на Персите и Египтяните че са били бити и владяни от Европейците но в същото време ставаме за смях за амбициите да заладеем Индия.
7
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре дошли македонци при цивилизованите държави.На здраве,мир и веселба.
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северна македония е нещо като южна гърция или западна българия хаха смешници
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО номер 1.правителството май се уплаши,тия тик,,,ници дали пък наистина не са вярвали че гърците ще решат не на 50% а на 100% проблема с югомакедонизма?!?Затова днес тая паническа декларация "надяваме се....дрън,дрън"възможно ли е наистина пък чак такива ***...ли да ни управляват?!НА ОНИЯ ШУШУМИГИ В МнаВР ДА ИМ КАЖЕМ ЧЕ ВЪЛКЪТ ИМА ДЕБЕЛ ВРАТ ЗАЩОТО САМ СИ ДУШИ АГНЕТАТА А НЕ ЧАКА НА ЛИСИЦАТА!Затова оттук насетне никакъв компромис и лигавене с новопокръстените!Лека нощ.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте им давали напразни надежди,ЕС друг път,най-рано след 15 години и то след като едно поколение учи истинската а не фалшивата история на областта!Шоуто тепърва започва,следват ратификации,караници,избори и то по-вероятно в Гърция защото гръцкитр радикално леви коминтерновци май,май прецакаха гръцката страна а това няма да им го простят.Обаче нашето МВнР изби рибата"надяваме се постигнатият договор между двете приятелски??нам страни да не дава основание за претенции към съседни народи"?!?
3
2
 
8
 
! Отговори
СЕВЕРНА КОРЕЯ преди 5 години
БАНАЛНО :DКОГА ДА ОЧАКВАМЕ ДА СЕ ОБЕДИНИ С ЮЖНА!